Sprawdziłem dzisiaj jak działa zawór EGR w moim samochodzie. Zdjąłem gumową rurę ( tą która idzie do EGR), poprosiłem kumpla żeby odpalił samochód i okazało się że przy odpaleniu i na wolnych obrotach zawór ani drgnie( nie był bardzo brudny, jakieś 7tyś km temu go czyściłem) powiedziałem żeby dodawał gazu i okazało się że działa nie tak jak powinien w drugą stronę mianowicie: przy dodawaniu gazu zawór się otwierał i pobierał spaliny przy odpuszczaniu gazu zamykał. Odłączyłem wężyk podciśnieniowy, na egr nasadziłem drugi wężyk i zaślepiłem go po obydwu stronach odpaliliśmy auto i wiadomo zawór był tylko zamknięty i na wolnych i przy dodawaniu gazu. Podłączyłem znowu wężyk , znowu odpaliliśmy auto i na wolnych zawór się otworzył, przy dodawaniu gazu się zamykał a przy odpuszczaniu otwierał - czyli działał tak jak powinien. Wydaje mi się że winny tu jest zawór N75 - elektrozawór sterujący pracą EGR.- też go kiedyś czyściłem tzn. tą siateczkę na nim i może go po prostu zepsułem albo już był na wykończeniu. Wydaje mi się że nie jest to raczej wina samego EGR. Może właśnie przez to samochód raz przyspiesza jak trzeba a czasem coś go przymula.
|