BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 3 maja 2025, 16:49

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie, odśwież istniejący podobny temat a jeżeli takiego nie ma, możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji

Tematy związane z ze starszymi modelami BMW takimi jak E36, E34, E32, E12 etc. prosimy zakładać w dziale Young & Oldtimery

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 4 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: [e53] 3.0d 184km nieprawidłowe działanie zaworu EGR
PostNapisane: 3 lipca 2012, 22:40 
Forumowicz

Sprawdziłem dzisiaj jak działa zawór EGR w moim samochodzie. Zdjąłem gumową rurę ( tą która idzie do EGR), poprosiłem kumpla żeby odpalił samochód i okazało się że przy odpaleniu i na wolnych obrotach zawór ani drgnie( nie był bardzo brudny, jakieś 7tyś km temu go czyściłem) powiedziałem żeby dodawał gazu i okazało się że działa nie tak jak powinien w drugą stronę mianowicie: przy dodawaniu gazu zawór się otwierał i pobierał spaliny przy odpuszczaniu gazu zamykał. Odłączyłem wężyk podciśnieniowy, na egr nasadziłem drugi wężyk i zaślepiłem go po obydwu stronach odpaliliśmy auto i wiadomo zawór był tylko zamknięty i na wolnych i przy dodawaniu gazu. Podłączyłem znowu wężyk , znowu odpaliliśmy auto i na wolnych zawór się otworzył, przy dodawaniu gazu się zamykał a przy odpuszczaniu otwierał - czyli działał tak jak powinien. Wydaje mi się że winny tu jest zawór N75 - elektrozawór sterujący pracą EGR.- też go kiedyś czyściłem tzn. tą siateczkę na nim i może go po prostu zepsułem albo już był na wykończeniu. Wydaje mi się że nie jest to raczej wina samego EGR. Może właśnie przez to samochód raz przyspiesza jak trzeba a czasem coś go przymula.

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł: Re: [e53] 3.0d 184km nieprawidłowe działanie zaworu EGR
PostNapisane: 4 lipca 2012, 12:24 
Forumowicz

dzwoniłem w tej sprawie do zakładu który naprawia BMW i powiedzieli mi że to przepływomierz, ale coś mi się nie chce wierzyć ja obstawiam że jest to elektrozawór sterujący EGR. Podpowiedzcie mi coś bo sam nie wiem co zrobić.

PostNapisane: 4 lipca 2012, 13:36 
Zacna persona forum

Moje BMW: F10 550i
Miałeś najprawdopodobniej źle podpięce węże podciśnienia do Egr.

Wymontuj EGr i ten elektrozawór.

Z elektrozaworu wywal filterek, a najlepiej rozetnij tą metalową osłonke i wyczysć go w środku. Tam też jest filtr.

Następnie egr namocz w nafcie, albo spsikaj jakimś wd40. I weź jakiś klucz albo śrubokręt i rozruszaj to cięgno. Posmaruj to cięgno jakimś smarem by się nie zapiekało (tylko delikatnie) i wszystko w temacie.

Błąd przeplywki pokazałby się na kompie na diagnostyce.

PostNapisane: 4 lipca 2012, 15:24 
Forumowicz

wężyki od elektrozaworu raczej są dobrze podłączone ponieważ ich nie ruszałem jak wiadomo aby się do niego dostać muszę zrzucić kolektor, po prostu po ponownym podłączeniu podciśnienia do egr zaczął chodzić normalnie ( ale pewnie jest tak że się przycina jak opisywałem wyżej). Planuje zakupić nowy elektrozawór tak aby na darmo nie demontować kolektora bo trochę jest z tym roboty.
Wężyk też jest nowy bo po kupnie samochodu wymieniałem wszystkie i wtedy również czyściłem ten elektrozawór i może go wtedy zepsułem. Ale tak dla pewności czy ten wężyk co idzie do Egr ma być na górze czy na dole elektrozaworu??

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 4 ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1