BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 2 maja 2025, 16:15

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie, odśwież istniejący podobny temat a jeżeli takiego nie ma, możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji

Tematy związane z ze starszymi modelami BMW takimi jak E36, E34, E32, E12 etc. prosimy zakładać w dziale Young & Oldtimery

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 30 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: [E39] Regeneracja zawieszenia
PostNapisane: 2 września 2007, 12:15 
Pierwsze kroki

Witam, jako, że stałem się szczęśliwym posiadaczem BMW e39 530D, a wiadomo, że w 6 letnim samochodzie zawieszenie nie będzie w idealnym stanie, muszę dokonać w najbliższym czasie wymiany amortyzatorów, wahaczy itp. Naczytałem się trochę na forum o tym, że amortyzatory muszą być aluminiowe, oraz, że polecacie bilsteiny, ale czy bilsteiny są aluminiowe, czy będą dobre do mojego BMW? Jeśli są ok to jakie BILSTEIN B4 gaz / BILSTEIN B6 sport / BILSTEIN B8 sprint? Znalazłem w necie coś takiego: powiedzcie czy będą dobre:
http://amortyzatorysklep.waw.pl/index.p ... 5&subdir=y

Co do wahaczy to znalazłem na allegro aluminiowe w bardzo dobrych cenach, ale czy nie jest to jakaś tandeta, czy ktoś może już miał do czynienia z wahaczami od tego sprzedawcy?:
http://www.allegro.pl/item227903782_wah ... e_tyl.html
http://www.allegro.pl/item227903793_wah ... _nowe.html
co o nich sądzicie??

Wszelkie rady, wskazówki mile widziane. Również te gdzie ewentualnie na terenie katowic mógłbym dokonać takiej naprawy. Oglądałem w innym dziale, że polecacie m-auto.
Pozdrawiam i z góry dziękuje za wszystkie wypowiedzi.

Ostatnio edytowano 26 września 2007, 19:08 przez Ram, łącznie edytowano 2 razy

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł:
PostNapisane: 2 września 2007, 12:24 
Uzależniony od forum :)

Ja przod zmienilem na monroe daja 3lata gwarancji bez limitu km,nie narzekam i nie mialem pojecia,ze amory do bmw musza byc aluminiowe.W compakcie mam bilstein gazowe zwykle nie sportowe i zezdzi mi sie super :ok:

Tytuł:
PostNapisane: 2 września 2007, 12:29 
Pierwsze kroki

Spider źle sformułowałem zdanie :wstyd: Nie miało być muszą tylko chciałem napisać, ze w oryginalne z tego co wyczytałem są aluminiowe :) Więc jakie oceniasz lepiej? Bilsteiny czy Monroe?

Tytuł:
PostNapisane: 2 września 2007, 12:36 

Ram napisał(a):
Spider źle sformułowałem zdanie :wstyd: Nie miało być muszą tylko chciałem napisać, ze w oryginalne z tego co wyczytałem są aluminiowe :) Więc jakie oceniasz lepiej? Bilsteiny czy Monroe?

monroe mam w e39 tylko na przodzie z tylu sa sachs a bilstein zmienialem 10 dni temu w compakcie no i to dwa rozne auta ale nie nazekam ani na jedne ani na drugie polecam oba amortyzatory ma sie rozumiec i auta tez :hyhy:

Tytuł:
PostNapisane: 2 września 2007, 13:40 
Ja poleciłbym SACHS-a .Niemieckie autko i niemiecka jakość amortyzatorów.
Poszukaj w katalogu -> http://webcat.zf-trading.com/index.asp?SPR=4

Tytuł:
PostNapisane: 2 września 2007, 15:18 
Przyjaciel forum

Moje BMW: 550i
Kod silnika: M70B54
Ram napisał(a):
Bilsteiny czy Monroe?

ja bym wybral Bilsteiny, duzo sie o nich slyszy, ceny przystepne.
Co do monroe mialem raz stycznosc jak kupilem samochod mialy 75% skutecznosci, po roku 0%. Oczywiscie to nie jest regula, podalem tylko moj przypadek.

Tytuł:
PostNapisane: 2 września 2007, 15:59 
Pierwsze kroki

Sachs-a mi zdecydowanie odradzano w serwisie. Serwisant specjalizujący się w BMW polecił Bilsteina i Bosha, a które Waszym zdaniem są najlepsze bo chcę pojeździć tym autkiem trochę i dlatego nie chcę oszczędzić paru zł żeby za rok kupować coś innego. Co do wahaczy to czy te z allegro są ok czy polecacie coś innego?

Tytuł:
PostNapisane: 2 września 2007, 17:24 

Ram napisał(a):
Sachs-a mi zdecydowanie odradzano w serwisie. Serwisant specjalizujący się w BMW polecił Bilsteina i Bosha, a które Waszym zdaniem są najlepsze bo chcę pojeździć tym autkiem trochę i dlatego nie chcę oszczędzić paru zł żeby za rok kupować coś innego. Co do wahaczy to czy te z allegro są ok czy polecacie coś innego?

dziwne przeciez one byly/sa montowane seryjnie a pan z bmw odradza :zdziwko:

Tytuł:
PostNapisane: 2 września 2007, 17:47 
spider napisał(a):
Ram napisał(a):

dziwne przeciez one byly/sa montowane seryjnie a pan z bmw odradza :zdziwko:

Też się dziwię........SACHS jest montowany seryjnie do BMW

Tytuł:
PostNapisane: 2 września 2007, 18:42 
Forumowicz

Moje BMW: 318Ci N42 ///
a propo sachs ja mam taki nowe w e36 coupe 95 rok i spisuja sie swietnie

Programowanie ,adaptacja kasowanie błedów INPA DIS Ediabas/Gorzów Wlkp kontakt na PW

Ostatnio edytowano 24 października 2009, 16:22 przez martin2305, łącznie edytowano 1 raz

Tytuł:
PostNapisane: 2 września 2007, 20:27 
Przyjaciel forum

Moje BMW: 530iA
Kod silnika: M54B30
martin2305 napisał(a):
a propo sachs ja mam w e36 coupe 95 rok -seryjne,mam prawie 200tys nastukane ,wizualnie amortyzatorki widac ze przeszły wiele(farbka na nich juz odpryskuje)auto było sprowadzone z niemiec z miasteczka nad morzem ,ostatnio badałem ich stan na stacji juz w PL i wyszło 100% sprawności w amortyzatorach z tyłu jak i z przodu!!!!!!!!!!!wymienie tylko z tyłu gumy odboje i rurke przeciwpyłowa.... :cisza: i kto tu mówi o odradzaniu sachsa,

:rotfl: kolego nowe amortyzatory nie mają 100% więc nie wiem o czym Ty rozmawiasz do nas :zdziwko:

Tytuł:
PostNapisane: 2 września 2007, 20:59 
Częsty bywalec

Moje BMW: e36
Kod silnika: m52b20
martin2305 napisał(a):
a propo sachs ja mam w e36 coupe 95 rok -seryjne,mam prawie 200tys nastukane ,wizualnie amortyzatorki widac ze przeszły wiele(farbka na nich juz odpryskuje)auto było sprowadzone z niemiec z miasteczka nad morzem ,ostatnio badałem ich stan na stacji juz w PL i wyszło 100% sprawności w amortyzatorach z tyłu jak i z przodu!!!!!!!!!!!wymienie tylko z tyłu gumy odboje i rurke przeciwpyłowa.... :cisza: i kto tu mówi o odradzaniu sachsa,

To chyba sam se te testy robiles :zdziwko: 200tys i serie jeszcze na dodatek 100% :rotfl:
Powiem tylko tyle. Nowe po sprawdzeniu maja 85-95% w zyciu nie slyszalem o wyniku 100% z cala nowa zawiecha...

http://www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?p=278860#278860
BMW EuroTrip (46 BMW Club Europatreffen )
http://pl.youtube.com/watch?v=R2BJ8VX0qto

Tytuł:
PostNapisane: 2 września 2007, 21:00 
Przyjaciel forum

Moje BMW: 530iA
Kod silnika: M54B30
szwedu napisał(a):
martin2305 napisał(a):

To chyba sam se te testy robiles :zdziwko: 200tys i serie jeszcze na dodatek 100% :rotfl:
Powiem tylko tyle. Nowe po sprawdzeniu maja 85-95% w zyciu nie slyszalem o wyniku 100% z cala nowa zawiecha...

no dokładnie ja miałem w ostatnich kayab-ach nowych od 92 do 94 procent sprawności :)

Tytuł:
PostNapisane: 2 września 2007, 21:11 
Forumowicz

Moje BMW: 318Ci N42 ///
autko śmigało na płaskich jak stół drogach po jednym włascicielu,widziałem to miasteczko w niemczech,życze wszystkim takiego stanu coupe jak ja mam,naprawde wyszedł rewelacyjnie stan amortyzatorów ,a te 100% to napisałem tak ogólnikowo ,patrząc na wiek i przebieg auta,wiadomo ż enie ma 100% sprawnosci :zdegustowany:

Programowanie ,adaptacja kasowanie błedów INPA DIS Ediabas/Gorzów Wlkp kontakt na PW

Tytuł:
PostNapisane: 2 września 2007, 21:24 
Zacna persona forum

Ja też bym polecił Bilstein B4 jeżeli nie chce się stracić nic z komfortu a B6 jeżeli chce się poprawić właściwości jezdne swojej Beemy B8 to już na tor.

Obczaj Mój Najszybszy w Mieœcie Wóóóóz Wariat ! E28 520i Edition

Tytuł:
PostNapisane: 3 września 2007, 06:48 
Pierwsze kroki

Więc chyba wezmę Bilsteiny, rodzina mi się powiększa właśnie więc komfort ważniejszy:) Jeszcze mi napiszcie chłopaki co sądzicie o tych wahaczach czy to nie jakaś chińska tandeta?

Tytuł:
PostNapisane: 3 września 2007, 09:52 
Zacna persona forum

Ram napisał(a):
Więc chyba wezmę Bilsteiny, rodzina mi się powiększa właśnie więc komfort ważniejszy:) Jeszcze mi napiszcie chłopaki co sądzicie o tych wahaczach czy to nie jakaś chińska tandeta?

Aaaa jeszcze B6 można regenerować tzn jak się już zużyją to oddajesz do zerkopolu i je regenrują 150zł od amorka. Tych wachaczy bym nie brał lepiej zainwestuj w coś markowego bo jak ci padną po miesiącu to nie będziesz raczej zadowolony...

Obczaj Mój Najszybszy w Mieœcie Wóóóóz Wariat ! E28 520i Edition

Tytuł:
PostNapisane: 4 września 2007, 10:09 
Pierwsze kroki

witam mam podobny problem z amorkami do e46 320d na przód juz z letksza ocipiałem ze szczescia dziś w sklepie za 2 sztuki monrolów gazowych krzykneli mi 700 zł :( a ja słyszałem ze monroły często padają kto mi doradzi co kupić w razsądnych pieniądzach i tanio ??

zastanawiam sie co z tego wybrac

http://moto.allegro.pl/item239436904_am ... stein.html

http://moto.allegro.pl/item239436928_am ... sachs.html

http://moto.allegro.pl/item240470455_am ... gwara.html

najważniejsze to aby nie zmieniac tych amorkow po paru set kilometrach wiec proszę o rade

Tytuł:
PostNapisane: 4 września 2007, 12:08 
Pierwsze kroki

Ja się już zdecydowałem na bilsteiny ze strony http://amortyzatorysklep.waw.pl gazowe B4 (twardość jak oryginalna). Dowiedziałem się, że bilsteiny montują w BMW X3 i można je zamontować w opcji do swojego nowego BMW więć są jak najbardziej oryginalne.

Tytuł:
PostNapisane: 4 września 2007, 12:14 

Ram napisz do kolegi Stones1 a na 95% przebije cene z tej stronki ktora podales :ok:

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 30 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1