BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 6 czerwca 2025, 04:36

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie, odśwież istniejący podobny temat a jeżeli takiego nie ma, możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji

Tematy związane z ze starszymi modelami BMW takimi jak E36, E34, E32, E12 etc. prosimy zakładać w dziale Young & Oldtimery

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 16 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: [e46] 320d 136km, Dziwne zachowanie silnika przy odpalaniu
PostNapisane: 16 listopada 2012, 21:29 
Pierwsze kroki

Moje BMW: e90
Kod silnika: N46B20
Witam! Znowu mam ogromny problem z moim BMW, silnik przy odpalaniu chce wyrwać silnik z karoserii obroty szaleją z rury wydobywa się dziwnie śmierdzący dym nie wiem jak go opisać, zauważyłem że im zimniej tym gorzej pali (Świece żarowe sprawne), w poniedziałek wymontowałem filtr paliwa wieczorem i po prostu mi się rozleciał, we wtorek pojechałem po filtr założyłem odpalam i pali od razu bez niczego, pomyślałem ok działa mówię pewnie filtr był winowajcą ale środę rano problem powrócił ale coś mnie podkusiło żeby w nocy z czwartku na piątek wyjąć filtr paliwa dziś rano wkładam filtr a to znowu wielkie wow bo samochód pali na dotyk, co może być przyczyną takiej dziwniej sytuacji? Na 100% nie filtr kupiłem filtr firmy MANN.

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł: Re: [e46] 320d 136km, Dziwne zachowanie silnika przy odpalaniu
PostNapisane: 16 listopada 2012, 21:33 
Pierwsze kroki

Moje BMW: E39
Kod silnika: M57
cos wiecej o dymie? kolor najlepiej. Wyglada jakby jakis wtrysk przelewal, moze zawiesza sie czasem i leje, dlatego masz dym i smrod bo nie spala sie ropa do konca.

PostNapisane: 16 listopada 2012, 21:38 
Pierwsze kroki

Wtryski sprawne oraz pompa, coś z tymi filtrami jest nie tak, bo jak wyjme filtr i włoze go wtedy kiedy mam odpalać najczęsniej na 2 dzien to wszysko chodzi jak zloto xD co sie mu dzieje, a co do koloru dymu to hmm raz mi sie wydaje tylko bialy, raz niebieski a czasem na przemian raz taki raz taki. sprawdzana była uszczelka pod glowica OK płyn nie znika oraz układ chłodzenia.

PostNapisane: 18 listopada 2012, 21:20 
Pierwsze kroki

Teraz to mi sie dopiero porobiło, jak mam filtr w obudowie to nie pali, wyjmę go auto chodzi pali jezdzi i ch*j wie co jeszcze :szok: Co to może byc?

PostNapisane: 19 listopada 2012, 12:35 
Zacna persona forum

Moje BMW: E60
Kod silnika: M57d25
A może po prostu zapowietrzony układ paliwowy? Łapie gdzieś lewe powietrze i tyle...

PostNapisane: 19 listopada 2012, 15:15 
Częsty bywalec

Moje BMW: e46 2002
Kod silnika: M47TU
Garaż: http://www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=106547
Tak jak mówi hammet, sprawdź cały układ paliwowy, wjedź na jakiś kanał czy coś i zobacz, może coś ma luz albo się podziurawiło. A kolejna sprawa jest taka, że może to być wina sterownika świec żarowych, nie jestem pewien czy to dotyczy tylko CR czy twoich też, musi się ktoś mądrzejszy wypowiedzieć.

PostNapisane: 19 listopada 2012, 17:08 
Pierwsze kroki

Moje BMW: E46ci
Kod silnika: 330i
Wadliwe sterowniki byly montowane w CR. Nie znaczy to jednak, ze u Ciebie uklad grzania swiec dziala prawidlowo. Odczytywales bledy? Sprawdzales swiece zarowe?

PostNapisane: 20 listopada 2012, 07:50 
Pierwsze kroki

Świece już dawno sprawdzone, układ paliwowy rownież, wymieniłem obudowe filtra paliwa nadal to samo, nie ma filtra auto lata, jest filter auto nie zapali i juz. Aha pompa i wtryski w 100% sprawne sprawdził je solidny mechanik i sam rozkłada ręce, mówił coś że może pompka w baku nie wyrabia już i jestem z nim ustawiony na sobote.

PostNapisane: 20 listopada 2012, 22:21 
Pierwsze kroki

Moje BMW: E46ci
Kod silnika: 330i
Wiec moze sam fitr jest wadliwy/zabrudzony?

PostNapisane: 20 listopada 2012, 22:29 
Pierwsze kroki

Wymianiałem filtry 5 razy 4 razy inne firmy w tym MANN :/ więc to nie filtr :(

PostNapisane: 21 listopada 2012, 08:49 
Zacna persona forum

Wychodzi na to, że faktycznie pompka w baku, bo przecież filtr powoduje opór, przez co nie ma ciśnienia odpowiedniego. To by tłumaczyło dlaczego raz pali raz nie.

Ale też podobne zachowanie silnika miałem, gdy świece były kiblowate. W jaki sposób sprawdzałeś świece? Nie wiem, gdzie mieszkasz i jakie masz tam temp., ale u mnie w kuj-pom codziennie rano załącza się grzanie świec:). A że Pan hammet1 wymienił wszystkie świece na nówki beru to odpalanie po nocy jest czystą przyjemnością:). Silnik od razu pracuje równo, bez problemu.

Aha jeszcze jedno. Jak wymieniałeś filtr paliwa to jak to zrobiłeś? Pewnie odkręciłeś dekiel, wyciągnąłeś stary i włożyłeś nowy? Proponuje wylać te paliwo z kubka. Ja to robiłem starym dobrym sposobem spuszczania paliwka z baku:D. Przeźroczysta rurka, jeden koniec w kubek, drugi wiadomo gdzie powoli idzie;). Ja byłem taki dokładny, że wytarłem wszytko w środku szmatką, bo jakieś drobne opiłki były czy cos. włożyłem nowy filterek, zakręciłem dekielek. Kluczyk w pozycje ingnition - 2 min czekania, wyłaczamy, znowu pozycja ignition - czekamy 2 min, albo jak słychać, że pompka nie pracuje;). Odpalamy i pewnie zaraz zgaśnie, więc znowu ingnition na 2 min i powinno grać. To się nazywa odpowietrzanie układu paliwowego;).

PostNapisane: 21 listopada 2012, 20:42 
Pierwsze kroki

Świece sprawdzone miernikiem sprawne, paliwo wylałem z kubełka za pomoca strzykawki i dokładnie wyczyściłem za każdym razem :( świece grzeja na 100%, pompka w baku chula az miło ale dalej problem występuje z filtrem nie odpali po długim postoju bez filtra na dotyk :( tyle w temacie. BMW Będziesz Miał Wydatki.... trzeba sie pozbyć i wieśwagena jakiegoś kupić bo zabija mnie to auto już.

PostNapisane: 21 listopada 2012, 22:59 
Zacna persona forum

Ja miernikiem tez sprawdzalem swiece na wtyczce od przekaznika i tez niby bylo super, a po wyjeciu swiec i sprawdzeniu +12V nic a nic nie zaiskrzylo. Wszystkie 4 byly uwalone. Wiec jesli nigdy nie wymieniales swiec to moze pora to zrobic. Bardzo dziwnie z tym filtrem paliwa. Jesli to nie swiece to gdzies brakuje cisnienia paliwa.

PostNapisane: 22 listopada 2012, 19:04 
Pierwsze kroki

Świece jeszcze raz sprawdzone, wszystkie daja iske wiec musza dzialac na 100%, bezpiecznik swiec sprawdzony, chula na 100%, problem jest z tym filtrem :(

PostNapisane: 22 listopada 2012, 19:37 
Pierwsze kroki

Moje BMW: E46 330D
Kod silnika: M57
na 100% pomka w baku nie domaga. temat już przerabiałem. tak że wsadzaj nową i problem Ci zniknie. a rozwiązanie "kupie wieśwaga" to żadne rozwiązanie wg mnie. co do świec to racja najlepiej się je sprawdzi jak sciągniesz kolektro i "połaskotasz" je +12V.
aha zapomniałem przed zakupem pompki możesz sobie wykręcic swoja starą i zobaczyć tam przez otwór czy nie są urwane łopatki będzie widać jak coś albo poprostu juz słabo tłloczy i nie robi ciśnienia przez filtr.

PostNapisane: 27 listopada 2012, 19:09 
Pierwsze kroki

Mam jeszcze jedno pytanie, jakie zaworki zwrotne zamontować miedzy filtrem paliwa a pompom, ogólnie był bym wdzięczny gdy by mi ktoś wytłumaczył gdzie je pozakładać i jakiej średnicy, bo nadal mam problem z tym odpalaniem :(

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 16 ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1