BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 28 czerwca 2025, 20:04

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie, odśwież istniejący podobny temat a jeżeli takiego nie ma, możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji

Tematy związane z ze starszymi modelami BMW takimi jak E36, E34, E32, E12 etc. prosimy zakładać w dziale Young & Oldtimery

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 6 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: [E46] M43TU dziwny dzwiek po odpaleniu i nie tylko.
PostNapisane: 14 stycznia 2013, 20:24 
Częsty bywalec

Panowie tak jak w teamcie.Dziwny dzwiek mam od jakiegos czasu po odpaleniu BMW.Nie zawsze jest ale w wiekszosci sie tak dzieje po calej nocy lub tez gdy samochod postoi okolo 30 minut. Rowniez dzwiek ten jest slyszalny przy wyzszych obrotach w granicha 3000-4000 tys.
Dodam tylko, ze sprawdzalem sciagajac paski od pompy i klimy wiec chodzil sam silnik bez alternatora i rolek i ten sam dzwiek. Ponizej zamieszczam filmik podczas gdy odpalam.

olej to niby 0W-30 castrol SLX. Chodzi mi o ten klekot czy jak to nazwac przy 3-4 sekundzie.

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł: Re: [E46] M43TU dziwny dzwiek po odpaleniu i nie tylko.
PostNapisane: 15 stycznia 2013, 13:38 
Częsty bywalec

Nie wie nikt co to moze byc za przyczyna? Bardzo zalezy mi na tym, a nie chce rozbierac nie potrzebnie pol samochodu.Moze ktos juz mial taki przypadek i wie co jest?

PostNapisane: 15 stycznia 2013, 14:01 
Częsty bywalec

Moje BMW: e36 316i Compact
Kod silnika: M43TUB19
slawek 318 napisał(a):
o ten klekot

To chyba "szklanki" czyli popychacze grają tzn. nie są przez chwilę smarowane.
W tym roku w moim M43TU miałem raz podobny klekot przez ok. 2-3s. przy rozruchu rano. Dodam, że temp. pow. w nocy była "grubo" poniżej zera.

Kiedy olej zmieniałeś???

PostNapisane: 15 stycznia 2013, 15:16 
Częsty bywalec

ok, ale ty tez miales podobny dzwiek przy obrotach typu 3000-4000 tys.obr?? bo u mnie jest podobny dzwiek jak przy odpaleniu w takim zakresie obrotow. Jak ja kupilem to nawet nic nie zmienilem..Dlaczego? Hm..niby wszytsko bylo zmieniane, sa na to kwity itd.olej,flitry,tylne hamulce..Co dziwne to wszytsko sie zgadza ale czy olej? chce zmienic ale na conajmniej 5W. Dodam, ze kiedys mialem E36 M43 i mialem taki sam objaw po odpaleniu i przy wyzszych obrotach..zrobilem nia 17 tys.km i pchnolem dalej.do dzis nie iwme co to bylo ale widze, ze problem jest teraz ten sam w E46

PostNapisane: 15 stycznia 2013, 15:20 
E34 lover

slawek 318, wygląda ja by popychacze. Zaczął bym od płukanki i zalania dobrego oleju (np: liqui moly)

PostNapisane: 15 stycznia 2013, 16:31 
Częsty bywalec

martwi mnie fakt, ze moga to byc panewki na korbach :/ duzo czytalem i wiekszosc m43 ma z tym problem. Dziwny dzwiek przy odpaleniu i mozna powiedziec ze podobny jest przy wiekszych obrotach..tak to nie mam zastrzezen procz tych dziwnych dzwiekow.

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 6 ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1