BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 6 maja 2025, 11:38

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie, odśwież istniejący podobny temat a jeżeli takiego nie ma, możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji

Tematy związane z ze starszymi modelami BMW takimi jak E36, E34, E32, E12 etc. prosimy zakładać w dziale Young & Oldtimery

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 5 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: [e38] problem z PDC
PostNapisane: 24 stycznia 2013, 16:06 
Pierwsze kroki

Moje BMW: e38 740iA
Kod silnika: M62B44
Witam mam pytanie. Wszystkie czujniki dobre tylko srodkowy ze storny kierowcy wywala taki błąd:

http://imageshack.us/photo/my-images/827/pdco.jpg/

dodam że ten czujnik nie ma wtyczki bo tylko kabel zostal dokupilem wtyczke na allegro o takim samym numerze costam knotux 133 888 888 1.9 czyli wtyczka identyczna jak mam w pozostałych czyjnikach bo sprawdzalem (2pinowa) kabel jest 1 zylowy ekranowany i mam pytanie z tego co zrozumialem z bledu mam jakies zwarcie masy ?? jak polutowac kabel od wtyczki pdc z kablem co idzie do sterownika pdc. tam sa w srodku jakeis 6 cienkich drucikow zalanych plastikiem(ekran) czy czyms takim i na zewnatrz idzie tez pare drucikow pewnie masa i to zarobione jest oslona gumowa :) bardzo prosze o jakies info jak podlaczyc to zeby było ok. skrecilem srodek kabla z druga czescia i te masy niby tez. juz nie pika a piszczy tak tyk tyk tyk szybko takze nie wiem co jest nie tak. jak by byl czyjnik uwalony to by blad na inpie pokazalo a jest ten jeden jedyny blad i jak skrece to dobrze to mi bedzie PDC DZIAŁĄC :))) w koncu :) bardzo prosze o pomoc pozdro :)

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł: Re: [e38] problem z PDC
PostNapisane: 25 stycznia 2013, 09:37 
Zacna persona forum

Moje BMW: E60
Kod silnika: M57d25
W inpie masz cos takiego jak sprawdzenie statusu wszystkich czujnikow. Czyli spradzenie czy cos stoi im na drodze i w jakiej odleglosci. Wystarczy wejsc w zakladke status. Czesto zdarza sie tak, ze czujnik jest za gleboko wlozony i wtedy pokazuje, ze jest cos przed nim, a tak naprawde fale odbijaja sie od zderzaka.
Przede wszystkim zmien sobie inpe na anglojezyczna. Chyba, ze lepszy dla Ciebie niemiecki jest.
Pozdrawiam.

PostNapisane: 25 stycznia 2013, 16:56 
Pierwsze kroki

Witam.no dostalem z interfejsem inpe sciaglem z linkow od goscia co kupilem interfejs i spolszczenie ale tylko menu :/ tez mysle ze angielski bardziej czytelny by był sciaglem jakas inpe z ncs i innymi dodatkami ale nie dziala bo jest pewnie pod coma :/ ja masz dojscie to wysli mi jakiegos linka z inpa po ang. Nie odpowiedziales mi tez jak polaczyc nowa wtyczke ze starym kablem zeby podpiac czujnik pdc akurat ten wlasnie mi sie wydaje jest troche wcisniety bardziej niz pozostale z przodu :/ nie wiem jak to podlaczyc polutowac wtyczke zeby było ok nie było zwarcia itp.. jutro sprawdze status pdc w inpie i zobacze co wyswietli :) mam nadzieje ze bedzie ok tylko po prostu jest zwarcie tego czujnika bo nie wiem jak go podlaczyc :/

PostNapisane: 26 stycznia 2013, 14:33 
Pierwsze kroki

Moje BMW: e36 qp
Kod silnika: M42B18
tak jak piszesz srodek kabla z srodkiem kabla izolujesz i ekrany ze sobrą skrecasz i izolujesz ja tak w robocie łącze ekranowane przewody :) i dzialają tylko juz wtedy nie mają takiej rezytancji jak powinne mieć wiec moze w tym byc problem ale nie znam sie jestem poczatkujacym elektrykiem :P

PostNapisane: 29 stycznia 2013, 07:36 
Pierwsze kroki

Witam Panowie a wiec sytuacja ma sie tak wszystkie czujniki sa raczej dobre bo sprawdzilem w status w inpie i kazdy cos widzi ( przy przyłożeniu oddaleniu reki zmienia wartosc) ogolnie jak wlaczylem wszystkie mialy wartosc 100 (cały czarny pasek) przy przyłożeniu reki spadało do 5 - 15 roznie.teraz główna kwestia do 1 czunika kabel jest ucienty wiec kupilem wtyczke podpiolem i nadal lipa nie widzi nic na tym czujniku zaminilem ten czujnik pod dobra wtyczke z innej strony i widzie takze wychodzi na to ze all czujniki oko tylko kabel ma zwarcie masy jak pisalem wczesniej jes screen:

http://imageshack.us/photo/my-images/827/pdco.jpg/

teraz najwazniejsze pytanie gdzie jest centralka od pdc bo kupie całą wiązke od sterownika do tego czujnika i powinno byc ok albo po prostu wyjme ten stary i zobacze boze jest gdzies przetargany i robi zwarcie z tego co widze na bledzie :/ z góry dzięki za pomoc ludziska :)

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 5 ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1