BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 28 czerwca 2025, 16:59

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie, odśwież istniejący podobny temat a jeżeli takiego nie ma, możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji

Tematy związane z ze starszymi modelami BMW takimi jak E36, E34, E32, E12 etc. prosimy zakładać w dziale Young & Oldtimery

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 6 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: E46 318D 2003 M47N Wyciek z przewodu wspomagania. Zdjęcie
PostNapisane: 10 lutego 2013, 10:54 
Pierwsze kroki

Moje BMW: E46 318D FL
Kod silnika: M47N
Witam
Posiadam wyciek z przewodu wspomagania. Auto to E46 318D fl, 2003r silnik M47N. Na początku przewód się w tym miejscu pocił, jednak zapocenie się ostatnio powiększyło i pojawiły się ślady kapania na osłonie pod silnikiem. Stan obecny przedstawia zdjęcie.

Obrazek

Pytanie czy ktoś z Was jest w stanie wskazać który to jest konkretnie przewód, na tym schemacie?
Obrazek

i jak można to naprawić? Czy jedną opcją jest ASO, i kupno nowego wężyka?. Używki raczej nie wchodzą w gre bo podejrzewam że też będa w tym samym miejscy ciekły.
Czy ktoś z Was miał podobny przypadek? Czy da się to naprawić w zakładzie hydrauliki siłowej gdzie mogli by mi zakuć taki wąż na nowo?

Pozdrawiam i liczę na Wasze posty

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł: Re: E46 318D 2003 M47N Wyciek z przewodu wspomagania. Zdjęcie
PostNapisane: 11 lutego 2013, 18:59 
Forumowicz

Moje BMW: E46 320d
U mnie też się poci w tym samym miejscu. Jednak nie tak mocno jak u Ciebie. Na razie nie mam wycieków. Moja E46 jest z 2002r. To jest chyba przewód nr. 2. Musze dokładnie sprawdzić.
Ciekawe czy to jakaś wada fabryczna czy porostu z racji wieku przewód pada.
Orientowałeś się ile kosztuje mowy OE BMW ??

PostNapisane: 11 lutego 2013, 19:23 
Pierwsze kroki

a więc dziś to analizowałem, obejrzałem dokładnie i w zasadzie wszystko praktycznie widać juz po otwarciu maski. Przewód jest to numer 2 ze schematu. Odchodzi prostopadle od pompy. Niefartownie jest to najdroższy z przewodów, bo pozostałe 2 przewody są powrotne. Ten jest ciśnieniowy i kosztuje w ASO ok. 380zł. Hmm używki wg mnie brać nie warto bo będzie ciekła tak samo albo i gorzej. Analizuje ciągle co z tym fantem zrobić. Kilka osób z zaprzyjaźnionego forum poleciło mi spróbowanie zakładu hydrauliki siłowej gdzie można "zakuwać" przewody i dokonać regeneracji. Jutro jestem umówiony na oględziny w takim zakładzie. Koszt regeneracji oscyluje w granicach 70-100zł plus koszty wyjęcia i włożenia u jakiegoś mechanika, ale pod warunkiem że sie da zrobić - to zależy od rodzaju zakuć, starszego typu się da, nowszego niebardzo, a ja nie wiem jaki to typ :wstyd: . Jutro napisze jaka jest diagnoza, bo albo regeneracja albo nówka...

PostNapisane: 17 lutego 2013, 19:56 
Forumowicz

Moje BMW: E46 320d
I jak sobie poradziłeś z tym problemem. Zdecydowałeś się na nowy z ASO czy zakuwany w zakładzie hydraulicznym.

PostNapisane: 18 lutego 2013, 00:42 
Pierwsze kroki

W tym tygodniu sprawę będe finalizował. Na razie potrzebuje samochodu, ale jestem po pierwszych rozmowach. Gość z zakładu hydrauliki siłowej to oglądał i powiedział że powinno się udać to zrobić, pod warunkiem że stalowe elementy nie są pokorodowane i mu sie nie rozsypią w rękach. On zakuje nowy wąż i zostawi elementy metalowe, ewentualnie dosztukuje coś jakby była potrzeba. Jedyny problem musze w pracy załatwić sobie pół dnia wolnego żeby ogarnąć regeneracje tego przewodu i odnieść do mechanika, żeby zaoszczędzić te kilka stówek. Wariant awaryjny to gdy wszystko pójdzie źle i przewód będzie w złym stanie i sie nie da, przeproszę ASO i uklęknę przed ladą :mur:

przy okazji jeszcze wymieniam termostat oe bmw, płyn hamulcowy ate dot4 sl6 i wspomagania mobil atf220 dex2 (jak już szaleć to szaleć :super: ) części już skompletowałem, teraz tylko najtrudniejsze - wolne w robocie do załatwienia :dobani:

PostNapisane: 28 lutego 2013, 21:55 
Pierwsze kroki

Sprawa została dziś załatwiona. Przewód ostatecznie został zakuty w zakładzie hydrauliki siłowej. Gość który to robił pozostawił metalowe elementy ze starego węża, wymienił przewód gumowy, i zakuł końcówki na nowo. Koszt tak jak koledzy wyżej pisali w granicach 70zł. Polecam w zaistniałej sytuacji takie rozwiązanie, biorąc pod uwagę, iż wiele E46 ma problem z zapoceniami węży wspomagania i prędzej czy później zacznie cieknąć jak u mnie. Przy okazji wymieniłem też płyn wspomagania na nowy. Różnicy nie czuć w jakości wspomagania, ale mam pewność, że płyn jest świeży i na pewno nie zaszkodzi.

Przesyłam jeszcze fotki jak wygląda wąż po zakuciu. Zobaczymy jak to wyjdzie w teście długodystansowym, na razie lśni nowością :)

górny koniec od strony pompy wspomagania:
Obrazek

dolny koniec od strony przekładni:
Obrazek

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 6 ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1