BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 25 czerwca 2025, 00:34

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie, odśwież istniejący podobny temat a jeżeli takiego nie ma, możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji

Tematy związane z ze starszymi modelami BMW takimi jak E36, E34, E32, E12 etc. prosimy zakładać w dziale Young & Oldtimery

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 15 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: [e46] Belka, sanki, czemu te teuleje takie wielkie ?
PostNapisane: 1 maja 2013, 08:57 
Zacna persona forum

Moje BMW: e46,e90,e60,e61
Kod silnika: M52TU,n62b44,m57
Podstawowe pytanie jeśli ktoś nie lubi dużo czytać niech odpowie tylko na to Po co na belce tylne tuleje mają 2x większą średnicę od śruby - ja to widzę tak jest luz bo śruba nie opiera się boki tulei tylko swobodnie lata na boki... tuleja pracuje tylko góra dół, jednak może dojść do sytuacji gdy będzie pracować na boki albo przód tył wtedy może metal uderzyć o metal- gdyby ten luz był z gumy a nie całkiem swobodny odciążało by to przednie tuleje. Ma ktoś jakieś pomysły ?
Edytuje aby lepiej się czytało ;) Jeśli miałem pytania i znam odp to je udziele ;)

Są dwie różne tuleje na przód 1 z nich ma kółko(lewy przód-kierowca) druga taki owal(pasażer). Owal ma być ułożony w poprzek auta czyli tak(-).
Pytanie, na tyle średnica otworu w który wchodzi śruba jest 2x większa od samej śruby.Dlaczego śrdnica nie jest równa np lewej przedniej tulei. Taki duży otwór może powodować stuki oraz niestabilność auta, tył lata lewo prawo tył przód i jedynie podtrzymywany jest góra dół.

Myślalem że u mnie w acie jakieś dziadostwo zamontowano a jak patrze na allegro np tu Obrazek

to wyraźnie widać że 2 tylne mają znacznie większą średnicę mocowania (środek) od 2 przednich . Przecież to jest bez sensu skoro śruby sa tych samych rozmiarów. Te 2 tylne tuleje mają za duży luz, w jaki sposób one mają pracować, skro mają taki luz ???? gum tam kompletnie nie pracuje przez co obrywają przednie tuleje a tył pływa no i wyrywa podłogę.

Jest ktoś w stanie wytłumaczyć po co tam jest taki wielki otwór (osobiście planuje założyć tam tuleje z mniejszą średnicą co znacznie usztywni tył).

Ostatnio edytowano 4 maja 2013, 09:28 przez Masters, łącznie edytowano 2 razy

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł: Re: [e46] Belka, sanki, czemu te teuleje takie wielkie ?
PostNapisane: 1 maja 2013, 09:26 
Częsty bywalec

Moje BMW: E46
Obrazek
Na obrazku zaznaczyłem Ci strzałki czyli tzw znaki które to muszą się pokrywać ze znakami na otworach w które to będziesz musiał wprasować te tuleje.

W tym linku http://realoem.com/bmw/showparts.do?mod ... g=33&fg=30 masz rozpiskę co gdzie i jak ma być zamocowane.
Jak widać tylne tuleje są takie same.
Natomiast przednie są dwie różne.

Pomijając fakt iż zdjęcie nie przestawia tulei do E46 ;)

Oto są do E46
Obrazek

Przy wprasowywaniu każdego rodzaju tulei musisz patrzeć jedynie aby znaki się pokrywały ze sobą. Lecz "patrząc" po tym jakiego typu zadajesz pytania mam wrażenie że nie podołasz temu zadaniu.

PostNapisane: 1 maja 2013, 10:02 
Zacna persona forum

Haha :P to ja jeszcze raz powtórzę pytanie.

Czy tuleja owalna ma być od str pasażera czy kierowcy. Realoem znam ale na tulei np mam nr132850 i nic mi to nie mówi. Nie pamiętam która była lewa która prawa.

Na każdej fotce na allegro inaczej to wygląda. Uważam że podałem dobre zdjęcie a to twoje jest złe ponieważ są tam 2 owalne tuleje. Ogólnie uważam że te owalne tuleje to jakaś głupota. Oryginalnie mam 2 okrągłe dzięki czemu niema luzów.

I raz jeszcze pytam co ma na celu umieszczanie na tyle belki 2x większej średnicy tulei przecież tam robi się luz po 5mm wokół osi śruby. Równie dobrze można wyjąć taką tuleje i jeśdzić bez niej.

Na potwierdzenie słuszności mojego obrazka (kupiłem tuleje przednie okrągłą i owalną) a na tyle mam właśnie te 2 krowy które uważam za pomyłke- jest ktoś w stanie wytłumaczyć tak duzy luz na tyle ? Może przez to zawsze tył puka ?

Osobiście zastanawiam się czy by nie dać na tył tulei przednich które by nie miały takiego luzu .

Skoro wymontowałem już całe sanki to nie uważam abym miał jakikolwiek problem z zamontowaniem tulei :P Parownik też sobie sam wymieniłem tak więc tuleje to mały pikuś.

jednak chciałbym usłyszeć coś mądrego na temat rozwiązania które uznaje za kompletnie bezsensowne (tuleja która nie pracuje ponieważ ma za duży luz) I nie piszcie mi że producent wiedział lepiej itp bo takie puste słowa do mnie nie przemawiają.

http://allegro.pl/tuleja-silentblok-tyl ... 99599.html

PostNapisane: 2 maja 2013, 00:07 
Zacna persona forum

Odpowiedziałem na kilka pytań ;) ale mam nowe.

Jakie tuleje założyć na zewnętrzny tył łączenia górnego wahacza.
czyli element nr 2
Obrazek

Meyle za 70zł czy lemforder za 115zł ?

Jest zens przepłacać ? stare wytrzymały 15lat, ogólnie brałbym lemfordera tylko za dużo części zawieszenia mam do wymiany aby kupować bez przemyślenia.

PostNapisane: 2 maja 2013, 17:52 
Częsty bywalec

Moje BMW: 2xe36
Kod silnika: s50,m52
Garaż: http://bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t ... 9#p1261989
http://bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=112163
Masters napisał(a):
Osobiście zastanawiam się czy by nie dać na tył tulei przednich które by nie miały takiego luzu .

Jak najbardziej jestem za, pozamnieniaj tuleje miejscami bo producent nie miał racji, a potem podziel się z nami wrażeniami :hurra:

PostNapisane: 2 maja 2013, 21:15 
Zacna persona forum

Barzini napisał(a):
Masters napisał(a):

Jak najbardziej jestem za, pozamnieniaj tuleje miejscami bo producent nie miał racji, a potem podziel się z nami wrażeniami :hurra:

Wytłumacz czemu nie ??????
Ja już wiem że raczej te z przodu na tył nie podejdą, jednak nadal nie wiem po co tak wielki luz który może powodować stuki oraz pływanie... zapewne nie jesteś w stanie logicznie wytłumaczyć swojego podejścia. I tylko w ślepy sposób kierujesz się tym co przeczytasz pomimo że tego nie rozumiesz :P

PostNapisane: 2 maja 2013, 21:39 
Zacna persona forum

Moje BMW: pocket rocket 323ti
Kod silnika: r6 :)
Garaż: Pocket rocket 323ti vel dzikus
Smoczyca 645ci vel dziadkowóz
ja wstawiłem poli tuleje, w wózek, reszta poli tulei czeka na montaż przy okazji. polecam, żadnych problemów z dziurami itp.

Lekki zamach 240mm
Hamulec 325/294mm+ pompka e84
Szpera 40% w końcu na pokładzie!
Gwint 4x kolumna
Stroker waiting.......
Jest przeciąg :)

PostNapisane: 3 maja 2013, 07:41 
Zacna persona forum

Moje BMW: E39 525d Touring
Kod silnika: M57D25
A powiedz jak z twardością tych poli tulei w porównaniu do zwykłych? Nie są one twardsze?

PostNapisane: 3 maja 2013, 13:22 
Zacna persona forum

kirpek napisał(a):
ja wstawiłem poli tuleje, w wózek, reszta poli tulei czeka na montaż przy okazji. polecam, żadnych problemów z dziurami itp.

Kolego a powiedz mi czy ori miały u ciebie tez taki duży prześwit na tyle ?. I czy te poli są tak na styk ze śrubą jak te przednie.

Ogólnie dałbym przednie na tył ale myślałem że różnią się tylko środkiem a jednak występują między nimi dodatkowe różnice. W najgorszym wypadku planuję dać na tył nowe i lukę która jest między tuleją a śruba wypełnić np wężem.

W sensie na śrubę daję węża np takiego ogrodowego tak aby tuleja nie miała centymetra luzu.
co o tym myślicie ?

Ostatnio edytowano 4 maja 2013, 09:30 przez Masters, łącznie edytowano 1 raz

PostNapisane: 3 maja 2013, 23:21 
Częsty bywalec

Moje BMW: 2xe36
Kod silnika: s50,m52
Garaż: http://bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t ... 9#p1261989
http://bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=112163
Masters napisał(a):
Barzini napisał(a):
Masters napisał(a):

Wytłumacz czemu nie ??????
Ja już wiem że raczej te z przodu na tył nie podejdą, jednak nadal nie wiem po co tak wielki luz który może powodować stuki oraz pływanie... zapewne nie jesteś w stanie logicznie wytłumaczyć swojego podejścia. I tylko w ślepy sposób kierujesz się tym co przeczytasz pomimo że tego nie rozumiesz :P

W przeciwieństwie do Ciebie wymieniłem je już kilka razy, w autach do codziennej jazdy, jak i swoich driftowozach, poli oraz febi. Nie kieruję się tym co przeczytam, tylko tym co wiem z własnego doświadczenia. Dlatego właśnie napisałem Ci że skoro wiesz lepiej i twierdzisz że producent nie miał racji to załóż je po swojemu i zdaj relację. I nie spinaj się tylko czytaj dokładnie co się do Ciebie pisze i nie dopowiadaj sobie reszty że ktoś czego nie rozumie, bo jedyną osobą z dziwnymi pytaniami jesteś tutaj Ty.

PostNapisane: 4 maja 2013, 09:20 
Zacna persona forum

Barzini w twojej wypowiedzi była ironia.. stąd taka wypowiedź ale to mało istotne ;) skupmy się nad wyjaśnieniem tej kwestii ponieważ nam wszystkim się to przyda.

Powiedz mi kolego jak ty to widzisz?. Czy nie miałeś wrażenia że średnica otworu na którym mocowane są tuleje jest o wiele za duża. Bo jak dla mnie ten luz jest bez sensu (gdyby miał być luz lepiej aby byl na gumie a nie luz na metalu- gdy luz sie kończy jest walnięcie metalu o metal- co dla mnie jest idiotycznym rozwiązaniem). Jeśli tylko jakaś tuleja by tam podeszła z odpowiednim środkiem to bym ją tam wsadził , ewentualnie tak jak pisałem można by wypełnić to jakąś gumą.

Można też poszukać takich śrub co gwint ma cienki a resztę śruby już 2x grubszą coś jak te śruby od hamulca.

PostNapisane: 4 maja 2013, 09:40 
Zacna persona forum

Moje BMW: e46
Kod silnika: m52tub25
http://www.bmw-klub.pl/forum/viewtopic. ... 9&t=176372

PostNapisane: 5 maja 2013, 08:32 
Zacna persona forum

właśnie o coś takiego mi chodzi Obrazek tylko wydaje mi się że lepiej gdyby to był kawałek w miare twardej gumy/węża.

Jeśli chodzi o to że trójkąciki na tulejach mają się pokrywać z otworami znakami na belce... brzmi mądrze i słyszałem to tysiące razy wczoraj sprawdziłem jeszcze raz i ani od dolu ani od góry belka nie posiada niczego co by mogło mówić o pozycji w jakiej trzeba montować tuleje, więc moje pytanie było słuszne, dla potomnych sam sobie na nie odpowiedziałem w 1 poście.

PostNapisane: 8 maja 2013, 10:50 
Zacna persona forum

Po wymianie tulei wahacza, belki, dyfra. Stuki w trakcie jazdy są znikome, możliwe że wypełnienie pustej przestrzeni w tulei o której pisałem poprawi komfort.

Teraz stuki które słychać wynikają z luzu między dyfrem a kołem. Prawdopodobnie sa to luzy na mechanizmie różnicowym, rozebrałem dyfer luzów raczej nie widać. Ale obstawiam dyfer między kołami.

PostNapisane: 10 maja 2013, 15:50 
Zacna persona forum

Moje BMW: pocket rocket 323ti
Kod silnika: r6 :)
Garaż: Pocket rocket 323ti vel dzikus
Smoczyca 645ci vel dziadkowóz
luzu na poli brak. nie wiem czy pasują przód tył. czy jest dużo twardziej? po wymianie tulei wózka różnicy w twardości brak. za to jak w hondzie miałem poli po całości to czuć było różnicę, ale precyzja prowadzenia.. ja polecam! jedno co się zastanawiam czy montować w tuleje pływające.

Lekki zamach 240mm
Hamulec 325/294mm+ pompka e84
Szpera 40% w końcu na pokładzie!
Gwint 4x kolumna
Stroker waiting.......
Jest przeciąg :)

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 15 ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1