BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 7 czerwca 2025, 20:11

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie, odśwież istniejący podobny temat a jeżeli takiego nie ma, możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji

Tematy związane z ze starszymi modelami BMW takimi jak E36, E34, E32, E12 etc. prosimy zakładać w dziale Young & Oldtimery

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 4 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: e46 - ramki na zegarach licznika.
PostNapisane: 15 września 2013, 08:54 
Pierwsze kroki

Moje BMW: e46
Witam. Wczoraj zakupiłem ramki na zegary w mojej e46. Początkowo po podłączeniu nie działał prędkościomierz, a teraz leży zegar od spalania .
Po rozebraniu licznika, wszystkie wskazówki podniosłem do góry, skręciłem licznik, podłączyłem do samochodu. Zaplon- wszystkie spadły na pozycję 0, oprócz tego spalania.. Gdzie leży przyczyna ? Dodam, że wszystko dobrze podłączałem , wszystkie kontrolki na desce działają jak powinny .

EDIT. Nie chcę zakładać oddzielnego tematu, wpiszę tutaj .. w/w czynność robiłem oczywiście na odłączonym akumulatorze. Teraz, gdy daję mu gazu ( ale tylko podczas jazdy) to gdzieś z przodu, nie potrafię określić dokładnie skąd, oraz nie potrafię określić jaki jest to dźwięk, ale wydostaje się taki dziwny, jakby trzeszczący, stukający dźwięk. Niezależnie od obrotów- zawsze gdy daję gazu. Natomiast gdy auto stoi w miejscu, owe zjawisko nie występuje. Co może być tego przyczyną ? ...

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł: Re: e46 - ramki na zegarach licznika.
PostNapisane: 16 września 2013, 06:06 
Forumowicz

Moje BMW: BMW E46 MP
Kod silnika: M52 B28TU
Garaż: http://www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=115814
ten trzeszczacy dzwiek moze byc spowodowany wskazowka spalania..tam na silniczki z tylu zegarow trzebq troszke prysnac olejkiem albo wd..o tym gdzies.czytalem..bo wierze ze.dochodzi ten dzwiek z zegarow..a wydaje sie ze zza zegarow okolic maski..a co do samych wskazowek. jak to w nowych autach trzeba skalibrowac chyba po rozpieciu..wiec bez komppu sie snie obedzie

PostNapisane: 16 września 2013, 06:54 
Forumowicz

Moje BMW: E61
Kod silnika: M57
Garaż: http://www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=131576
Dokładnie, to przeskakujący (nie mogący się obrócić) silniczek krokowy od tej wskazówki. Jakie masz ramki? Alu, czy plastikowe? Ja z tymi plastikowymi walczyłem chyba 2 tygodnia zanim tak wszystko złożyłem, że nic się nie zacina i wszystkie wskazówki działają jak należy. Nie obyło się bez piłowania, klejenia, podkładania i w ogóle masakra. Przy okazji udało mi się poprzestawiać wszystkie wskazówki chyba i "skalibrowanie" tego od początku to była jakaś masakra :/ Ogólnie mocno nie polecam tych plastikowych ramek. Z alu nie miałem do czynienia - może są lepsze...
Rozbierz licznik, zobacz czy wskazówka się gdzieś nie blokuje, albo nie jest przyciśnięta. Jeśli nie, to tak jak kolega napisał wyżej, ale ja bym raczej proponował jakiś kontakt spray, albo olejek silikonowy. WD to nie smar!

Non in verbis, sed in rebus est!
Ein Auto ist erst dann schnell genug, wenn man morgens davor steht und Angst hat, es aufzuschließen - Walter Röhrl
Gdzie kończy się przyczepność, tam zaczyna się zabawa ;)

PostNapisane: 16 września 2013, 16:20 
Forumowicz

Moje BMW: BMW E46 MP
Kod silnika: M52 B28TU
Garaż: http://www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=115814
tak dokładnie wd wysuszy to co tam jest,,olejek w sprayu załatwi sprawe..podajże Wurth ma cos takiego..i przydaje sie do innych napraw jak zostanie:) :ok:

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 4 ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1