BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 8 czerwca 2025, 18:26

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie, odśwież istniejący podobny temat a jeżeli takiego nie ma, możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji

Tematy związane z ze starszymi modelami BMW takimi jak E36, E34, E32, E12 etc. prosimy zakładać w dziale Young & Oldtimery

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 28 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: [e46] 330d wibracje na 4 i 5 biegu przy przyspieszaniu
PostNapisane: 17 grudnia 2013, 18:24 
Pierwsze kroki

Moje BMW: E60 535D
Witam

Mam problem z wibracjami które głównie są odczuwalne na 4 i 5 biegu w zakresie obrotów 1500 do 2500 rpm przy pedal wciśniętym w podłogę. Wibracje w tym zakresie obrótów nie są ciągłe tylko przerywane powyżej 2500 ten problem jest nie wyczuwalny. Wymieniłem już łącznik elastyczny walu był już trochę zmęczony założyłem Lemforda, poduszki skrzyni OEM, tulejka centrująca na wale OEM, podpora wału również OEM, na wale brak jakich kolwiek luzów. Co może jeszcze powodować takie wibracje ? Dzięki za pomoc.

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł: Re: [e46] 330d wibracje na 4 i 5 biegu przy przyspieszaniu
PostNapisane: 29 grudnia 2013, 20:47 
Pierwsze kroki

Moje BMW: bmw320d
Sprawdz mocowanie tylnego mostu i polosie czy sa proste i czy nie maja zbyt duzych luzow.

PostNapisane: 30 grudnia 2013, 11:10 
Forumowicz

Moje BMW: R12S
Kod silnika: m57n
Garaż: niebmw s4, był: e39 turas z m57, był: e46 330d 303@705
ja bym sprawdził dwumase,

przy takiej jeździe i tak długo nie pożyje :rotfl:

PostNapisane: 30 grudnia 2013, 16:59 
Częsty bywalec

Moje BMW: E61 535d
przemek530d, dokładnie to mu miałem napisać :P

Była 330Cd 287PS

PostNapisane: 30 grudnia 2013, 17:30 
Uzależniony od forum :)

Garaż: Mercedes E63 AMG 514KM 2007
Audi A4 b9 2.0TFSI 252KM 2018
dwumasa na 99%

PostNapisane: 30 grudnia 2013, 18:24 
Pierwsze kroki

Moje BMW: E46 330d
Kod silnika: M57N
tofson20 napisał(a):
Witam

Mam problem z wibracjami które głównie są odczuwalne na 4 i 5 biegu w zakresie obrotów 1500 do 2500 rpm przy pedal wciśniętym w podłogę. Wibracje w tym zakresie obrótów nie są ciągłe tylko przerywane powyżej 2500 ten problem jest nie wyczuwalny. Wymieniłem już łącznik elastyczny walu był już trochę zmęczony założyłem Lemforda, poduszki skrzyni OEM, tulejka centrująca na wale OEM, podpora wału również OEM, na wale brak jakich kolwiek luzów. Co może jeszcze powodować takie wibracje ? Dzięki za pomoc.

Kolego na ile masz zawirusowane to auto?

PostNapisane: 30 grudnia 2013, 18:28 
Pierwsze kroki

Po dokładnym sprawdzeniu z drugą osobą wibracje pojawiaj się w tylnej częścii auta z okolicy mostu po otwarciu tylnych siedzeń dochodzi jeszcze dźwięk. Drgania na pedale sprzegła czy gałce zmiany biegów są nie wyczuwalne.

przemek530d, MaReEK , Wojt4S90

Wiedziałem że zostane skrytykowany ze na 4 i 5 biegu mam 1500 obr :) nie jeżdzę tak raz przez przypadek wcisnąłem do spodu z niskich obrotów pojawił się ten objaw i mnie to zaj.... męczy. Jeżeli to jest dwumas to czy będzie czuć wibracje z okolic mostu i czy będą one przerywane ? Nie widzę żadnych objaw zużytego koła dwumasowego : dziwne odgłosy przy gaszeniu silnika, drżenie na biegu jałowym, drgania podczas jazdy.

PostNapisane: 30 grudnia 2013, 18:32 
Pierwsze kroki

kolego czerwony330d

Bemka ma teraz 222 KM ,490 NM.

PostNapisane: 30 grudnia 2013, 18:49 
Częsty bywalec

Mógłbyś jeszcze wkleić wykres, jeśli masz strzał momentu od dołu to właśnie tak przenoszą się wibracje z dwumasu jak opisałeś. Ty robiłeś program? Gdzie? Jeśli po remapie wcześniej nie było wibracji to dwumas do wymiany. Jeśli były to program do korekty.

Była 330Cd 287PS

PostNapisane: 30 grudnia 2013, 21:07 
Pierwsze kroki

Moje BMW: E46 330d
Kod silnika: M57N
MaReEK napisał(a):
Mógłbyś jeszcze wkleić wykres, jeśli masz strzał momentu od dołu to właśnie tak przenoszą się wibracje z dwumasu jak opisałeś. Ty robiłeś program? Gdzie? Jeśli po remapie wcześniej nie było wibracji to dwumas do wymiany. Jeśli były to program do korekty.

Właśnie o to mi chodzi, w mojej byłej E46 miałem 297 Km i 618 Nm i miałem te same objawy po prostu zbyt duży moment obrotowy tak się objawia, jakbyś troszkę obniżył niuton to może wszystko by było ok. U mnie wykres przebiegał równo a od dołu specjalnie tuner (Aligator) obniżył moment by nie zniszczyć sprzęgła i dwumasy, ja miałem u siebie po modzie wymienione na nowe sprzęgło, dwumas, łożysko i skrzynia biegów także auto było przygotowane i jak miałem 285 Km i 580 Nm to wszystko było ok ale chciałem osiągnąć 300 koni i Ali od razu mi powiedział że będzie wibrowało, wpadało w drgania sprzęgło i dwumas bo te części nie wytrzymują takiego momentu ale mnie to nie obchodziło bo i tak nigdy nie jeździłem na wysokich biegach na niskich biegach z butem w podłogę, kolego musisz się przyzwyczaić aby takich rzeczy nie robić ale wrzuć wykres z hamowni może faktycznie masz dość wysoki moment na niskich obrotach.
Pozdrawiam Mariusz.

PostNapisane: 31 grudnia 2013, 00:42 
Poszukaj zanim zapytasz

Moje BMW: E60
Kod silnika: Nie wiem
Pedał wciśnięty do dechy i tylko tyle rpm?? Dokładnie, ja bym pojechał do hamowni i sprawdził wszystko czy jest tam OK.

PostNapisane: 31 grudnia 2013, 08:22 
Pierwsze kroki

Wykres po chipie.
Obrazek

PostNapisane: 31 grudnia 2013, 12:33 
Częsty bywalec

Jedź na korektę softu, trzeba zdjąć trochę momentu i wibracje ustaną. To już nie pierwsze auto od TC z wibracjami.

Była 330Cd 287PS

PostNapisane: 31 grudnia 2013, 12:42 
Pierwsze kroki

Moje BMW: e46 320d
Witam,
ostatnio miałem identyczny problem związany z wibracjami na wyższych biegach (4,5) przy obrotach ~2000. Okazało się że winny był docisk, który się odkształcił. W Twoim wypadku tym bardziej skłaniałbym się w tym kierunku, ponieważ masz nisko wysoki moment, co przy "butowaniu" spod turbiny daje naprawdę duże przeciążenia, które na dłuższą metę skutkują właśnie zgrzaniem się docisku i jego odkształceniem. Dodatkowo w miarę postępu awarii możesz mieć identyczne objawy jak przy ślizgającym się sprzęgle... Jedyne pocieszenie to że dwumas niekoniecznie jest tutaj czemukolwiek winny. Tym bardziej że to m57 a nie m57n. Prawda jest taka że skrzynia do zrzucenia i będzie wszystko jasne

PS: Jeżeli po ewentualnej wymianie masz ochotę dalej "butwać" od 1500 to lepiej zdjąć chipa, bo historia szybciutko się powtórzy - albo na wysokich biegach unikać takich sytuacji żeby "wstawać" z niskich obrotów na pełnym gazie

Pozdrawiam

PostNapisane: 31 grudnia 2013, 12:54 
Przyjaciel forum

Moje BMW: 535d++
Kod silnika: N57S
Dobre sobie... Te auto i tak zostało zrobione delikatnie z dołu. Nie pierwsze z wibracjami od nas? A komu to się nie sypie dwumas gdy się tak przyśpiesza z dołu?

Przykładowy soft od GCS :

Obrazek

Przykładowy soft od Wojtka:

Obrazek

Oczywiście gdy są wibracje to nie ma problemu można podjechać i zrobimy korekte. Ostatnio był u mnie Rafalski na korekcie :

Obrazek

Tak więc nie ma problemu :ok:

Z tego co pamiętam to było rok temu i chyba nawet na serii było jakieś mrowienie z którym powiedziałeś że sobie powalczysz a moment niech zostanie :)

PostNapisane: 3 stycznia 2014, 21:45 
Częsty bywalec

Moje BMW: F30 340Xi
Kod silnika: B58
M57 przy sprawnym układzie przeniesienia napędu potrafi przenieść o wiele więcej momentu bez drgań. Tak jak już Ci pisali sprawdź jeszcze koło dwumasowe. Wiadomo, że można przesunąć moment obrotowy dalej bądź zdjąć doładowanie, ale zastanów się czy chcesz zostać przy tym momencie i szukać przyczyny (prawdopodobnie wymienić kompletne sprzęgło), czy podjechać na korektę softu, ale to już nie będzie to samo ...

PostNapisane: 3 stycznia 2014, 22:31 
Forumowicz

Moje BMW: BMW 330d
Kod silnika: m57
To nie automat przypadkiem?

PostNapisane: 4 stycznia 2014, 08:41 
Częsty bywalec

Moje BMW: F30 340Xi
Kod silnika: B58
Manual.

PostNapisane: 4 stycznia 2014, 10:41 
Częsty bywalec

jnx napisał(a):
Ostatnio był u mnie Rafalski na korekcie

Co to za cyfra?? Przed korektą miał wcześniej zmierzone 602Nm, a teraz wyszło 681Nm? :szok:

Zeszliście do 262KM i i 515Nm, żeby zniwelować wibracje? Przecież tyle, a nawet więcej można uzyskać po samym sofcie, bez gratów...

Była 330Cd 287PS

PostNapisane: 21 kwietnia 2014, 20:25 
Częsty bywalec

Moje BMW: E 46 330d
Kod silnika: M57
Koledzy,nie chce zakladac nowego tematu bo zaraz zablokują,problem dotyczy e46 330d.Chodzi mi o drgania podczas przyspieszania-opisywałem już to w innym poscie.Drgania od ok 1,5tys obr. przy gwałtownym a nawet i delikatnym wcisnieciu gazu,jak rusze bardzo energicznie i ciagne na każdym biegu mocno-nie czuc drgan.Drgania również na jalowym w okolicy ok 2tys obr-wymienilem poduszke prawa pod silnikiem,poduszki pod skrzynia,ori podporę walu i ori przegub przy dyfrze.Przy ruszaniu objawy zniknely(potrzesywania) po wymianie podpory i przegubu,ale wibruje podczas jazdy,niby troszkę mniej po wymianie tych elementow,ale nadal drazni i nie wiem gdzie szukac przyczyny???Dwumasa nie daje oznak zużycia(test na "5" przy 50km/h -brak drzenia podłogi),gasnie również cicho i równo.Gdzies ewidentnie jest luz-czuc to tylko gdzie???z góry dzieki

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 28 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1