Męczą mnie cuchnące spaliny z wydechu w e46 320d 150PS - w porównaniu do innych diesli czuć wyraźnie, że są bardzo intensywne w zapachu. Jak staje na światłach z otwartą szyba to momentalnie czuć ten smród. Najgorzej jest na zimnym silniku, na rozgrzanym trochę zmniejsza się intensywność. Dodatkowo na zimnym czasem kopci na biało - ale tylko jak silnik jest całkiem zimny - jak się trochę podgrzeje to kopcenie ustaje. Może to nieprawidłowo działający EGR - może za bardzo się otwiera? Wtryski sprawdzone w INPA i są OK, poza tym auto nie ma żadnych innych anomalii tylko te cuchnące spaliny... przy przyspieszaniu nic nie kopci
samochód je z 2005r. i ma norme EU4, bez DPF, katalizator wygląda na nieruszany (przyglądałem się i puszka nie wyglądała na spawaną)
na forum wyczytałem taką poradę dotyczącą cuchnących spalin: " Zapach spalin może świadczyć o tym że olej silnikowy dostaje się do komory spalania razem z mieszanką ( zdejmij przewody powrotne z wtrysków paliwo powinno być czyste jeśli jest czarne masz do wymiany podkładki pod wtryskami ) ."
- przyznam, że nie znam się na tym całkiem - czy jeżeli te podkładki są nieszczelne to jest możliwość, że olej z obiegu silnika przedostaje się do komory spalania w moim samochodzie?
EDIT: zapomniałem dopisać: oleju nie ubywa, nie ma go też w dolocie, odma wyczyszczona niedawno (plastikowa), zawór EGR też wyczyszczony i sprawdzony na odpalonym silniku - działa. Zastanawiam się ciągle na tym zaworem EGR - jak wywalałem klapki z kolektora dolotowego to widziałem, że w kolektorze jest dużo nagaru, ale nie wyczyściłem go. Może na jałowym biegu, jak zawór EGR się otwiera, to silnik dostaje za dużo spalin a za mało powietrza i dlatego taki smród? w końcu egr jest ustawiony na czysty kolektor, a jak z powodu nagaru przepustowość kolektora spadła np. o 40% to może silnik jest karmiony za dużą dawką spalin z recyrkulacji... a może ktoś programowo zwiększył przepustowość EGR, żeby silnik się dogrzewał szybciej - kupiłem auto z obydwoma padniętymi termostatami... ale nie wiem jeszcze jak to sprawdzić .
_________________ fast & fun
|