BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 7 czerwca 2025, 21:42

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie, odśwież istniejący podobny temat a jeżeli takiego nie ma, możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji

Tematy związane z ze starszymi modelami BMW takimi jak E36, E34, E32, E12 etc. prosimy zakładać w dziale Young & Oldtimery

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 2 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: [e38] Po obniżeniu przodu NIVO pompuje do końca w górę!
PostNapisane: 7 października 2014, 17:53 
Forumowicz

Moje BMW: e34(była) e38 e46
Kod silnika: M21 M52 N46
Garaż: http://www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?f ... 3#p1895363
Witam, zasięgając rady z forum postanowiłem zrobić coś aby moje perełka stała równiej..

W międzyczasie jak szukałem sprężyn na przód postanowiłem w celu wyrównania podnieść tył ciut do góry. Nivo w e38 sterowane jest specjalnym urządzeniem połączonym z tylnym stabilizatorem, które utrzymuje zadaną wysokość, luzując cybant na stabilizatorze i przestawiając minimalnie "wajhe" podniosłem tył o 15 mm. W porównaniu do możliwości nivo to bardzo niewiele.

Jeździłem tak jakieś 3 tyg gdy wczoraj dostałem sprężyny na przód jamex -35mm. po założeniu auto ładnie z przodu siadło tak jak oczekiwałem. Zrobiłem jazdę próbną ok 2 - 3 km i jak zaparkowałem, patrze i oczom nie wierze tył na maxa w górze.. Podkreślam iż od 3 tyg. nie dotykałem tylnego zawieszenia..

Kolega który obserwował jak wyjeźdżałem zaraz po zmianie sprężyn twierdzi że zawieszenie stało tak jak po opuszczeniu z lewarka, no chyba że nie zauważył ale raczej rzuciłoby się w oczy. Pomyślałem że trzeba przestawić "wahje" i tył opadnie. gdy dzisiaj wjechałem na kanał okazało się że wajha jest ok, wg ustawienia nivomatu na stabilizatorze wszystko powinno iść w dół a on trzyma tylną oś na maxa w górze i jest bardzo sztywna, zero ugięcia!!

Potrzebuję pomocy, z czego to może wynikać? Aż mi się gorąco robi na myśl o kosztach nivo..

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł: Re: [e38] Po obniżeniu przodu NIVO pompuje do końca w górę!
PostNapisane: 7 października 2014, 18:40 
Forumowicz

Moje BMW: e34(była) e38 e46
Kod silnika: M21 M52 N46
Garaż: http://www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?f ... 3#p1895363
jak poluzowałem cybant dziś na kanale i ruszalem wajhą to zawieszenie nie reagowało, ale słychać było specyficzne syczenie - w jednych ustawieniach wajhy głośniejsze, w innych ledo słyszalne.. wydaje się jakby nivomat chciał wydać jakieś polecenie..

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 2 ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1