BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 3 maja 2025, 15:00

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie, odśwież istniejący podobny temat a jeżeli takiego nie ma, możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji

Tematy związane z ze starszymi modelami BMW takimi jak E36, E34, E32, E12 etc. prosimy zakładać w dziale Young & Oldtimery

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 52 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: [E39] Ile jeszcze km do zmiany oleju
PostNapisane: 28 października 2007, 10:53 
Uzależniony od forum :)

Mam pytanko,pala mi sie dwie zielone lampki do zmiany oleju,planuje zmienic olej po powrocie do domu czyli czeka mnie jeszcze jekies 1500km do zrobienia.Da rade to zrobic?bo chyba potem zapali sie pomaranczowa i czerwona (przy czerwonej nie uruchomie silnika)Dodam tylko,ze te dwie zielone pala sie od jakiegos juz czasu

Ostatnio edytowano 28 października 2007, 11:12 przez spider, łącznie edytowano 1 raz

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł: Re: E39 Ile jeszcze km do zmiany oleju
PostNapisane: 28 października 2007, 10:58 
Zacna persona forum

spider napisał(a):
Mam pytanko,pala mi sie dwie zielone lampki do zmiany oleju,planuje zmienic olej po powrocie do domu czyli czeka mnie jeszcze jekies 1500km do zrobienia.Da rade to zrobic?bo chyba potem zapali sie pomaranczowa i czerwona ( Dodam tylko,ze te dwie zielone pala sie od jakiegos juz czasu

Hmmm 942 posty i jeszcze piszesz takie rzeczy ?
Cytuj:
(przy czerwonej nie uruchomie silnika)
:niepewny: :kwasny: Spokojnie zrobisz 1500 na dwóch zielonych bez problemu...

Obczaj Mój Najszybszy w Mieœcie Wóóóóz Wariat ! E28 520i Edition

PostNapisane: 28 października 2007, 11:09 

MAJSU_WuWuA napisał(a):
spider napisał(a):
Mam pytanko,pala mi sie dwie zielone lampki do zmiany oleju,planuje zmienic olej po powrocie do domu czyli czeka mnie jeszcze jekies 1500km do zrobienia.Da rade to zrobic?bo chyba potem zapali sie pomaranczowa i czerwona ( Dodam tylko,ze te dwie zielone pala sie od jakiegos juz czasu

Cytuj:

Bo wole byc na 100%pewny niz potem miec zonka gdzies na drodze,zreszta czlowiek codziennie uczy sie czegos nowego ;)

PostNapisane: 28 października 2007, 11:21 
Zacna persona forum

spider napisał(a):
MAJSU_WuWuA napisał(a):
spider napisał(a):

Cytuj:

Bo wole byc na 100%pewny niz potem miec zonka gdzies na drodze,zreszta czlowiek codziennie uczy sie czegos nowego ;)

Skoro wolisz być 100% pewny to zakładaj buty i jedź zmienić olej ;)

Tytuł:
PostNapisane: 29 października 2007, 16:00 
Forumowicz

Moje BMW: E39
Naprawde jak sie czerwona zapali to sie juz nie odpali silnika?? Tak sie pytam bo mi sie swieci juz tylko jesdna zielona, a olej prawie jak nowy :P (test kondycji oleju na stacji shella)

Tytuł:
PostNapisane: 29 października 2007, 16:06 
Forumowicz

Olej 15.000km i do zmiany, u nas paliwo tez nie jest najlepsze, wiec lepiej wymieniac a nie sie bawic w jakies badania oleju, przepracowany olej wplywa niekorzystnie tym bardziej w dieslu.

Tytuł:
PostNapisane: 29 października 2007, 16:09 
Przyjaciel forum

Moje BMW: M4 M6
A tak wogóle to jaki jest odstęp międzu gaśnięciem zielonych lampeczek, w sensie co ile km gasną ...

Serio jak jest już jedna czerwona to nie można odpalić auta :zdziwko:

Tytuł:
PostNapisane: 29 października 2007, 16:14 
Forumowicz

Tak to jest prawda, ze po zapaleniu czerwonej lampki nie mozna uruchomic silnika, jest to blokada przed zatarciem silnika, slyszalem ze sa problemy z ponownym uruchomieniem po takiej akcji :/a lampki gasna co ok 2.500km

Tytuł:
PostNapisane: 29 października 2007, 16:20 
Przyjaciel forum

Dzięki bardzo za odp.

Tytuł:
PostNapisane: 29 października 2007, 16:57 
Zacna persona forum

adikbmw napisał(a):
Tak to jest prawda, ze po zapaleniu czerwonej lampki nie mozna uruchomic silnika, jest to blokada przed zatarciem silnika, slyszalem ze sa problemy z ponownym uruchomieniem po takiej akcji :/a lampki gasna co ok 2.500km

Szanowny kolego to nie jest dział humor tylko porady techniczne więc robienie sobie jaj z nowicjuszy wcale nie jest śmieszne i wypisywanie takich bzdur tym bardziej...

Diody mają WYŁĄCZNIE charkter informacyjny !!! I nie mają nic wspólnego z pracą silnika a tym bardziej jego unieruchomieniem...

Cytuj:
lampki gasna co ok 2.500km

Aha czyli to taki bajer co by się więcej lampek na desce mrygało... :kwasny: Diody pokazują ile czasu zostało do wymiany oleju, a na czas po jakim gasną ma wpływ styl jazdy kierowcy i jakim obciążeniom jest poddawany samochód tak więc jeżdząć po austostradzie można zrobić 25tyś km między wymianami oleju a po mieście i ostrym pałownaiu diody zgasną po 8tyś... Ludzie przestańcie wreszcie takie bzdury wypisywać z tymi diodami.

Tytuł:
PostNapisane: 29 października 2007, 17:20 

Cytuj:
Naprawde jak sie czerwona zapali to sie juz nie odpali silnika?? Tak sie pytam bo mi sie swieci juz tylko jesdna zielona, a olej prawie jak nowy :P (test kondycji oleju na stacji shella)
daruj sobie jakies tanie testy które ci prawdy i tak nie powidzą.
dla przykładu ja wymieniam półsyntetyk shella 10/w40 co 4 tyś km a pod deklem zero nagaru

Obrazek

Tytuł:
PostNapisane: 29 października 2007, 17:35 
Forumowicz

adikbmw napisał(a):
Tak to jest prawda, ze po zapaleniu czerwonej lampki nie mozna uruchomic silnika, jest to blokada przed zatarciem silnika, slyszalem ze sa problemy z ponownym uruchomieniem po takiej akcji :/ a lampki gasna co ok 2.500km

Panowie śmieszą mnie wszystkie posty typu: słyszałem, ktoś mi mówił itp. nie wiecie na pewno to nie piszcie, proste.

MAJSU_WuWuA napisał(a):
Diody mają WYŁĄCZNIE charkter informacyjny !!! I nie mają nic wspólnego z pracą silnika a tym bardziej jego unieruchomieniem...

Wydaje mi się że MAJSU_WuWuA może mieć rację, tzn kiedyś słyszałem że może ją mieć :]

Tytuł:
PostNapisane: 29 października 2007, 17:51 
Forumowicz

zrobić 25tyś km między wymianami oleju a po mieście i ostrym pałownaiu diody zgasną po 8tyś...

Tos mnie rozbawil MAJSU_WuWuA , moze jeszcze ledwo po wyjezdzie z serwisu lampki gasna co? :hyhy: mi sie jeszcze nie skonczyly diody po 8.000km, to zrob test z czerwona kontrolka i pojedz potem do serwisu a sie zdziwisz :rotfl:

Tytuł:
PostNapisane: 29 października 2007, 18:00 
Zacna persona forum

adikbmw napisał(a):
to zrob test z czerwona kontrolka i pojedz potem do serwisu a sie zdziwisz :rotfl:

A ty tak zrobiłeś ? I co się stało ?

Tytuł:
PostNapisane: 29 października 2007, 18:00 

Wodzu napisał(a):
Panowie śmieszą mnie wszystkie posty typu: słyszałem, ktoś mi mówił itp. nie wiecie na pewno to nie piszcie, proste.

To czy ktos mial przygode w swoim E39,ze po zapaleniu czerwonej lampki nie mogl odpalic auta czy nie?.Tyle opinii ilu ludzi na forum

Tytuł:
PostNapisane: 29 października 2007, 18:04 
Przyjaciel forum

Dokładnie, już też nie wiem co jest prawdą:

To jak z tą czarwoną diodą, można uruchomić silnik przy czerwonej ostatniej lampce czy nie ??

Co ile gasną lampki ? zależnie od stylu jazdy ? od czasu ? od przejachanych km?

Tytuł:
PostNapisane: 29 października 2007, 18:04 
Pierwsze kroki

NIE MA CZEGOŚ TAKIEGO ŻE AUTO NIE ODPALA JAK SIE LAMPKA CZERWONA ZAPALA:):):)
Tak jak niektórzy koledzy mówią to tylo przypomnienie informacja a nie ogranicznik.
a lampki gasną po około 2000km

Tytuł:
PostNapisane: 29 października 2007, 18:09 

ANDREW E36 napisał(a):
Co ile gasną lampki ? zależnie od stylu jazdy ? od czasu ? od przejachanych km?

u mnie gasly tak jak pisza wyzej co ok 2-2.5 tys styl jazdy rozny od emeryta po czerwone pole

Tytuł:
PostNapisane: 29 października 2007, 18:24 
Zacna persona forum

Trenerze no nie wytrzymie ! Po zapaleniu się czerwonej diody włącza się mechanizm zegarowy który ostatecznie odlicza czas do wymiany oleju i wynosi on 134min i 47 sekund po tym czasie jednostka napędowa ulega samozniszczeniu aby nie zawracać głowy mechanikom remontem silnika.

Adik piszesz bzdury i sam się jeszcze pogrążasz ! Zamiast przyznać do błedu i powiedzieć sorry ale wiem to najtrudniej zrobić lepiej iśc w zaparte. Mi nie musisz wierzyć weź sobie pczytaj instrukcję obsługi swojego samochodu albo zadzwoń do serwisu BMW.

A dla innych którzy dalej wierzą że przy czerwonej diodzie ich maszyna się wyłączy i przejdzie w stan hibernacji znalazłem prospekt E28, proszę sobie poczytać podpunkt nr.6.

Obrazek

Mniej więcej brzmi on tak:

to kiedy nowa piatka trafi do serwisu zalezy od tego jak jeździsz, SI pokaże dokładnie kiedy i która inspekcja jest do wykonania-jeśli jeździsz spokojnie tym później, przy ostrej jeździe okres ten ulegnie skróceniu

elektronika zbiera i prztewarza informacje o obrotach silnika, jego temperaturze, czasie od ostatniej inspekcji i ilości przejechanych kilometrów

wg informacji z forum niemieckiego przy cieżkiej nodze serwis co ok. 7,5 tys km przy spokojnej nawet co 14 tkm W E28

Pzdr

Tytuł:
PostNapisane: 29 października 2007, 22:35 
Przyjaciel forum

Moje BMW: e36
Kod silnika: M43B16
Garaż: http://www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=53724
MAJSU_WuWuA, ma rację ... Diody gasna w zależności od stylu jazdy , czy więcej się jeździ w korkach , czy często się gasi i odpala auto itd. Nigdy nie gasną w takiej samej częstotliwości km , czy czasu . Według teorii adikbmw, auto po wymianie oleju a nie skasowaniu Inspekcji nie powinno ruszyć za 100 km jeżeli wtedy sie zapali czerwona dioda :zdziwko: . Inspekcji nie trzeba kasować w ogóle , może się świecić cały czas czerwona dioda , a olej można wymieniać według ustalonego przez siebie harmonogramu np. co 10 tyś. km :)

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 52 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3  Następna strona

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1