BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 2 maja 2025, 13:12

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie, odśwież istniejący podobny temat a jeżeli takiego nie ma, możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji

Tematy związane z ze starszymi modelami BMW takimi jak E36, E34, E32, E12 etc. prosimy zakładać w dziale Young & Oldtimery

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 5 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: [E46] 320d Dis air mas test...
PostNapisane: 13 grudnia 2014, 22:28 
Forumowicz

Moje BMW: e46
Kod silnika: m47n
mam takie pytanie auto posiadam ponad rok... nigdy nie robiłem tego testu disem...ale tak od picu zrobiłem...

test odnośnie turbo EU 4 silnik m47n 320d e46

http://zapodaj.net/41ade0ca9b0b4.png.html

http://zapodaj.net/41cd7d490cbf1.png.html

robiłem ten test 3 razy i 3 razy to samo

dodam w inpie... jak robię live data to przepływka-komp oczekuje okolo 999 dostaje 1200/1250 więc wypada,że okej...ekonomizer na 4 bieg do 20l leci...

to co tutaj może nie grać? dodam coś dziwny jest ten egr... bo co zauważyłem..uruchamiam auto egr nie pracuje..tłoczek nie zaciety bo sprawdziłem... kwestia taka,że z zaworka nie wychodzi podciśnienie...bo dostawię palec do przewodu i nie przysysa... a zaworek podmieniłem na sprawny tzn nowy kupiony i to samo... ale jak jade z inpą otwartą i mam live data... to co jakiś czas zdarzy się... że w inpie pokazuję pracę egr dobrze.... i wtedy sprawdzam i jest ssanie... a rano jak się uruchomi itp nie ma żadnego ssania...

aha i dodam nie wiem czy to ma coś wspolnego ale egr mam na 40%mg stoke ograniczony...

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł: Re: [E46] 320d Dis air mas test...
PostNapisane: 14 grudnia 2014, 01:43 
Forumowicz

Egr nie dziala prawidlowo

PostNapisane: 14 grudnia 2014, 10:39 
Forumowicz

hmm ale czemu on nie działa prawidłowo?? tłoczek egr nie zacięty...zaworek od egr nowy...wężyki nowe...wężyki dobrze wpięte...

czy to ograniczenie disem na 40% ma to na wpływ?? czy jak

PostNapisane: 14 grudnia 2014, 15:18 
Forumowicz

Witam jestem juz po robocie... zrobiłem tak

-zdemontowałem zaworek od egr..filterek czyściutki.. podpiąłem od nowa

-zdemontowałem kolektor... czujnik ciśnienia za kolektorem był w miarę czysty ALE OTWÓR W KOLEKTORZE TEN CO CZUJNIK WCHODZI W NIEGO BYŁ CAŁY ZAPCHANY NAGAREM..TRZEBA BYŁO ŚRUBOKRĘTEM PRZEPCHAĆ...

-zdemontowałem całą listwę od pompy vacum tzn tą z trójnikiem co przewody do niej są podpięty...dmuchałem w listwę i powietrze przepływało...więc zatkana nie jest...

- i jeszcze tak sobie zdemontowałem filtr powietrza jakieś muchy były na nim..oczyściłem...

-egr po zdjęciu kolektora śrubokrętem przez otwór ręcznie otworzyłem go po 2 razy.. i tyle

-i w disie miałem ograniczony go na 40% to zrobiłem reset... do wartości 0 a następnie od nowa ustawiłem 40mg stoke

i ciekawe,która z powyższych wymienionych opcji pomogła?

dodam od 2tyg egr nie pracuje.. nie raz zdarzyło się,że na chwilę załączył się w bo w inpie było to widać... a potem od nowa przez tydzień cisza...

i jakiś cud po tym co dzisiaj robiłęm

EGR w inpie od razu zaczął pracować...od uruchomienia silnika do aż 88stp...non stop..gasiłem itp i od nowa pracował...aż dziwne... jutro rano zobaczę...czy mu się nie odwidziało znów coś,,

PostNapisane: 18 grudnia 2014, 21:38 
Forumowicz

kolego to dasz tego screena gdzie ta opcja w inpie 5.0.2 jest?

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 5 ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1