Witam, podepnę się pod temat by nie zaśmiecac naszego fajnego forum

więc jurek890 mam taki sam problem prawdopodobnie, już kilka razy mi się to włączało, auto do 2000 obrotów, moc spadła maksymalnie, szarpanie, dławienie się, pyrkotanie , falowanie obrotów, słaba reakcja na pedał gazu, często rano po nocy zaraz po odpaleniu auta, gaszenie i zapalanie auta nie pomogło, na kilkanaście - dziesiąt minut odłączanie klemy minus akumulatora pomagało na jakiś czas, ale tylko na jakiś czas i wracało jakoś się kulałem pomału autem, ostatnio zdarzyło się podczas jazdy i powiem , że prawie nie dało się nawet kulac autem...gasło...i zjechałem szybko na pobocze(na szczęście było) odpięcie akumulatora minusa, przekluczenie kluczykiem do stanu- "Zapal" i powrót, wyjęcie kluczyka i podpięcie akumulatora minusa spowrotem ustąpiło i pojechałem dalej

. EML - Electronic Malfunction + kontrola trakcji - ASC , dlaczego? Dlatego, że kontrola trakcji ASC (Automatic System Control) jest ściśle powiązana z przepustnicą, ABS (Anti Block System) także jest ściśle powiązany z trakcją ASC. W każdym kole auta jest czujnik ABS, który podaje odpowiednie impulsy na sterownik gdzie : przy zblokowaniu kół podczas hamowania czujniki dają sygnał braku impulsów i pompa ABS upuszcza odpowiednio ciśnienia z układu hydraulicznego hamulców powodując hamowanie, ale z lekkim obracaniem się kół (to dla siebie

); przy daniu w palnik gdy tylko tylne koła zaboksują lub nawet przednie coś prześlizgną to czujniki dają sygnał nieprawidłowych i nierównomiernych impulsacji międzykołowych i międzyosiowych i elektroniczna przepustnica dostaje sygnał, że ma się przymknąc i silnik w niej przymyka klapkę dławiąc silnik i nie doprowadzając tym samym do dalszego boksowania kół i swobodnego rozwijania prędkości oraz mocy powodującego potencjalne zagrożenie wypadkiem lub też powodując tzw hamowanie silnikiem gdy będąc na biegu zostaje przydławiony. Więc jeśli występuje problem ABS + ASC to auto jedzie normalnie , ale brak ABSu i ASC, jeśli EML + ASC to auto zamula, przechodzi w tryb awaryjny, pali dużo, szarpie, gaśnie itp ponieważ w nowszych przepustnicach z literką A żółta naklejka i H 1433 414 niebieska naklejka - OEM i jeszcze nowszych ( do których już nie idzie linka od pedału gazu) są potencjometry i jak dobrze wiem właśnie 2 dla położenia i wtrysku oraz pewnie dla trakcji jeśli dobrze wiem, w starszych 1 dla położenia dla komputera i wtrysku. W starszych nie było silnika sterującego klapkę, w nowszych jest-bo właśnie on ją przymyka w razie załączenia się trakcji. Moja na pewno jest czysta bo 3 mies temu była wyczyszczona na lustro razem z zaworem biegu jałowego(silniczkiem krokowym) przy okazji wymiany gumy-kolanka doprowadzającego do nich powietrze. W mojej prawdopodobnie padł / padły potencjometry położenia jej lub tez pedału gazu. Pawel! tutaj dobrze pisze (że elektronika padła). Pozostaje albo zakupic nowy i drogi egzemplarz lub wejśc w ryzyko kupienia używki sprawnej i o wiele tańszej. Niestety potencjometry się wytarły , a dokładnie węgliki oporowe po, których ślizgają się blaszki. Także czeka mnie walka z tym teraz.Mam rysunek poglądowy rozebranej tej przepustnicy, ale nie wiem jak go dodac ;-P hhehe, ten imageshack mnie doprowadza do szału. Pozdrawiam.