Witam.
Proszę o pomoc w zdiagnozowaniu problemu w BMW 316Ti Compact (automatyczna skrzynia biegów) z przebiegiem 223 000 km.
Kupiłem niedawno auto z drobnym problemem. Na niskich obrotach auto pracuje na 2, 3 cylindrach i nie ma mocy. Kiedy zatrzymuje się np. przed skrzyżowaniem, to potrafi zgasnąć. Przy wyższych obrotach jest w miarę dobrze.
Z początku myślałem, że jest to wina świec lub cewek. Niestety, po wymianie tych elementów, problem nie ustał.
Przed wymianą świec i podmianą cewek INPA pokazywała następujące błędy:
Kod:
2754 CDKDZKU1 - Monitoring ign. coil 3
274E CDKMD - Misfire detection, Checksum failure
2743 CDKMD01 - Misfire detection cyl.3
2742 CDKMD00 - Misfire detection cyl.1
2744 CDKMD02 - Misfire detection cyl.4
Po wymianie:
Kod:
274E CDKMD - Aussetzererkennung, Summenfehler
2743 CDKMD01 - Aussetzererkennung Zyl.3
Następne podejrzenie padło na valvetronic. Po odpięciu siłownika (
element 9) zapaliła się kontrolka EML i auto straciło moc a INPA pokazała:
Kod:
2742 CDKMD00 - Aussetzererkennung Zyl.1
Natomiast, gdy podpiąłem siłownik, a odpiąłem wtyczkę od czujnika valvetronicu, silnik pracował lepiej ale automatyczna skrzynia biegów szalała - szarpała przy zmianie biegów, a na desce rozdzielczej pojawia się kontrolka awarii skrzyni biegów (zębatka).
Błędy INPA:
SilnikKod:
2850 CDKDVFFS - VVT-Fuehrungssensor
2852 CDKDVFRS - VVT-Referenzsensor
2783 CDKLM - Heissfilmluftmassenmesser
Automatyczna skrzynia biegów:Kod:
146 CAN Momentenschnittstelle
Na zakończenie, podpiąłem wszystko z powrotem i wykasowałem wszystkie adaptacje w silniku za pomocą INPy.
Po ponownej adaptacji jest troszeczkę lepiej, ale nadal mam wrażenie, że silnik nie pracuje na wszystkich cylindrach. Po adaptacji INPA nie pokazywała już żadnych błędów.
Dwa dni później po raz kolejny podłączyłem komputer, ponieważ auto zaczęło "dusić się" przy dodawaniu gazu, było słabe i gdy zatrzymywałem się, to gasło. Tym razem pojawiły się takie błędy:
Kod:
Przeprowadziłem kolejną adaptację i zaś błędy:
Kod:
2742 CDKMD00 - Aussetzererkennung Zyl.1
2754 CDKDZKU1 - Ueberwachung Zuendspule 3
Nie wiem, czy to ma jakieś znaczenie ale dodam, że gdy puszcze nawiew w aucie, to czuć jakiś nieprzyjemny zapach (taki "kwaśny"). Wydaje mi się też, że nawiew jest słaby i nawet gdy ustawie zimne powietrze to jest ono lekko ciepławe.
Proszę o radę, co mógłbym jeszcze sprawdzić lub co, wymienić w pierwszej kolejności, żeby niepotrzebnie nie pchać się w koszty?
pozdrawiam