BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 6 czerwca 2025, 02:13

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie, odśwież istniejący podobny temat a jeżeli takiego nie ma, możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji

Tematy związane z ze starszymi modelami BMW takimi jak E36, E34, E32, E12 etc. prosimy zakładać w dziale Young & Oldtimery

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 3 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: [e39] Drgania lewarka zmiany biegów
PostNapisane: 24 sierpnia 2015, 13:27 
Poszukaj zanim zapytasz

Moje BMW: e39 530d
Kod silnika: m57
Witam,

Problem jest dość ciekawy i trudny w diagnozie. Czytając drgania lewarka od razu każdy powie pewnie poduszki silnika, skrzyni, przegub wału, lub dwumasa. Według mnie to jakiś inny problem i może ktoś już go rozwiązał. I to nie jest problem tylko w moim przypadku bo mój tato ma bmw e39 530d i tez przy przebiegu 260 000 pojawił taki sam objaw. Już pisze na czym polega. Dzieje się to tylko rano i wraz z narastającym przebiegiem zaczyna się nasilać. Wsiadam rano do samochodu i biegi wchodzą super lekko. Uczucie takie jak by kawałek kija wsadził do wody i nim ruszał dokładnie tak samo czuć u mnie zmianę biegów. Dodam że biegi wchodzą idealnie zero zgrzytów tyle że lewarek tak jak pisałem "kij woda" do tego dochodzi jeszcze jeden objaw na 2 i 4 biegu lewarek się telepie, wibruje. Wibracji nie czuć na samochodzie tylko optycznie lata lewarek i jak ręka trzymam to czuć ze skacze. To samo 4 bieg. I cała taka sytuacja utrzymuje się około 7 kilometrów po czym lewarek zaczyna chodzić z odpowiednim oporem i wibracje ustają. Do końca dnia już jest ok. Zaczyna się to nasilać 5 roku temu przyjechałem kilometr i lewarek zaczynał chodzi z odpowiednim oporem teraz ten czas się wydłuża. Dodam że rano nawet nie muszę zapalać samochodu tylko ruszę lewarkiem z 1 na 2 i czuję kij wodę:). Jak zapalę samochód to lewarek nie wibruje. Wibracje tak jak napisałem pojawiają się jak ruszę samochodem tak jak pisałem wyżej. Luźny lewarek i to telepanie jest ze sobą powiązane bo jak lewarek zacznie pracować z odpowiednim oporem (czuć ten klik zmiany biegów i opór zapięcia biegu) to wibracje tez ustają. Poduszki silnika by mogły być ale to by się działo cały czas. Przegub wału to też by waliło lewarkiem nie ważne rano samochód zimny czy ciepły. I tak jak pisałem mam przebieg 250 000 i mój tato ma 260 i to samo dzieje tylko u niego skakanie lewarka i kij w wodzie jest już cały czas:)

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł: Re: [e39] Drgania lewarka zmiany biegów
PostNapisane: 24 sierpnia 2015, 14:58 
Forumowicz

Moje BMW: e36
Kod silnika: M43
Garaż: włsny
obstawjam lekkie przestawienie zapłony jeżeli masz poduchy silnika oki ja bym wyczyścił lub wymienił przepływomierz bo wnim jest czujnik temperatury rano ecu możę wzbogacać mieszanke czyli włączyć tzw. sanie przez to prędkość obrotowa motoru i wtedy może być mniejsze drganie drążka biegów reset ecu może pomuc

Tytuł: Re: [e39] Drgania lewarka zmiany biegów
PostNapisane: 24 sierpnia 2015, 15:13 
Poszukaj zanim zapytasz

Moje BMW: e39 530d
Kod silnika: m57
no nie bo dlaczego tak lata luzno drazek zmiany biegow. ja bym obstawial ze jakas tulejjka w mechanizmie wybieraka się zaciera

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 3 ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1