Witam wszystkich, to mój pierwszy post na tym forum i mam nadzieję nie ostatni. Do rzeczy jednak:
Chciałbym się poradzić wirtualnie osób, które miały podobną sytuację do mojej, zanim pojadę do serwisu.
Pacjent: 330i '03, 215 tysi przelotu, automat 5HP19. Niedługo po kupnie zaczęły się u mnie problemy szarpania przy zmianie z dwójki na trójkę. Objaw występował tylko przy niskich obrotach oraz delikatnym przyspieszaniu i wyglądało to jakby ktoś kopał mnie w tyłek - mocne nieprzyjemne szarpnięcie. Co jakiś czas wyskakiwał dodatkowo błąd na INPIE "49 gear monitoring". Pojechałem do serwisu zajmującego się tylko skrzyniami (chyba najbardziej znany na Śląsku) i od razu facet uprzedził mnie, że wymiana oleju mi nic na to nie pomoże i trzeba tę skrzynię zdjąć, rozebrać i zobaczyć co jej dolega. No to mówię "jak trzeba to trzeba, nie oszczędzamy". Problemem była wywinięta uszczelka na drugim biegu, skrzynia nie uzyskiwała odpowiedniego ciśnienia i tak dalej i tak dalej. Suma sumarum wymienili co trzeba, zregenrowali konwerter i zalali nowy olej. Bam - skrzynia chodzi pięknie, z jednym ale.
Mianowicie w momencie delikatnego przyspieszania kiedy obroty oscylują w granicach 1500 rpm czuję delikatne poszarpywanie przy każdej zmianie, coś jak na początku tylko o wiele słabiej. No i dzieje się to od dwójki do czwórki albo nawet piątki (ciężko mi stwierdzić). W każdym razie zanim pojadę na ewentualną reklamację, chciałbym zapytać czy taki objaw może nie mieć jednak związku ze skrzynią, ale z czymś innym...no właśnie z czym?
Druga sprawa to taka, że rano po odpaleniu (a wiadomo jakie mamy obecnie temperatury już) jak wyjeżdżam z posesji to jadę parę metrów do przodu, zatrzymuję, wrzucam R i...no właśnie: samochód jeszcze sekundę się toczy do przodu, a potem wsteczny zaskakuje i już gra. Objaw występuje tylko raz po odpaleniu na zimno. Wyczytałem, że ma to związek z tym, że skrzynia potrzebuje chwili, żeby zwiększyć ciśnienie w układzie. Prawo to? Wcześnie nigdy tak się nie działo, dopiero te temperatury...ktoś potwierdzi lub obali moją teorię?
Z góry dzięki za odpowiedzi

Pozdro