BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 24 czerwca 2025, 07:32

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie, odśwież istniejący podobny temat a jeżeli takiego nie ma, możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji

Tematy związane z ze starszymi modelami BMW takimi jak E36, E34, E32, E12 etc. prosimy zakładać w dziale Young & Oldtimery

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 13 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: [E83] 3.0d problem z automatem
PostNapisane: 5 lutego 2016, 11:06 
Forumowicz

Moje BMW: E83 3.0d
Kod silnika: M57TU2
Witam,

Od kupna samochodu mam problem ze skrzynią automatyczną. Bardzo nieprzyjemnie zmienia biegi (szarpie, szczególnie przy schodzeniu w dół) oraz przeciąga obroty przed zmianą. Skrzynia została rozebrana ale poza jedną tarczą nie stwierdzono żadnych innych problemów.
Przed wizytą oczywiście sprawdziłem parametry pracy osprzętu silnika tj. korekty, przepustnica, przepływomierz i wg. mnie wszystko jest ok.
A więc zaczęło się szukanie...
Zainstalowałem PaSofta i wpiąłem się zwykłym kablem. Program pokazał różne przebiegi w DDE, EGS, VTG. W EGS dodatkowo w miejscu numeru VIN były kreski "----".
A więc odchodziły jakieś miksy z przekładkami.
Zacząłem zgłębiać temat sterowników, ich zależności i wersji oprogramowania.

Na dzień dzisiejszy:
- sprawdziłem DDE. WinKFP pokazuje: assembly identyfikatin number: 7805499 oraz hardware number 7805350. To by się zgadzało z realoem bo taki numer sterownika rzeczywiście był montowany w X3 z mojego rocznika. Dodatkowo widać, że istnieje możliwość jego aktualizacji

- sprawdziłem też EGS ale tylko w ISTA bo wyładowała mi się bateria w lapku. Tutaj wyszła dziwna sprawa ponieważ nigdzie nie mogę namierzyć numeru części który podpowiada ISTA. W szczegółach sterownika mam puste pola (nie wypełnione) przy: part number, programmed control module, program version oraz kilometre reading during calibration.
Mam wypełnione natomiast pola:
- operating software: 2.3.10
- hardware number: 15
- function software: 15.47.0
- BMW part number: 7565496

Wie ktoś co może być grane? Ewentualnie jakieś podpowiedzi co dalej sprawdzić?

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł: Re: [E83] 3.0d problem z automatem
PostNapisane: 5 lutego 2016, 11:47 
Specjalista

Moje BMW: Vectra B
Kod silnika: X20XEV
Próbowałeś podejść WinKFP czy da się w ogóle zacząć aktualizację(czy podaje numer części stary i proponowany nowy)?

PostNapisane: 5 lutego 2016, 12:10 
Forumowicz

Jeżeli chodzi o EGS i inpe/WInKFP to nic nie robiłem bo mi bateria padła.
Tylko dlaczego ISTA podpowiada numer którego realoem nie poznaje?

PostNapisane: 5 lutego 2016, 14:34 
Forumowicz

Sorry że jedno pod drugim ale nie mogę edytować postu.

Z tym nowym i starym numerem części to chodzi o to żeby pokrywały się numery: assembly identyfikatin number oraz hardware number? Wtedy jest oprogramowanie aktualne?

PostNapisane: 7 lutego 2016, 08:09 
Forumowicz

Wczoraj wpiąłem się w końcu inpą. Poniżej kilka fotek.

1. Z menu po prawej stronie wybrałem GS19
http://istorage.pl/images2/img-14548280501885629802.JPG

2.Na dzień dobry dostaje komunikat o niedopasowanych wersjach. Chyba chodzi o pliki inpy. Sp daten do E83 mam najświeższe. Ale ze skrzynią się łączy.
http://istorage.pl/images2/img-14548280602009709861.JPG

3.Generalnie wszystko wydaje się ok poza ostatnią zakładką - zdjęcie numer 3. WTF?
http://istorage.pl/images2/img-14548280701269481127.JPG
http://istorage.pl/images2/img-14548280832114825728.JPG
http://istorage.pl/images2/img-14548280831591986925.JPG

4. WinKFP po wpisaniu numery ZB podaje takie dane
http://istorage.pl/images2/img-14548281121693402715.JPG
http://istorage.pl/images2/img-14548281091222988371.JPG

Z ciekawostek to kasowałem też adaptacje ISTA i wyszło mi, że na sprzęgłach A-D ciśnienia są bez zmian - 0 a na sprzęgle E - 118

PostNapisane: 8 lutego 2016, 11:49 
Specjalista

W WinKFP daj Update ZUSB, tak jakbyś chciał zaktualizować sterownik
Następnie zacznij update. Pojawi się okienko z informacją o starym numerze sterownika i nowym. Wrzuć screen tego okienka

PostNapisane: 8 lutego 2016, 16:06 
Forumowicz

cursor potwierdź proszę poniższe kroki. Nie jestem gotowy do aktualizacji i nie chce żeby przez pomyłkę się zaczeła:)

1. Po włączeniu WinKFP daje "comfort mode"
2. Dalej enter ZUSB i podaje numerek ZB z inpy
3. Pokazuje się tabelka z dokładnymi danymi sterownika którą potwierdzam.
4. W tym momencie wypełnia mi się assembly identyfikatin number oraz hardware number
5. Podaje i zatwierdzam VIN samochodu
6. I teraz właśnie nie wiem do końca jak dalej....sądząc po filmikach z youtuba:
7. Naciskam DONE a następnie PROGRAMM.

Sęk w tym, że nie wszystkim pojawia się ta informacją o zmianie wersji oprogramowania, u niektórych odrazu programuje wcześniej wyświetlając że UIF może być zaprogramowane jeszcze x razy.

Proszę potwierdź punkt 7 żebym czego nie uwalił:)

PostNapisane: 9 lutego 2016, 19:27 
Forumowicz

A więc tak. Zrobiłem:
- update ZUSB
- podałem vin
- done
- program

i zonk niestety. Nie można przeczytać UIF. Poniżej screen:
http://istorage.pl/images2/img-14550423241505914298.JPG

Co to oznacza i jak dalej postąpić?:)

PostNapisane: 18 marca 2016, 07:25 
Forumowicz

Temat wraca na tapetę z małym postępem.

Niestety WinKFP nie udało mi się uruchomić -> cały czas wali błędem że nie może odczytać uif. Dotyczyło to zarówno skrzyni jak i silnika. Inpa oraz Tool32 bez problemu odczytuje te pola.
W zakładkach IDENT w INPA dla silnika, skrzyni i vtg adress aif pokazuje same 0.

Więc zainstalowałem ISTA P. Pokazało, że sterownik skrzyni mam w najnowszej wersji a silnik i vtg do aktualizacji. Zaktualizowałem te moduły (włącznie z ponownym programowaniem EGS). Rezultat jest taki że w IDENT teraz pokazuje wszystko ok (wcześniej np dla VTG w niektórych polach były "krzaczki" -> coś w stylu **???---///).

Po aktualizacji zrobiłem reset wartości nauczonych (skrzyni + przepływomierza). Adaptacji żadnej nie robiłem. Jeżeli chodzi o skrzynie rozmawiałem z kilkoma mechanikami i twierdzili że nie trzeba.
Widać różnice w działaniu samochodu (najbardziej po aktualizacji VTG - polecam wszystkim ten zabieg jest duża różnica). Biegi zmienia troszkę lepiej ale dalej "nerwowo" - szczególnie po rozgrzaniu oraz przeciąga obroty przy przyspieszaniu po hamowaniu (np. hamuje przed ostrym lukiem drogi i po wyjściu od razu przyspieszam ale delikatnie -> i tak mi przeciągnie przed zmianą do 3tys.). Olej w skrzyni był na przestrzeni 15tys km przejechanych wymieniany 2 razy. Być może wartości adaptacyjne muszą się na nowo ustawić i będzie wtedy ok...zobaczymy. Na razie od aktualizacji zrobiłem jakieś 50km.

Nurtuje mnie natomiast jeszcze kilka kwestii:
- pomimo ponownego zaprogramowania EGS w ostatniej zakładce IDENT w INPA mam zarówno przy krótkim VIN jak i indeksie kodowania pytajniki (???).
- podczas całego procesu programowania i kodowania ISTA P nie pokazywała mi w ogóle Integration Level.
- przy opcji kodowania całego auta zaznaczyło mi wszystkie moduły bez EGS. Tak jakby programowi nie pasował ten moduł.

PostNapisane: 20 marca 2016, 14:32 
Forumowicz

Koledzy nikt nic nie wie?

PostNapisane: 20 marca 2016, 23:15 
Specjalista

Lustek napisał(a):
- podczas całego procesu programowania i kodowania ISTA P nie pokazywała mi w ogóle Integration Level.

Bo E83 nie bazuje jeszcze na I-level. Dopiero samochody typu E60, E65 czy E90.
E83 bazuje elektronicznie w dużej mierze na E46

Lustek napisał(a):
- przy opcji kodowania całego auta zaznaczyło mi wszystkie moduły bez EGS. Tak jakby programowi nie pasował ten moduł.

Jak wyżej. Podobnie jest w E53, skrzynie się programuje, ale jeszcze nie ma opcji kodowania(podobnie jak w przypadku skrzyń 5HP). Co innego z VTG

Lustek napisał(a):
- pomimo ponownego zaprogramowania EGS w ostatniej zakładce IDENT w INPA mam zarówno przy krótkim VIN jak i indeksie kodowania pytajniki (???).

Może inpa odczytuje jakieś starsze UIF, gdzie nie było numeru VIN

PostNapisane: 21 marca 2016, 04:49 
Forumowicz

Dzięki cursor. Wszystko teraz jest jasne i klarowne:)
Tylko teraz to ja juz nie wiem gdzie szukać problemu.
Czasem zmienia biegi super wręcz aksamitnie:) a czasem tak zredukuje że zęby o kierownice mozna sobie wybić.....

PostNapisane: 8 maja 2016, 17:01 
Forumowicz

juz pomału przyzwyczajalem sie ze bede musiał jeździć z taką skrzynia ostatnio przy okazji pewnej drobnej naprawy odczepilem wtyczkę od napędu xDrive i sie przejechałem. W jeździe różnica niebo a ziemia. Tez delikatnie szarpie ale to byc może kwestia adaptacji.

Czy poprawa po odpieciu wtyczki daje 100% pewności ze do naprawy jest reduktor? Samo wyciagnięcie i rozebranie jest kosztowne i chciałbym miec pewność. Dodam ze nie sprawia mi ona żadnych problemów: nie wyskakują kontrolki, nic nie stuka, szarpie, w zimie ładnie przenosi napędy. Wyglada to tak ze szarpie z chwila zapinania napędu na przód. Co mogło by sie popsuć w tej skrzynce?

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 13 ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1