BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 8 czerwca 2025, 07:34

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie, odśwież istniejący podobny temat a jeżeli takiego nie ma, możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji

Tematy związane z ze starszymi modelami BMW takimi jak E36, E34, E32, E12 etc. prosimy zakładać w dziale Young & Oldtimery

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 52 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: [E46] - jakim srodkiem porzadnie odgrzybic klimatyzacje?
PostNapisane: 19 maja 2016, 14:26 
Pierwsze kroki

Moje BMW: e46 328i 1999
Kod silnika: M52TU B28
Chlopaki wiem ze temat byl wielokrotnie walkowany ale idzie lato a ja pomyslalem nad pewnym rozwiazaniem i chcialbym sie przekonac czy bedzie skuteczny ten sposob:)
Potrzebuje tylko informacji czy ktos ma dobry i skuteczny srodek na rozpuszczenie tego syfu jaki napewno mam na skraplaczu? (W zeszlej lato stosowalem rozne spraye oraz ozonator i niestety pomagalo wszystko na krotko...)
Pomyslalem ze jesli ktos ma jakis srodek ktory moglbym rozpylic bezposrednio na skraplacz (sposoby niby znalazlem na internecie 2... ludzie pisza ze albo po przez demontaz dmuchawy albo poprzez demontaz schowka i silniczka sterowania nawiewow - nie wiem bo jeszcze tego nie robilem ale moze ktos sie wypowie?)

W kazdym razie gdyby ktos znal jakis srodek ktory jest malo inwazyjny w plastiki kable i inne wszystkie "bebechy" calego podszybia to moznabyloby to opatentowac:) rozne sposoby ludzie maja i roznie jest to skuteczne... czytalem ze nawet uzywali Ace z chlorem i pozniej myli skraplacz myjka cisnieniowa... ale przeciez wszedzie bedzie pelno wody w podszybiu? 
Wiec ja mam inny sposob o ile ktos jest wstanie potwierdzic ze da sie wlozyc reke w okolice parownika albo przez otwor po demontarzu dmuchawy nawiewu albo przez demontaz schowka i silniczka nawiewow?
Jaki jest cel.mojego pytania?:) 
Pierw spryskalbym tym srodkiem caly skraplacz i odczekalbym jak ten caly syf zacznie sie rozpuszczac a pozniej specjalnie dorobiona przedluzana "fifka " dozowalbym powietrze z kompresora pod cisnieniem zeby zdmuchac ten syf i osuszyc parownik .
Jak myslicie czy ma.to sens i jest to wykonalne?

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł: Re: [E46] - jakim srodkiem porzadnie odgrzybic klimatyzacje?
PostNapisane: 19 maja 2016, 14:46 
Zacna persona forum

Moje BMW: E39
Kod silnika: M57
Mówisz o parowniku,skraplacz masz na przodzie samochodu,bardzo dobrym środkiem jest specyfik marki wurth tylko teraz pytanie jak bardzo jest zasyfiony ten parownik,jezeli konkretnie to efekty mogą być nie zadowalające i pozostaje opcja wyciągniecia go z samochodu.

PostNapisane: 19 maja 2016, 15:05 
Pierwsze kroki

Zimny napisał(a):
Mówisz o parowniku,skraplacz masz na przodzie samochodu,bardzo dobrym środkiem jest specyfik marki wurth tylko teraz pytanie jak bardzo jest zasyfiony ten parownik,jezeli konkretnie to efekty mogą być nie zadowalające i pozostaje opcja wyciągniecia go z samochodu.

No tak mialem na mysli parownik:)
Mowisz ze wurth jest dobry do tej roboty? A mozesz mi powiedziec ktory dokladnie? Bo jest ich kilka rodzajow i nie wiem na ktory dokladnie sie zdecydowac? Ale tak jak mowie chcialbym spryskac zeby rozpuscil ten syf i zdmuchac silnym strumieniem powietrza... teraz pytanie czy wogole jest tam na tyle miejsca zeby reke jakos tam wlozyc?

PostNapisane: 19 maja 2016, 15:56 
Zacna persona forum

xxxprzemo napisał(a):
Mowisz ze wurth jest dobry do tej roboty? A mozesz mi powiedziec ktory dokladnie? Bo jest ich kilka rodzajow i nie wiem na ktory dokladnie sie zdecydowac?
ten jest najłagodniejszy http://allegro.pl/wurth-preparat-do-dez ... 84026.html tylko czy jest w małych pojemnikach to trzeba dopytać,są jeszcze dwa rodzaje mocniejsze koloru zielonego i czerwonego,przy tym ostatnim trzeba wyjmować parownik na zewnątrz żeby nie uszkodzić plastików dechy i tapicerki od aplikowania preparatu ponieważ zawiera kwas jest silnie żrący i niebezpieczny dla zdrowia ale dając najlepsze efekty.
xxxprzemo napisał(a):
Ale tak jak mowie chcialbym spryskac zeby rozpuscil ten syf i zdmuchac silnym strumieniem powietrza... teraz pytanie czy wogole jest tam na tyle miejsca zeby reke jakos tam wlozyc?
Spróbować możesz.Spotkałem się też z metodami spryskiwania przez odpływy.

PostNapisane: 20 maja 2016, 01:49 
Pierwsze kroki

Zimny napisał(a):
xxxprzemo napisał(a):
Mowisz ze wurth jest dobry do tej roboty? A mozesz mi powiedziec ktory dokladnie? Bo jest ich kilka rodzajow i nie wiem na ktory dokladnie sie zdecydowac?
ten jest najłagodniejszy http://allegro.pl/wurth-preparat-do-dez ... 84026.html tylko czy jest w małych pojemnikach to trzeba dopytać,są jeszcze dwa rodzaje mocniejsze koloru zielonego i czerwonego,przy tym ostatnim trzeba wyjmować parownik na zewnątrz żeby nie uszkodzić plastików dechy i tapicerki od aplikowania preparatu ponieważ zawiera kwas jest silnie żrący i niebezpieczny dla zdrowia ale dając najlepsze efekty.
xxxprzemo napisał(a):
Ale tak jak mowie chcialbym spryskac zeby rozpuscil ten syf i zdmuchac silnym strumieniem powietrza... teraz pytanie czy wogole jest tam na tyle miejsca zeby reke jakos tam wlozyc?
Spróbować możesz.Spotkałem się też z metodami spryskiwania przez odpływy.

Ok super:) popatrze na internecie na portalach aukcyjnych co maja dokladnie:) w kazdym razie pewnie sklanialbym sie na jakis taki sredni ktory jest dosc mocny a niczego nie uszkodzi... z tego co widzialem na alllegro to sa jakies w sprayu z rurka... jak.myslisz tez bedzie skuteczne? Bo specjalnego aplikatora w postaci specjalistycznego pistoletu nie posiadam... jedynie chyba ze jakims recznym opryskiwaczem do ktorego nalalbym i by rozpylil...?

PostNapisane: 20 maja 2016, 08:57 
Forumowicz

Moje BMW: 523i
Kod silnika: M52B25
takie pianki nic nie dadzą, miałem Wurth i na kilka dni odświeża powietrze, szkoda kasy.

PostNapisane: 20 maja 2016, 10:07 
Częsty bywalec

Moje BMW: F10 535d +
spraye i pianki nie dają nic oprócz tego że pachnie w samochodzie przez pare dni i sie wydaje że leci sterylne powietrze. Przecież to na logike nie ma prawa odgrzybić układu tylko sie rozleje po tunelu i tyle, najlepiej zrobić ozonowanie w porządnym warsztacie

PostNapisane: 20 maja 2016, 14:14 
Zacna persona forum

xxxprzemo napisał(a):
z tego co widzialem na alllegro to sa jakies w sprayu z rurka... jak.myslisz tez bedzie skuteczne? Bo specjalnego aplikatora w postaci specjalistycznego pistoletu nie posiadam
Ciężko powiedzieć ponieważ tego się nie stosowało,sądząc po wypowiedziach innych użytkowników to niezabardzo
xxxprzemo napisał(a):
jedynie chyba ze jakims recznym opryskiwaczem do ktorego nalalbym i by rozpylil...?
najważniejszy jest środek do dezynfekcji który należy spryskiwać bezpośrednio na parownik,narzedzi do wyboru jest dużo.W pianki nie idz bo to nie ma najmniejszego sensu,tylko pogarsza sytuacje,natomiast ozonowanie to taki półśrodek też nie usunie z parownika syfu fizycznie zostaje tam nadal pożywka dla grzybów itp.neutralizuje zapachy i to nie w wszystkich przypadkach

PostNapisane: 20 maja 2016, 14:21 
Przyjaciel forum

Moje BMW: E38 730d
Garaż: http://www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=153718
pianki sporo dają - jak się wężyk wepchnie odpowiednio daleko i pianka zostanie na silniczku/klapie to jest spora szansa na jej unieruchomienie po tym jak pianka wyschnie razem z kurzem :ok:

Obrazek

PostNapisane: 20 maja 2016, 17:44 
Forumowicz

Moje BMW: e60
Kod silnika: M54B30
Potwierdzam. Wprawdzie robiłem to w innym aucie, ale zasada jest ta sama. Użyłem tego specyfika
http://e-katalog.intercars.com.pl/#/pro ... Items.html

Grunt to wszędzie się dostać tym wężykiem.

PostNapisane: 20 maja 2016, 19:24 
Pierwsze kroki

Dobra chlopaki zrobie tak jak mowicie:) kupie wurtha i kupie tego crc :) i zrobie podwojnie i moze ktorys zadziala bo szczerze mowiac nie chce mi sie rozbierac auta zeby wyciagac parownik... mam nadzieje ze jakos sie dobiore tam do niego na tyle zeby dobrze spryskac tymi srodkami a pozniej jeszcze wydmuchac pozostaly syf powietrzem pod cisnieniem:) zdam relacje czy udalo mi sie cos zdzialac czy jednak lipa...
dysponuje ktos linkiem do rozbierania deski rozdzielczej od a do z? Chcialbym zobaczyc na zdjeciach jak dokladnie umiejscowiony jest ten parownik i czy w jakis inny sposob jest szansa sie do niego dobrac?

PostNapisane: 20 maja 2016, 20:12 
Zacna persona forum

Tnx rorafalki niekiedy zdarzają się i takie sytuacje ;) xxxprzemo skoro chcesz pianować to ok twoja sprawa,ja bynajmniej tego nie polecam,jeśli Ci to wystarczy spryskaj wężykiem i daj znać o efektach za jakiś czas

PostNapisane: 20 maja 2016, 20:34 
Uzależniony od forum :)

Moje BMW: e39
Kod silnika: m52b28
Garaż: http://www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?p ... 0#p2043810
A ja ściągnąłem sobie z Chin części do ozonatora i to wydaje się na prawdę super sprawa. Wydajność dużo większa niż trzeba na auto (robię całe pomieszczenia) i 2x w roku ozonuje sobie za free. Polecam, bo jak ktoś ma odrobinę zdolności manualnych to za 150-300 zł zrobi sobie fajne urządzenie, które posłuży na prawdę długo.

PostNapisane: 20 maja 2016, 20:59 
Przyjaciel forum

Moje BMW: E46
na parownik pianka crc uk i do srodka auta ozon. pianka jest mocna i wywoluje lekkie oparzenia = dziala

PostNapisane: 20 maja 2016, 21:53 
Zacna persona forum

Moje BMW: e46 330ci
Kod silnika: m54
A poco stosować cokolwiek, ja wyłączam klimę 300 - 500m przed parkingiem i nic nie śmierdzi i nie ma grzyba.

PostNapisane: 20 maja 2016, 22:28 
Przyjaciel forum

do czasu

PostNapisane: 21 maja 2016, 00:30 
Pierwsze kroki

pawelos666 napisał(a):
na parownik pianka crc uk i do srodka auta ozon. pianka jest mocna i wywoluje lekkie oparzenia = dziala

Masz np na mysli taka? http://allegro.pl/crc-airco-cleaner-akt ... 68320.html . Bo tej crc uk nie moge znalezc ...

Dodam ze w zeszlym roku kupilem ozonator viakena taki jak ten http://viaken.pl/pl/generator-ozonu-via ... 0-mgh.html . I kilku krotnie ozonowalem auto tym generatorem i niby tam cos rzeczywiscie pomoglo ale jednak w gorace dni fetor powracal w mniejszym stopniu ale jednak... moze dawka ozonu zbyt mala? Czasowo nawet przedluzalem a koniec rurki dawalem bezposrednio do dmuchawy zeby ozon szedl bezposrednio na parownik i kanaly...
Pamietam jeszcze w oplu jak mialem jeszcze gorszy fetor w upalne dni i zrobili mi w serwisie ozonowke mniejszym ozonatorem bylo jak reka odjal :)

PostNapisane: 21 maja 2016, 03:28 
Zacna persona forum

dziabi3 napisał(a):
ja wyłączam klimę 300 - 500m przed parkingiem i nic nie śmierdzi i nie ma grzyba.
dobry sposób ja wyłączam jeszcze wcześniej i też nic nie czuje jak na razie.
xxxprzemo napisał(a):
I kilku krotnie ozonowalem auto tym generatorem i niby tam cos rzeczywiscie pomoglo ale jednak w gorace dni fetor powracal w mniejszym stopniu ale jednak... moze dawka ozonu zbyt mala?
mówiłem że nie pomaga w wszystkich przypadkach ;)

PostNapisane: 21 maja 2016, 05:08 
Przyjaciel forum

tak to taka pianka i jest z anglii, te wszystkie srodki od nas nie dzialaja, ta pianka troche dziala, ale ozonowanie daje znaczace rezultaty, w serwisie klientom podlaczamy czasem na caly dzien i efekty są. jak bede mial czas to podam jakim sprzetem dokladnie, firma/ model. oczywiscie na odpalonym silniku to pracuje.

PostNapisane: 21 maja 2016, 05:49 
Pierwsze kroki

pawelos666 napisał(a):
tak to taka pianka i jest z anglii, te wszystkie srodki od nas nie dzialaja, ta pianka troche dziala, ale ozonowanie daje znaczace rezultaty, w serwisie klientom podlaczamy czasem na caly dzien i efekty są. jak bede mial czas to podam jakim sprzetem dokladnie, firma/ model. oczywiscie na odpalonym silniku to pracuje.

Oooo wlasnie tutaj moze masz racje z tym odpalonym silnikiem. W oplu wlasnie robili mi na odpalonym silniku i zalaczonej klimie. Natomiast w bmce robilem juz w domu ale tylko na wlaczonej dmuchawie i podlaczonyn prostowniku... wiec bede musial zrobic ozonowke na zapalonym silniku i wlaczonym a/c.

Ale nie bylbym soba jakbym jeszcze nie zamieszal w temacie:) co by bylo jakbym zastosowal ktorys srodek z tych linkow? Sa to srodki to klimatyzacji stacjonarnych no ale sa tez parowniki i glownie wlasnie sa przeznaczone do usuwania brudu z zeberek parownika:) pytanie tylko czy te srodki nie zniszcza plastikowa czy tez elektroniki?
1. http://wentylacja.com.pl/news/czyszczen ... 58408.html
2. http://www.chlodnictwo-sklep.pl/index.php?cPath=133_134
3. http://m.instalacjebudowlane.pl/5823-26 ... rseal.html

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 52 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3  Następna strona

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1