BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 23 czerwca 2025, 22:47

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie, odśwież istniejący podobny temat a jeżeli takiego nie ma, możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji

Tematy związane z ze starszymi modelami BMW takimi jak E36, E34, E32, E12 etc. prosimy zakładać w dziale Young & Oldtimery

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 4 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: [E46] wypadanie zapłonu na 1 cylindrze
PostNapisane: 29 lipca 2016, 08:18 
Poszukaj zanim zapytasz

Moje BMW: bmw e46 323i
witam mam problem autko e46 323i 170KM naprawiam od roku bez sukcesów .Komputery pokazuja bład wypadania zapłonu na cylindrze 1 ( wymienione swiece, cewki , sterownik silnika +nowy soft, klp. Odpowietrzenie silnika (odma), czujnik położenia wału, zestaw naprawczy vanos, spr.wiązke silnika, spr.ciśnienie na cylindrach, spr.wtrysk paliwa, czyszczony kolektor , diagnostyka komp+elektromechanika) bez efektu . Usterka występuje przy zimnym silniku , auto rano odpala bez problemu po ok 30 sekundach zaczyna drżeć i gdy ruszam cały samochód trzesie sie po przejechaniu ok 1km wyłaczam silnik i po ponownym odpaleniu wszystko jest ok . Świece są rano mokre. Na forum widziałem podobny tamat ale brak konkretnego rozwiązania. Dodam że samochód jeździ bez zastrzeżeń a w/w usterka występuje na zimnym silniku ale jest bardzo uciążliwa, po wypięciu przepływki mniej odczuwalne są te drgania. Diagnoza idzie w kierunku mechanicznego uszkodzenia silnika. Czy ktos mial taki przypadek? Prosze o pomoc.

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł: Re: [bmw e46 323i] wypadanie zapłonu na 1 cylindrze
PostNapisane: 29 lipca 2016, 14:14 
Zacna persona forum

Moje BMW: e46 330ci
Kod silnika: m54
pomiar ciśnienia na zimnym i ciepłym silniku i wszystko będzie jasne.

Tytuł: Re: [bmw e46 323i] wypadanie zapłonu na 1 cylindrze
PostNapisane: 29 lipca 2016, 18:51 
Pierwsze kroki

Moje BMW: E39 520i
Kod silnika: M52TUB20
Skoro jak piszesz diagnistyka byla robiona i błędów oprócz wypadania zapłonu nie ma ,a od strony elektrycznej i elektronicznej bylo sprawdzone . Cisnienie na garach ile wyszlo? Może to wina szklanki popychacza 1 cylindra ?

Tytuł: Re: [E46] wypadanie zapłonu na 1 cylindrze
PostNapisane: 29 lipca 2016, 21:59 
Forumowicz

Moje BMW: e46
Kod silnika: M54B22
Ledwo o tym pisałem, jak też inni średnio co kilka miesięcy viewtopic.php?f=1&t=158237
Niby w moim wątku ktoś podesłał link do rozwiązanej sprawy, ale u mnie w ogóle płyn chłodzący nie znika, także dalej nie wiem jaka jest przyczyna. U mnie kompresja 6x15 na zimnym i ciepłym silniku. Mierzyłem też statycznie kompresję i wszystko szczelne. 3 dni temu zmieniłem kolektor ssący, bo miałem podejrzenia o mikro nieszczelność, dalej to samo.

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 4 ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1