Mam problem z odpaleniem samochodu. Wszystko opiszę w miarę dokładnie i proszę o pomoc.
BMW E39 523i sedan maj 2000r. Auto ma dołożony czujnik parkowania tył (nie BMW), dołożone ma ringi w lampach i diody pod lusterkami w drzwiach. Reszta to raczej seria zgodna z VIN. Po przekręceniu kluczyka świecą się światła postojowe - tak było od początku. Ja nie modyfikowałem nic. Akumulator wygląda na dość młody, kable w jego okolicy nie są zniszczone, wszystko wygląda jak z fabryki.
25 lipca kupiłem auto. Jeździło bez problemu. 5 sierpnia późnym wieczorem wróciłem do domu i zamknąłem samochód. 2 minuty później poszedłem je przeparkować bliżej domu i znów zamknąłem. 6 sierpnia o 13 wsiadam, kręcę kluczykiem i nic - rozrusznik ani drgnie. Po przekręceniu kluczyka słychać "gong", przy czym może to być od niskiego stanu paliwa. Dzień wcześniej zasięg pokazywał 150km, ale że zaparkowałem na lekkim nachyleniu, to teraz pokazuje niski stan paliwa i stąd pewnie gong.
Po podpięciu kompa znalazłem błąd w EWS "15 Power-on-reset", który wystąpił 31 razy. Skasowałem błąd, ale to nie rozwiązało problemu. Zresetowałem pamięć EWS (w INPA: Shift+F6, Active, Reset), co poskutkowało błędem w silniku "EWS Mis...cośtam" (zgłaszającego brak autoryzacji czy jakoś tak). Następnie zrobiłem synchronizację (funkcja Store), błąd zniknął.
Kilka prób odpaleń, trochę skakania po funkcjach INPA i wynik jest taki: Na silniku brak błędów, na EWS brak błędów, auto nie odpala - nie próbuje kręcić.
Sprawdzałem EWS status i przy pozycji "EWS Virginal" mam "no", 2 kolejne jest "yes". Natomiast ciekawy jest odczyt ISN/Password - w obu pozycjach jest "ERROR_ECU_REJECTED".
Auto nie odpala żadnym z 2 kluczyków, centralka i inne funkcje pilota działają bez problemu (domykanie, otwieranie klapy), a sam pilot reaguje z dużej odległości.
W znalezionym podobnym temacie autor odkrył problem ze stykami w stacyjce - ja na razie chcę uniknąć takiego grzebania, bo nigdy tego nie robiłem. W innym temacie ludzie opisywali, że problemem są styki EWS, który (jeśli dobrze zrozumiałem) znajduje się pod deską na lewo od kolumny kierowniczej. Tego na razie nie sprawdzałem, bo to trochę zabawy, a samochód stoi w pełnym słońcu i nie idzie wysiedzieć w środku.
Jak ktoś ma jakieś pomysły, to niech pisze śmiało.
Czy jeśli to będzie EWS, to czy mogę zachować swój kluczyk? Nie uśmiecha mi się posiadanie 2 kluczyków i otwierania jednym, odpalania drugim.
Za wszelkie sugestie i pomoc z góry dziękuję.
|