BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 23 czerwca 2025, 22:44

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie, odśwież istniejący podobny temat a jeżeli takiego nie ma, możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji

Tematy związane z ze starszymi modelami BMW takimi jak E36, E34, E32, E12 etc. prosimy zakładać w dziale Young & Oldtimery

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 3 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: [E39] '1997 Skrzynia Automat .prosze o pomoc
PostNapisane: 14 września 2016, 17:16 
Pierwsze kroki

Moje BMW: E39 520i
Kod silnika: M52B20
witam. e39 benz + lpg
1997
520i
automat

chodzi o dolanie oleju do skrzyni ..gdzie dolac. ktoredy .. jak sprawdzic. czy juz itp prosze o porady .chcial bym dolac w piatek . jaki kupic ???? jest jakis uniwersalny do dolewki ? zeby nie popsuc ... od 2-3 tygodnii . zaczyna mi przeciagac bieg .martwi mnie to i chcial bym dolac oleju .bo nigdy tego nie robilem..

znalazlem temat .ale jest on stary .czy moge sie nim zasugerowac ? prosze przeczytac i czy mogl bym z tego skorzystac..czy macie jakies swoje porady ..

http://www.bmw-klub.pl/forum/viewtopic.php?f=72&t=86263

pozdrawiam i bardzo prosze o pomoc.. pilne

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł: Re: [E39] '1997 Skrzynia Automat .prosze o pomoc
PostNapisane: 15 września 2016, 18:02 
Forumowicz

Moje BMW: E39 528iA
Kod silnika: M52B28
Garaż: Było: E34 520iA ('93), E38 740iA ('96), E39 523i ('00), E39 528iA ('97).
Jest: E39 528iA ('98)
http://www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=166700
Na ten temat napisano już dużo. Dolewasz strzykawką, wejdzie z 5l. Najpierw musisz sprawdzic jakiego koloru masz etykiete na skrzyni. Prawdopodobnie będzie u ciebie olej czerwony (Dexron III) od 20zl za Elf Elfmatic, poprzez Mobil 320 czy Fuchs Titan 4000. Radzę zmienić też filtr.

Jeden z tematów:
http://www.bmw-klub.pl/forum/viewtopic. ... 5&t=122945

Tytuł: Re: [E39] '1997 Skrzynia Automat .prosze o pomoc
PostNapisane: 22 września 2016, 18:34 
Pierwsze kroki

Moje BMW: E39 520i
Kod silnika: M52B20
dzieki za odpowiedz. mam pytanie, bo bylem dzis u mechanika na dolewke, jednak sie wstrzymalem jeszcze.. kolor korka oraz tabliczki jest zielony, na korku nr 8332, na tabliczce 5hp18, " 1422855 " .. czy kolor tabliczki oznacza kolor oleju ? chce wiedziec co powinienem miec w misce olejowej zalane ... bylem ostatnio u fachowca od automatow ,zerknal przez 2sekundy na auto, pokazal banke, ze taki olej, kolor zolty, na necie czytam ,ze kolor tabliczki oznacza ,kolor oleju .. i tak serio sie pogubilem juz... jutro znow jade do mechanika .. znalazlem w necie atf ravenol 5/4hp fluid, kolor neutralny brazowy, cos takiego, badz przyblizonego mial mechanik na sklepie koloru zoltego ... poki co tylko chccem dolac olej, a nie go wymieniac... jaki olej to tak ogarne, ale jaki kolor ,to juz zgupialem od tego calego czytania ...na realoem pisze ,ze ATF 2 , na realoem, sa 3typy skrzyn, po rozrzyfrowaniu co oznaczaja symbole, ogarnelem ,ktora to moja skrzynia " A5S310Z " - klikajac na ta skrzynie pisze ATF 2 ..zjezdzajac nizej, kpl. do wymiany to juz olej wyskakuje ATF 4, wszedzie pisze co innego, kazdy mowi takze co innego. ktos cos ? """ KOLOR OLEJU """ ?

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 3 ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1