BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 30 kwietnia 2025, 17:48

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie, odśwież istniejący podobny temat a jeżeli takiego nie ma, możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji

Tematy związane z ze starszymi modelami BMW takimi jak E36, E34, E32, E12 etc. prosimy zakładać w dziale Young & Oldtimery

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 5 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: [E46] 320d problem z czujnikiem ciśnienia doładowania
PostNapisane: 17 listopada 2016, 19:21 
Poszukaj zanim zapytasz

Moje BMW: e46 320d
Kod silnika: m47
Witajcie!

Na wstępie pragnę się przywitać, gdyż to mój pierwszy post na forum.

We wrześniu stałem się posiadaczem e46 320d 136km touring. Autko kupiłem z uszkodzonym silnikiem, jak się później okazało przy rozbieraniu - z pękniętym wałem korbowym. Z racji, że chcę tym samochodem pojeździć trochę dłużej, zdecydowałem się na remont zamiast na wymianę jednostki. Odebrałem go 3 dni temu od swojego mechanika i jest kilka rzeczy, które trzeba jeszcze zrobić, jednak najbardziej martwi mnie jedna, otóż:

-silnik nie ma odpowiedniej mocy, tzn. turbo ciągnie ładnie od dołu, jednak w granicach 2-2,5 tys nagle się jakby wyłącza i auto traci moc, byłem dziś u pewnego specjalisty od BMW i po podłączeniu pod komputer wyskoczył błąd: 000036 Charge-air-pressure sensor (czyli czujnik ciśnienia doładowania - ten przy kolektorze ssącym). Stwierdził on, że to ten czujnik jest do wymiany, bądź jest odłączony lub uszkodzona jest wiązka, bo po spojrzeniu na aktualne wartości nawet podczas gazowania na postoju ciśnienie doładowania stało w miejscu - to by się zgadzało. Jednak prześledziłem sporo tematów i są różne opinie na ten temat (elektrozawory turbo i egr, przepływomierz itp.)

Pojechałem z tym do mojego mechanika, on odpiął i wpiął kostkę tego czujnika, ale nic to nie dało. Co o tym myślicie?

Autko nie kopci ani nim nie trzęsie.

Jeśli ktoś ma jakąś wiedzę w tym temacie to bardzo bym prosił i rady - nie chcę niepotrzebnie pchać się w wymiany części, zwłaszcza, że już parę tysi w ten samochód włożyłem :)

Pozdrawiam!

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł: Re: [E46] 320d problem z czujnikiem ciśnienia doładowania
PostNapisane: 26 listopada 2016, 17:12 
Forumowicz

Moje BMW: e46 330d 184KM
Kod silnika: M57
Garaż: Było: e39 530d 184KM, e39 520i 150KM
jesli idzie tylko do 2 tys obr. to wchodzi w tryb awaryjny, najprosciej wymien czujnik doladowania w kolektorze ssacym, nie ma co kombinowac, ja stawiam na czujnik

PostNapisane: 29 listopada 2016, 14:37 
Forumowicz

Moje BMW: e46 320d+, BBS 090
Kod silnika: m47n
Garaż: moja galeria, bogato :D zapraszam :)
http://www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?f ... 7#p2115267
pewnie czujnik, obejrzyje moją wymiane tego czujnika na koncu pierwszej strony
viewtopic.php?f=6&t=159860

u mnie był bład 3f01 567, po wymianie czujnika blad jest dalej ;/ auto ma moc i chodzi normalnie,
ogolnie sprawdz cisnienie w kolektorze w inpie, wejdz w pomiary i f4 to tablica z cisnieniem w kolektorze, w szynie cr i przeplywka, tam sprawdzisz czy te rzeczy działają

czyli moje czujniki sa dobre, na nowym tez wyrzucilo blad. jak chcesz sprzedam Ci w dobrej cenie moj oryg, bo nowego juz nie moge oddac (czesci elektroniczne)

Obrazek

PostNapisane: 2 grudnia 2016, 22:43 
Poszukaj zanim zapytasz

Moje BMW: e46 320d
Kod silnika: m47
a więc drodzy koledzy wymieniłem czujnik na nowy (koszt 160zł), jednak ten zabieg nie pomógł... :dobani:

macie jakieś inne pomysły? Turbo niby jest świeże, więc raczej wykluczam.
Pomóżcie, bo już rozkładam ręce... (mój mechanik też).

PostNapisane: 12 czerwca 2024, 11:36 
Poszukaj zanim zapytasz

Moje BMW: e46
Kod silnika: M47D20
Witam. Wiem co może być przyczyną. Czujnik może być dobry ale otwór w który się go montuje może być zapchany od środka. U mnie to wyszło po zdjęciu kolektora . Był zabity całkowicie więc efekt był jakby czujnik był zepsuty . Pozdrawiam

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 5 ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1