BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 7 czerwca 2025, 23:55

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie, odśwież istniejący podobny temat a jeżeli takiego nie ma, możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji

Tematy związane z ze starszymi modelami BMW takimi jak E36, E34, E32, E12 etc. prosimy zakładać w dziale Young & Oldtimery

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 6 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: [E46] składanie elektryczne lusterek
PostNapisane: 29 czerwca 2017, 19:44 
Pierwsze kroki

Moje BMW: E46 330CD Cabrio
Kod silnika: M57TU
Witam. Proszę o pomoc padło mi składanie elektryczne lusterek oraz nie działa ustawienie elektryczne lusterek. Sęk w tym ze lusterka jakiś czas temu jeszcze działały później nie działały w ogóle później znowu działały i tak na zmianę. Obecnie nie działają od ponad miesiąca. Dziwi mnie tylko ze nie działa elektryczne ustawienie lusterek. Jedyna rzeczą na która reaguje lusterko to jest wbicie wstecznego biegu wtedy lusterko pasażera opada. Ogólnie słyszałem ze lusterka w e46 lubią się psuć. Jak można to naprawić ? Pozdrawiam

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł: Re: [E46] składanie elektryczne lusterek
PostNapisane: 29 czerwca 2017, 23:50 
Pierwsze kroki

Moje BMW: E46 320D
Kod silnika: M47
unia92 napisał(a):
Witam. Proszę o pomoc padło mi składanie elektryczne lusterek oraz nie działa ustawienie elektryczne lusterek. Sęk w tym ze lusterka jakiś czas temu jeszcze działały później nie działały w ogóle później znowu działały i tak na zmianę. Obecnie nie działają od ponad miesiąca. Dziwi mnie tylko ze nie działa elektryczne ustawienie lusterek. Jedyna rzeczą na która reaguje lusterko to jest wbicie wstecznego biegu wtedy lusterko pasażera opada. Ogólnie słyszałem ze lusterka w e46 lubią się psuć. Jak można to naprawić ? Pozdrawiam

Na razie raczkuje w temacie lusterek ale dam Ci kilka rzeczy do sprawdzenia. Napisz tylko czy masz wersje z elektrycznymi fotelami z pamięcią czy zwykle manualne.
Pozwoli to ustalić co mogło się zepsuć.
A taki szybki plan działania:
1. Sprawdź bezpieczniki i błędy na kompie (jak masz możliwości) tak dla pewności
2. Sprawdź czy przycisk od sterowania lusterek się nie popsuł (może zalany czy coś) i napisz jaki ma kolor od spodu.
3. Sprawdź czy w gumowych łącznikach drzwi z karoserią (strona kierowcy) nie przerwały się przewody.
4. Zdejmij boczek drzwi kierowcy i sprawdź czy masz moduł pamięci lusterk w drzwiach, a przy okazji sprawdź przewody czy nie są gdzieś przetarte bądź przerwane.
5. Możesz lusterko sprawdzić na krótko ale nie powiem Ci które piny są od czego. Ja rozbierałem przy przerabianiu z angielskich i sprawdzałem na bieżąco czy działają, podłączając je do akumulatora
6. Jeśli masz wersje z pamięcią foteli to pewnie nie masz dodatkowego modułu lusterek, ale jeśli nie to chyba znajduje się on za schowkiem na rękawiczki choć pewny nie jestem. Sprawdź go

"W konfrontacji strumienia ze skałą, strumień zawsze wygrywa - nie przez swoją siłę, ale przez wytrwałość"

PostNapisane: 30 czerwca 2017, 17:55 
Pierwsze kroki

1. Bezpieczniki są Ok
2. Przycisk sterowania jest Ok chyba jest szary od dołu
3. Gumowe włączniki przy drzwiach jak nowe
4. Mam fotele z pamięcią działają są sprawne lecz lusterka się nie ruszają w stosunku do fotela
Możliwe ze padł jakiś moduł ale muszę to sprawdzić dokładnie

PostNapisane: 30 czerwca 2017, 19:34 
Forumowicz

Moje BMW: x3 2.0d
Witam mam ten sam problem tylko ze w x3 wkład wyjmowałem lecz za wkładem nie ma żadnych zatrzasków do zdjecia owiewki jest tylko jedna ale gdy ją odginam mimo to coś trzyma na siłe nie chciałem ciągnąć po zdjeciu kapsla od spodu widziałem jakies troxy malutkie jeden po złożeniu lusterka a drugi po rozchyleniu. jak kiedy znajde jakiś manual czy ktoś pomoze to zobacze. Prawa strona działa.

PostNapisane: 1 lipca 2017, 14:57 
Pierwsze kroki

Ogólnie z lusterkami w e46 jest problem. Mam znajomych którzy maja e46 i również maja podobne objawy jak u mnie tylko ze nikt tego jeszcze nie ogaral. Czasami działają czasami nie... u mnie padły już na amen

PostNapisane: 2 lipca 2017, 15:39 
Pierwsze kroki

Moje BMW: E46 320D
Kod silnika: M47
unia92 napisał(a):
Ogólnie z lusterkami w e46 jest problem. Mam znajomych którzy maja e46 i również maja podobne objawy jak u mnie tylko ze nikt tego jeszcze nie ogaral. Czasami działają czasami nie... u mnie padły już na amen

To są urządzenia elektryczne więc musi się dać to naprawić ;)

Gumowe łączniki między drzwiami a nadwoziem to tylko osłona przewodów. Sprawdź co dzieje się wewnątrz, bo mógł się przerwać przewod. Nie mam schematu niestety do elektrycznie składanych lusterek bo pewnie już założyłbym je do siebie, ale za to dobrze znam budowę lusterka w środku, tyle że w wersji sedan/kombi. Zawsze można sprawdzić je na krótko podłączając bezpośrednio prąd z akumulatora a jeśli działają to szukać gdzie ginie prąd po drodze. Może któryś kabel się przeciera albo jest dodatkowy moduł, który nawala i trzeba go wymienić. Niestety nie jestem na razie w stanie powiedzieć jak jest to poprowadzone w wersji z pamięcią foteli ale może w tym tygodniu będę mieć okazje wyciągnąć taką instalację z auta, bo znajomy handlarz części miał przywieźć auto ze składanymi lusterkami i pamięcią foteli.

BTW przyjrzałem się wiązkom drzwi, które mam włożyć do swojego auta i tam dochodzą dwa dodatkowe przewody w pinach 23 i 24. Jeden chyba idzie do canu, drugi może do bezpiecznika. W sumie to jak podłączysz np. BMW scaner to powinieneś móc skomunikować się z lusterkami i może wywali jakiś błąd.

"W konfrontacji strumienia ze skałą, strumień zawsze wygrywa - nie przez swoją siłę, ale przez wytrwałość"

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 6 ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1