unia92 napisał(a):
Witam. Proszę o pomoc padło mi składanie elektryczne lusterek oraz nie działa ustawienie elektryczne lusterek. Sęk w tym ze lusterka jakiś czas temu jeszcze działały później nie działały w ogóle później znowu działały i tak na zmianę. Obecnie nie działają od ponad miesiąca. Dziwi mnie tylko ze nie działa elektryczne ustawienie lusterek. Jedyna rzeczą na która reaguje lusterko to jest wbicie wstecznego biegu wtedy lusterko pasażera opada. Ogólnie słyszałem ze lusterka w e46 lubią się psuć. Jak można to naprawić ? Pozdrawiam
Na razie raczkuje w temacie lusterek ale dam Ci kilka rzeczy do sprawdzenia. Napisz tylko czy masz wersje z elektrycznymi fotelami z pamięcią czy zwykle manualne.
Pozwoli to ustalić co mogło się zepsuć.
A taki szybki plan działania:
1. Sprawdź bezpieczniki i błędy na kompie (jak masz możliwości) tak dla pewności
2. Sprawdź czy przycisk od sterowania lusterek się nie popsuł (może zalany czy coś) i napisz jaki ma kolor od spodu.
3. Sprawdź czy w gumowych łącznikach drzwi z karoserią (strona kierowcy) nie przerwały się przewody.
4. Zdejmij boczek drzwi kierowcy i sprawdź czy masz moduł pamięci lusterk w drzwiach, a przy okazji sprawdź przewody czy nie są gdzieś przetarte bądź przerwane.
5. Możesz lusterko sprawdzić na krótko ale nie powiem Ci które piny są od czego. Ja rozbierałem przy przerabianiu z angielskich i sprawdzałem na bieżąco czy działają, podłączając je do akumulatora
6. Jeśli masz wersje z pamięcią foteli to pewnie nie masz dodatkowego modułu lusterek, ale jeśli nie to chyba znajduje się on za schowkiem na rękawiczki choć pewny nie jestem. Sprawdź go