BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 30 kwietnia 2025, 12:56

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie, odśwież istniejący podobny temat a jeżeli takiego nie ma, możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji

Tematy związane z ze starszymi modelami BMW takimi jak E36, E34, E32, E12 etc. prosimy zakładać w dziale Young & Oldtimery

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 2 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: Świecące światła stop w e46
PostNapisane: 22 lutego 2025, 18:28 
Poszukaj zanim zapytasz

Kod silnika: m43
Witam,zakładam ten temat bo nie znalazłem odpowiedzi na temat awarii,którą mam.
Zaczęło się od tego,że nie było światła stop.Przyczynę znalazłem z pomocą książki Sam naprawiam ...Był uszkodzony czujnik stop i wszystko działało przez jeden dzień.Potem było tak,że stop nie gasł po wciśnięciu pedała hamulca,trzeba było wyłączyć stacyjkę.
Pozostałe światła działają normalnie,na zegarach nie ma sygnalizacji,że jest problem z tylnymi lampami.

Awaria powróciła jednak teraz stop świeci cały czas na pozycji kluczyka nr 1 i nr 2.Nie gaśnie nawet wtedy gdy odłączy się wtyczkę od czujnika stop.
Sprawdziłem bezpiecznik 9 i 32,wtyczki tylnych lamp,czy nie ma gdzieś zwarcia w instalacji,dwa razy zmieniałem czujnik światła stop.Zmieniłem też lcm i jest wciąż tak samo.

Co można jeszcze sprawdzić?
Jakiś przekaźnik,jakieś inne bezpieczniki?
Czy reset poprzez odłączenie akumulatora może pomóc?

Być może to ogrzewany kotlet ale we wszystkich wątkach temat się urywa i nie wiadomo czy awarie usunęli.

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł: Re: Świecące światła stop w e46
PostNapisane: 24 lutego 2025, 14:11 
Poszukaj zanim zapytasz

Kod silnika: m43
Sam sobie odpowiem bo usunąłem tą awarię.W Moim przypadku mogłem sobie szukać bo nowy czujnik świateł stop ,który kupiłem w ogóle nie działał.To była względnie prosta awaria do usunięcia-niestety trzeba mieć pewność,że posiada się sprawne części.Sprawdzanie działania świateł stop radzę sprawdzać gdy kluczyk mamy przekręcony na pozycję 1.Swojego świeżo zakupionego czujnika nie mogłem zwrócić ze względu na ślady użycia,a reklamacja jest bezsensowna bo producentem są Chiny.

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 2 ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1