k_w_ napisał(a):
może geometria sie krzaczy? skąd jesteś? masz nastawnik na gruszce czy na serwo?
Kupiłem regenerowany. Niestety to nie nastawnik gdyż jak ojciec dał auto na obroty ja ruszyłem ręcznie geometrie oczywiście wypiąłem nastawnik od turbo został na kablu to reagował a za autem biała chmura. Kupiłem Turbo bo tak też obstawiam wcześniej był zapchany dpf więc pasowałoby. Zapchany dpf/siada turbo. Zobaczymy jutro. Jestem w pomorskiego.
AKTUALIZACJA. !
Nie będę ukrywał problemu który został rozwiązany. Uszkodzone turbo pluło olejem wiadomo stąd uwalony dpf. Powodem gaśniecia szarpania brak mocy na wolnych obrotach był zacięty EGR bądź zespół elektrozaworu podciśnienia wywaliłem zaślepiłem co nie działa nie ma znaczenia. EGR był pozycji otwartej dawał wszystkie spaliny na kolektor ssący a brakowało ciśnienia spalin wydechowym by rozpędzić wirnik gdy silnik pracuje na biegu jałowym łopatki są skierowane tak by jak najszybciej nakręcić "śmigiełko" i stawia duży opór. Tak czy siak może komuś na przyszłość się przyda. Gaśnięcie na biegu jałowym brak mocy kopcenie

to nie zaraz uszczelka pod głowicą wtryski i uwalony sterownik. Swoją drogą komputer nic nie pokazywał.