BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 27 czerwca 2025, 14:51

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie, odśwież istniejący podobny temat a jeżeli takiego nie ma, możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji

Tematy związane z ze starszymi modelami BMW takimi jak E36, E34, E32, E12 etc. prosimy zakładać w dziale Young & Oldtimery

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 30 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: [Exx] Climatronic zimą... ??
PostNapisane: 19 kwietnia 2008, 13:24 
Forumowicz

Moje BMW: e60
Kod silnika: M54B30
Garaż: Było
E36 Compact 316i
E39 525TDS
E46 Coupe 320d, 325i
E30 318i cabrio
E60 520i, 520d, 525ia, 520da lift
E34 520ia
F30 320i
E87 118d
F10 520d, 525d
G31 520xd
Witam Was chłopaki....
powiedzcie mi jak to jest z climatronikiem? gdzies słyszałem ze klimatronic zawsze pobiera paliwo nawet jesli w zime chcemy uzyc ciepłego powietrza z nawiewu.. czy jest to prawdą? bo jakby nie patrzec climatronic to całosc .. cały panel sterujacy wiec nawet jak ogrzewamy to climatronic pracuje prawda? czy przez to auto pali wiecej?

pytam bo ja mam manualną klime i mi to lotto w zime.. a w lato musze klime załaczyc a jak nie chce to dmucha zwykłe powietrze z dworu... czy w klimatronicu tez moge puscic sobie powietrze z dworu? bez jej uzyca?

czekam na odp bo nie wiem czy warto kupic auto z kimą czy z kimatronicem

http://www.alpina-automobiles.com/

AUTOMOBILE MEISTER WERKE

Ostatnio edytowano 20 kwietnia 2008, 01:50 przez Koblov, łącznie edytowano 1 raz

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł:
PostNapisane: 19 kwietnia 2008, 14:13 
Przyjaciel forum

Moje BMW: 550i
Kod silnika: M70B54
a mozesz troche jasniej? bo ja tu logiki nie widze...
Climatronic jest to urzadzenie odpowiedzialne za sterowanie nawiewami, elektrozaworami, dmuchawa (sila nawiewu) i zalaczanie klimatyzacji. Samo urzadzenie pobiera tylko prad, paliwo nie jest mu potrzebne.
I teraz jezeli chemy:
- cieple powietrze = musi byc nagrzany uklad chlodzenia, otwierane sa elektrozawory i ciepla ciecz wplywa do nagrzewnicy (stad cieple powietrze z nawiewu).
- zimne powietrze = ustawiamy min temp, elektrozawory zamykaja sie i leci powietrze zimne (tzn powietrze z zewnatrz)
- zimne klimatyzowane - wciskamy "sniezynke", zalaczana jest klimatyzacja, elektrozawory sa zamkniete i leci chlodzone powietrze.

Ustawienie temperatury powoduje iz climatronic sprawdza temp wewnatrz pojazdu i w miare potrzeb otwiera elektrozawory nagrzewnicy lub je zamyka. Przycisk AUTO na panelu wlacza automatyczne sterowanie nawiewami - climatronic sam decyduje, ktoredy leci powietrze w celu efektywnego schlodzenia/ogrzania wnetrza

Prosciej nie potrafie tego wytlumaczyc ale mam wrazenie, ze mylisz pojecia: klimatyzacja, climatronic i sens jego dzialania.

Tytuł:
PostNapisane: 19 kwietnia 2008, 14:56 
Zacna persona forum

odnośnie spalania to moja bunia 2.5 td na nagrzanym silniku na wolnych obrotach zuzywa 0.9 litra na godzine (wskazania kompa , wszystkie odbiorniki wyłączone ) po załonczeniu climatronika -cała moc , zużycie wzrasta do 1.2 - 1.3 litra na godz , zarówno climatronik i zwykła klima ma funkcje pobierania powietrza z zewnątrz oraz z wewnątrz pojazdu

Tytuł:
PostNapisane: 19 kwietnia 2008, 15:04 
klimatyzacja musi przecież skąś pobierać energię stąd spala paliwo- nie są to duże wartości, od 0,2l do max 1l- w zależności od auta i warunków atmosferycznych. im większy silnik tym klima "pali" mniej.

wygodniej używać klimatyzacje automatyczną lub chociaż pół automatyczną. manualna jest kiepska, bo nie możesz ustawić temperatury.\

pzdr

Tytuł:
PostNapisane: 19 kwietnia 2008, 16:34 
Forumowicz

Moje BMW: e60
Kod silnika: M54B30
Garaż: Było
E36 Compact 316i
E39 525TDS
E46 Coupe 320d, 325i
E30 318i cabrio
E60 520i, 520d, 525ia, 520da lift
E34 520ia
F30 320i
E87 118d
F10 520d, 525d
G31 520xd
czyli wnioskuje ze climatronic ma funkcje klimatyzacji a bez uzycia przycisku "snieżynka" tak jak to jest w moim nawiewy zimnego i ciepłego powietrza działają tak samo jak w mojej manualnej klimie bez użycia energii dodatkowej.. (paliwo)

nie wiem czy sie dobrze rozumiemy.. chodzi mi o to ze :
w klimie manualnej mozna sobie pokrętełkiem ustawic ciepłe lub zimne powietrze... a gdy temp jest wysoka w lato... (nawiew nie wystarcza bo powietrze z zew. jest ciepłe) to załączam klime i git....

a wydawało mi sie ze climatronic w odroznieniu od zwykłej klimy pracuje cały czas bez względu na to czy jest ciepło czy zimno na zew... mam przykładowo ustawione 24 st i czy lato czy zima climatronic jako całosc pobiera te 0.6 l na 100 km.. by utrzymac temperature. a przeciez wystarczy w zimie puścic ciepłe powietrze bez użycia funkcji "snieżynka:

pytam bo nie znam zasady działania... w salonie koles obsługiwał klimatronica i ustawił na pokrętle 24 st.. i lampki jakies tam sie zapaliły i działa.. z tym ze nie wiem czy działa poprzez uzycie klimatyzacji czy działa tylko ciepły nawiew.. bo skoro na dworze mamy +6 to do 24 st nie potrzebna nam klima.

dlatego pytam bo w samochodzie salonowym włączało sie nawiew lub nie... i juz komputer sterował co ma robic... 24 st i hejaaa... gdy jest +30 to rozumie włącza sie agregat i klima pobiera paliwo ale w sytuacji takiej jak dzis? na zew +6 a klimatronic ma zrobic 24.. i czy przy tym tez uzyje paliwo? jesli niee to działanie jest takie samo jak w manualu tylko ze łatwiejsza w obsłudze no i temp idzie dobrze ustawic.. jesli Climatronic swoim dizałaniem pobiera non stop paliwo tka jak przy uzyciu klimy to nie chce zadnego klimatronica..

http://www.alpina-automobiles.com/

AUTOMOBILE MEISTER WERKE

Tytuł:
PostNapisane: 19 kwietnia 2008, 16:42 
Forumowicz

Moje BMW: E65 730i
Klimatronic nie pobiera żadnego dodatkowego paliwa. To jest tylko komputer który steruje czy dawać zimne powietrze (z zewnątrz) czy ciepłe z nagrzewnicy. Przy temperaturach powyżej 30 stopni sam sobie włączasz klimę i wtedy dopiero jest zwiększone (delikatnie) spalanie ;)

Tytuł:
PostNapisane: 19 kwietnia 2008, 17:11 
Zacna persona forum

zarówno climatronik jak i zwykła klime możesz załączyc kiedy Ci sie tylko podoba bez wzgleu czy jest -50 czy +40 dodam że clime oraz climatronik trzeba co pewien czas włanczac również zimą ponieważ uchroni nas to przed zatarciem sprężarki , jeszcze jedno :) climatronik ma ładnie podświetlony wyswietlacz oraz guziki wiec w nocy ładnie to wszystko wyglada :)

Tytuł: climatronic
PostNapisane: 19 kwietnia 2008, 17:16 
Pierwsze kroki

Moje BMW: e34 525
Różnica między climatronic a manualną jest bardzo znikoma, ponieważ obydwie wersje klimatyzacji posiadają termostat umieszczony w parowniku dającym zimne powietrze do samochodu umieszczonego pod deską rozdzielczą, który to po osiągnięciu ustawionej temperatury na panelu sterującym ( climatronicu lub na pokrętle klimatyzacji manualnej) powoduje wyłączenie klimatyzacji. ponownie zostanie włączona po ogrzaniu się parownika, np. termostat jest fabrycznie ustawiony na 7 stopni i po osiągnięciu tej temperatury zostaje klima wyłączona a następnie po ogrzaniu się parownika do 12 stopni jest ponownie włączona. Climatronic od klimy manualnej różni się tylko panelem, pod względem technicznym jest taka sama. na każdym panelu climatronica jest przycisk którym możemy wyłączyć samą klimę nie wyłączając panela ( off,econ) w zależności od marki samochodu.

Tytuł:
PostNapisane: 19 kwietnia 2008, 17:19 
Pierwsze kroki

klimatyzacja nie włączy się jeżeli temperatura zewnętrzna nie przekracza +5 stopni. nie pozwala na to czujnik temperatury.

Tytuł: climatronic
PostNapisane: 19 kwietnia 2008, 17:22 
Pierwsze kroki

klimę jeżeli warunki atmosferyczne na to pozwalają ( temperatura powyżej +5 stopni) trzeba włączyć nawet i zimą po to aby znajdujący się w sprężarce olej mógł ją przesmarować podczas jej pracy.

Tytuł:
PostNapisane: 19 kwietnia 2008, 17:30 
Specjalista

nie tylko sprezarke przesmarowac ale chodzi o caly uklad chlodniczy w szczegolnosci uszczelniacze /oringi/...dodam jeszcze ze czynnik /freon/ ma prawo sie ulotnic w ciagu roku 100 - 250g chociaz uklad jest szczelny :P

Chcesz siê odwdziêczyæ??? Kliknij POMÓG£...

Tytuł:
PostNapisane: 19 kwietnia 2008, 19:53 
Przyjaciel forum

Moje BMW: 550i
Kod silnika: M70B54
Dla sprostowania dla tych ktorzy jeszcze nie kumaja.

Klimatyzacja automatyczna (climatronic) - sterowanie klapkami nawiewu, utrzymywanie ustalonej temp w kabinie. Klimatyzacja zalaczana przyciskiem.
Klimatyzacja polautomatyczna (climatic) - brak sterowania klapami nawiewu, utrzymywanie ustalonej temp w kabinie. Klimatyzacja zalaczana przyciskiem.
Klimatyzacja manualna - brak sterowania klapami nawiewu, brak utrzymywania ustalonej temp w kabinie. Klimatyzacja zalaczana przyciskiem.

Dodatkowo o budowie panelu. W srodku jest czunik temp + wiatraczek, ktory zasysa powietrze z kabiny, dzieki temu "wie" kiedy podgrzac, a kiedy schlodzic. Dodatkowy czujnik jest pod oslona nog kierowcy (nie we wszystkich modelach).

Tomi_29 napisał(a):
np. termostat jest fabrycznie ustawiony na 7 stopni i po osiągnięciu tej temperatury zostaje klima wyłączona a następnie po ogrzaniu się parownika do 12 stopni jest ponownie włączona.

Potwierdzam + sprezarka jest odlaczana po osiagnieciu odpowiedniego cisnienia w ukladzie.

Koblov, drobna uwaga. Panel, climatronic czy jak to tam nazwac dziala zawsze ale jest to tylko urzadzenie sterujace. To ze jest wlaczone nie oznacza, ze "klima" czyli sprezarka jest zalaczona.

Tytuł: Re: [Exx] Climatronic zimą... ??
PostNapisane: 1 grudnia 2013, 19:25 
Częsty bywalec

Moje BMW: E38 740i 5gang/E36/
Kod silnika: M60B40/M43/M52
A jak to jest zimą z tą spreżarką i smarowaniem jej? Czy na opcij "AUDIO" spreżarka może pracować,czy tylko po włączeniu przycisku "Śnieżki" ? Czy ona wogóle sie załączy poniżej +5 ? BMW E38 ?

PostNapisane: 1 grudnia 2013, 21:54 
Zacna persona forum

Moje BMW: E-36/E-46
Kod silnika: M50B20 S2/M54B30
Garaż: Blaszany
Jedynie po włączeniu śnieżynki i jeśli się nie mylę to sprężarka nie załączy się poniżej -3c

PostNapisane: 2 grudnia 2013, 20:02 
Częsty bywalec

Czytałem gdzieś że w samochodach z nowszą typu spreżarką po 2000r ? w zależności od marki samochodu spreżarka (bez sprzegiełka) zalancza sie bez wzgledu na temperature a wstarczych caś koło +5 sie nie załączy ???

PostNapisane: 2 grudnia 2013, 20:08 
Pierwsze kroki

Moje BMW: E36 Compact
Kod silnika: m43b16
Garaż: www.forumbmw.com.pl
Też mi się wydaję że klimy nie załączy się jeżeli temp nie wynosi minimum +5. A może koledze chodziło o webasto?

PostNapisane: 3 grudnia 2013, 11:23 
Częsty bywalec

To pytanie z innej beczki czy włanczacie klime w zimie a jak tak to jak czesto ?

PostNapisane: 3 grudnia 2013, 13:04 
Forumowicz

Moje BMW: ST FR
Kod silnika: ACT
Garaż: Była Beta
http://www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=105035
Jest Leon 3 ST FR
Będzie ...
Klimy używa się zawsze. Nawet zimą. Regularnie. Caly układ jest smarowany czynnikiem klimy, więc jak nie będzię regularnie używany to się szybciej zużyje.
Klima to nie tylko chłodne powietrze, to też suche powietrze, czyli szybciej odparowane szyby, mniejsza wilgoć w aucie o co zimą nietrudno (deszcze, śnieg).

Ja mam cały czas śnieżynkę włączoną. W temperaturach 0,0 stopni sprężarka pracuje napewno, bo ją słyszę.
Ileś stopni poniżej zera sprężarka wyłącza się automatycznie (śnieżynka włączona nadal i świeci).

W Audi np. poniżej +3 stopni chyba automatycznie wyłącza się sprężarka a z wyświetlacza znika śnieżynka.

PostNapisane: 3 grudnia 2013, 13:40 
Pierwsze kroki

Moje BMW: e46 2.0i
Kod silnika: M52
cały czas włączona śnieżynka to też nie dobrze. lepiej jak się wyłącza 5 minut przed wyłączeniem auta

PostNapisane: 3 grudnia 2013, 17:36 
Forumowicz

Moje BMW: e30 e39
Kod silnika: M20B25 M52B28
To ja się podłącze, bo nic nie rozumiem z tego smarowania klimy zimą. Jak mam ją włączyć, jak przez większość zimy temperatura jest niższa od +5 stopni?
I drugie pytanie, jak to jest jak np mamy +6 stopni na dworze, włącze climatronic i najmniejsza temperatura jaką mogę ustawić to chyba +16st. Układ się włączy, przesmaruje- ale będzie chłodził czy grzał? Czy się nie włączy?
Teraz przez cały czas mam włączone audio, myślałem że wystarczy do smarowania...
Pzdr

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 30 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1