mpower007 napisał(a):
Witam w związku z tym iż jest już dosyć ciepło na dworzu, moja klimatyzacja wymaga napełnienia, ale mam wątpliwości, ponieważ jak wkładałem do siebie lampy po lifcie z prawej stony lampa wadziła o przewód o klimy ten aluminiowy który jest na foto, więc delikatnie go nagiąłem do tyłu ale gdzieś lekko trzasnął (czerwone kółeczko gdzie), i mam pytanie czy trzeba to pospawać/kupić drugi? czy nie będzie ulatywał gaz? bo szkoda by mi było wyrzucić 300zł za nabicie klimy a żeby wszystko za chwile uleciało poniżej fotki
Odkręć czarny grzybek naciśnij kulke w zaworze i zobacz czy uleci troche gazu, jak uleci to masz szczelna i nie nastąpiło nagłe ubycie czynnika, poza tym jak pojedziesz na nabicie to najpierw jest sprawdzanie szczelności pod dużym ciśnieniem gazu ( chyba azotu, bo jest rzadszy od powietrza) a dopiero później napełnienie układu, a dokładnie napełnienie ubytku czynnika chłodzącego, przefiltrowanie starego i uzupełnienie oleju smarującego sprężarke, plus odgrzybienie, koszt, od 120zł w góre.