BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 4 maja 2025, 22:49

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie, odśwież istniejący podobny temat a jeżeli takiego nie ma, możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji

Tematy związane z ze starszymi modelami BMW takimi jak E36, E34, E32, E12 etc. prosimy zakładać w dziale Young & Oldtimery

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 22 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: [Exx] Silnik 2.5tds i 1.8 diesel
PostNapisane: 13 sierpnia 2008, 12:29 
Poszukaj zanim zapytasz

Witam chciałbym usłyszeć Państwa opinie o tych silnikach, gdyż zamierzam kupić samochód z któryś z tych silników lecz nie jestem zorientowany jak się sprawują. Z góry dziękuję za pomoc.Pozdrawiam.

[model???] Silnik 2.5tds i 1.8 diesel

Zapoznaj się z ZASADAMI.

robertbmw

Ostatnio edytowano 24 sierpnia 2008, 16:24 przez Ganimadeus, łącznie edytowano 1 raz

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł:
PostNapisane: 13 sierpnia 2008, 12:40 
Uzależniony od forum :)

Moje BMW: ....................
Kod silnika: ....................
Garaż: http://www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?f ... lit=wodzu6
Silniki z oznaczeniem tds (zarówno o pojemności 1,8 czyli faktycznie 1,7 jak i 2,5) to dobre motory o ile nie są nadmiernie wyeksploatowane. Często siada w 2,5 l pompa i są problemy z odpalanierm "na ciepłym". Szczerze mówiąc to przy obecnej cenie benzyny i ON to polecam kupić coś w benzynie. Ja kupiłem iskę choć też się zastanawiałem właśnie nad 2,5 tds.

Tytuł:
PostNapisane: 13 sierpnia 2008, 14:08 
Zacna persona forum

Moje BMW: 530iAT
Kod silnika: M54B30
witaj,

sam posiadam 2,5 dieselka z tym ze nie TDS tylko TD, roznica jest w tym, iz TDS ma dodatkowo intercooler co daje mu 143 kuce, TD cieszy sie 115 rumakami, jestem bardzo zadowolony z tego auta, prowadzi sie super, silnik fajnie cyka, wbrew opiniom nie jest lakomy na sosik, kupilem to auto glownie zeby przemieszczac sie z Wiednia do Bialegostoku i musze powiedziec, spisuje sie super - z Bialegostoku do Katowic jest 500 km - przy pelny baku wyjezdzajac z Bialegostoku w KAtowicach mam jeszcze 35L sosu, wiec wynik jest super. fakt ze nie cisne 150-180 tylko jade sobie spokojnie 100-130 w czechach czasami i momentami150-170. silniczek spisuje sie rewelacyjnie. Fajnie przyspiesza i jest w miare dynamiczny. no fakt, trzeba o taki motorek dbac, pamietac o tym by nie gazowac na zimnym motorku, dac mu sie nagrzac, po skonczonej podrozy dac ochlonoc w miare turbince i lac dobry olej, no i usterki usuwac na czas. wtedy taki DIESELEK bedzie Ci sluzyl. moja wredna jest dumna ze mnie, a ja z niej. :P wiesz taka mala milosc ...

Tytuł:
PostNapisane: 13 sierpnia 2008, 14:38 
Miałem 1,8i paliła około 13-14l w mieście, obecnie mam 2,5tds i pali około 8-9 l w mieście. Codziennie jeżdżę do pracy 10km w korkach z Żoliborza na Wolę :).
Co się psuje w tych autach?
-pompa (to tak ogólnie ;p)
-wtryski siadają
-czasami mam problem z odpaleniem ciepłego silnika :)

Ogólnie auto bardzo wdzięczne. Jeździłem trochę e46 2.0 i jeśli chodzi o komfort to praktycznie to samo, a jednak moc jest odczuwalna przy tdsie :) (szkoda, że spalanie nie utrzymuje się na 5l).

Auta powyżej 300.000 km zazwyczaj potrzebują remontu. Moje jak narazie ma 19020 :P i jest to przebieg autentyczny (1994r.).

Tytuł:
PostNapisane: 13 sierpnia 2008, 14:40 
Poszukaj zanim zapytasz

Dzięki za rady

Tytuł:
PostNapisane: 13 sierpnia 2008, 20:50 
Pierwsze kroki

1.8 paliła 13 litrów?!?!?!?!?! :przestraszony:
Moj 1.8TDS pali w mieście 6-7 litrów.
Ja osobiście polecam TDS-y.Mialem tez astre 1.7TD i nie moglem narzekać.
jeśli nie jeździsz dużo lub stać cię na utrzymanie jakiegoś 2.0 lub więcej w benzynie to pewnie lepiej benzynę ale jakbyś miał sie bawić w gaz to sie nie opłaca. jeśli chcesz oszczędzić na paliwie to ropę zawsze załatwisz po kosztach lub zostaje olej roślinny(poza zima) :P

Tytuł:
PostNapisane: 14 sierpnia 2008, 21:28 
Zacna persona forum

slawoo napisał(a):
1.8 paliła 13 litrów?!?!?!?!?! :przestraszony:
:ok:
slawoo napisał(a):
niechwale sie ale mój 2.5 td tyle łyka (bez klimy)

Tytuł:
PostNapisane: 14 sierpnia 2008, 21:29 
Zacna persona forum

Cytuj:
..... lub zostaje olej roślinny
życzę powodzenia

Tytuł:
PostNapisane: 14 sierpnia 2008, 21:36 
Zacna persona forum

napisze krótko kupic złoma to nie sztuka ! proponuje szukac autka po lifcie czyli rok 1996 dlaczego ? zastosowano nowy typ pompy wtryskowej która spisuje sie lepiej od tej starszej (potencjometrycznej ) jezeli silnik ma gdzies wyciek lub któraś z uszczelek nie trzyma (ssąca , wydech ) i sprzedawca mówi ze autko ma 190 tys przejechane to z bajki sie urwał o złym ksieciu :) szukac najlepiej bezwypadkowego , z ksiazką (chociaz na giełdzie facet oferował mi ksiązki to wszystkich marek pojazdów z orginalnymi wpisami )

Tytuł:
PostNapisane: 14 sierpnia 2008, 21:46 
Cytuj:

hihi, nie ma takiego silnika :]

Tytuł:
PostNapisane: 15 sierpnia 2008, 13:16 
Pierwsze kroki

To ja nie wiem jak BMW-u Bauer-a mogla tyle palić...
kazio1919 a czemu życzysz powodzenia z olejem roślinnym??

Tytuł:
PostNapisane: 15 sierpnia 2008, 14:47 
Zacna persona forum

Moje BMW: 530iAT
Kod silnika: M54B30
olej rosliny to co najwyzej do frytek albo do schabowego ale nie wiem jak mozna takim czyms traktowac betke .... skoro jestes w stanie utrzymac takie auto to nie oszczedza sie na paliwie .... to tak jak bys sam jadl suchary i widzial ze Twoj kolega je smaczne kotleciki .... a potem sprzedajesz komus takie auto i nastepcy mysli co z tym zrobic ?? uwazam ze to nie jest fair

Tytuł:
PostNapisane: 15 sierpnia 2008, 15:22 
Zacna persona forum

slawoo napisał(a):
To ja nie wiem jak BMW-u Bauer-a mogla tyle palić...
kazio1919 a czemu życzysz powodzenia z olejem roślinnym??
znalazłem ostatnio ogłoszenie na allegro BMW 325 tds z uszkodzonym silnikiem > czytam dalej i ...... "silnik pracował przez pewien czas na oleju opałowym i zaczoł stukac i spadła moc mechanik powiedział ze da sie to naprawic wiec sprzedaje jak uszkodzony ." dlatego bemka jest wrażliwa na to czym ją karmisz wlej raz gówno a zemsta bedzie sroga !!

Tytuł:
PostNapisane: 17 sierpnia 2008, 21:04 
Pierwsze kroki

Ja osobiście tankuje ropę i tylko na Statoil lub shell.
Ale jak ktoś ma zamiar 'oszczędzać" na paliwie to lepiej niech zatankuje olej roślinny niż na jakiejś daremnej stacji. Znam goscia co przez cale lato tankuje do swojego auta olej roślinny i nic mu sie nie dzieje, raz zatankował z musu na jakiejś daremnej stacji i auto stanęło :(
Nie możną tez porównywać oleju opalowego do oleju roślinnego :P

Tytuł:
PostNapisane: 17 sierpnia 2008, 21:32 
Zacna persona forum

slawoo napisał(a):
Znam goscia co przez cale lato tankuje do swojego auta olej roślinny i nic mu sie nie dzieje,
czy ten gośc ma silnik bmw tds o którym mowa jest w tym poscie ?

Tytuł:
PostNapisane: 11 września 2008, 17:35 
Pierwsze kroki

Tak taki sam jak moj :zdegustowany:

Tytuł:
PostNapisane: 16 września 2008, 17:10 
Forumowicz

Moje BMW: E46 i E36
E34 TD 92r. tym autkiem zrobiłem 150 000 na opale i nic mu się nie działo rozstałem się z nim w wyniku dzwona a nie usterki spowodowanej OO.

Tytuł:
PostNapisane: 16 września 2008, 17:45 
Pierwsze kroki

JA w e34 2,4 td tak samo jeździłem przed długi czas... Ten silnik tak ma że "przeważnie" przerobi wszystko co do TDS sytuacja ulega zmianie... Ten typ silnika uznaje TYLKO ON... Co do silników... Sam posiadam 2,5 tds na spalanie nie narzekam... Wszystko jest jak należy ... Nic nie stuka nie puka... Jedyne czego można się bać to prędkości ;) Na forum można spotkać sie z wieloma komentarzami na ten temat... Podobno TDS mają duża awaryjność narazie (odpukać w niemalowane) u mnie sprawuje się bez zarzutów... Polecam... Dobre rozwiązanie w stosunku spalanie-moc...
Pozdrawiam :)

Tytuł:
PostNapisane: 16 września 2008, 17:52 
Forumowicz

Moje BMW: E46 i E36
Cytuj:
JA w e34 2,4 td tak samo jeździłem przed długi czas... Ten silnik tak ma że "przeważnie" przerobi wszystko co do TDS sytuacja ulega zmianie..

Przecież to prawie identyczne silniki TDS ma icoolera

Tytuł:
PostNapisane: 16 września 2008, 20:02 
Zacna persona forum

piotrfire napisał(a):
JA w e34 2,4 td tak samo jeździłem przed długi czas... Ten silnik tak ma że "przeważnie" przerobi wszystko co do TDS sytuacja ulega zmianie..

Przecież to prawie identyczne silniki TDS ma icoolera
?? to kolega chyba za dużo pije ze takie wnioski wyciąga !! silnk 2.4 td jest zmodernizowaną jednostka 2.4 d która z koleji jest przerobiona z z benzynowca chyba 2.0 natomiast 2.5 td oraz tds to nowe jednostki zaprojektowane od podstaw !

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 22 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1