Witam,
Mam taki oto problem:
Przy rozruchu - czasami auto nie zapala za pierwszym razem. Rozrusznik kręci zawsze, ale problem ten ma chyba związek z kontrolką silnika. Otóż kontrolka ta, w pozycji 2-zapłon (ale nie rozruch) powinna się palić (gaśnie dopiero po rozruchu). Jednocześnie w pozycji 2-zapłon słychać dźwięk włączonej pompy paliwa (nie jestem pewien czy pompy ale coś cicho burczy).
W moim przypadku, zdarza się że kontrolka silnika nie zapali się w pozycji 2. Wtedy na pewno nie zapalę (pomimo że rozrusznik kręci). Silnik nawet nie "załapie". Zauważyłem także, że nawet gdy zapali się kontrolka silnika, dźwięk pompy w poz. 2-zapłon może potrwać tylko 1-2 sekundy. Wtedy też nie zapalę - bo pompa wyłącza się za szybko (?). Dopiero po kilku próbach z przekręcaniem kluczyka (gdy kontrolka silnika się pali i pompka długo burczy) - auto zapali normalnie.
Nie zależy to od ilości paliwa w baku. Trochę zależy od tego czy zimny czy ciepły. Na gorącym nie ma tego problemu wcale.
Byłem na zwykłym kompie (nie GT1) - nic nie wykazał. Mechanicznie wszystko OK. Mechanik stwierdził że to elektronika.
Jak zapali (w czasie jazdy) - nie ma żadnych problemów. Nie gaśnie, nie faluje - żadnych problemów.
Co to może być?
Pozdrawiam,
as11
|