BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 26 czerwca 2025, 21:44

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie, odśwież istniejący podobny temat a jeżeli takiego nie ma, możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji

Tematy związane z ze starszymi modelami BMW takimi jak E36, E34, E32, E12 etc. prosimy zakładać w dziale Young & Oldtimery

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 29 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: [E46] automat - jak zimny ślizga się "jedynka"
PostNapisane: 3 grudnia 2008, 21:56 
Przyjaciel forum

Moje BMW: E38 730d
Kod silnika: M57
Garaż: http://www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=153718
rano wyjeżdżam z garażu na wstecznym biegu, wszystko jest OK, po wrzuceniu D silnik wchodzi na obroty, a auto nie jedzie. Po wrzuceniu P, odczekaniu ok. 1-2min wrzucam D i auto powoli zaczyna się toczyć. Od tej pory wszystko jest OK. Biegi zmienia płynnie. Po zatrzymaniu, wrzuceniu P a potem D wszystko jest OK. Czyli jak olej się rozgrzeje objaw ustępuje. Na początku stawiałem na sprzęgła, ale z tego co wiem objaw ten by nie ustępował po rozgrzaniu oleju (wręcz przeciwnie). Czy możliwe, że to ktoryś z czujników padł lub jest zabrudzony? Olej zmieniłem po kupnie auta, zrobiłem ok. 12tkm, miska jest sucha.

PS wiem, że automaty nie są niezniszczalne, ale z tego co wiem ok. 2lata temu skrzynia była remontowana (chyba konwerter)

PS' i tak uważam, że automat to rewelacyjny wynalazek :) (szczególnie z mocnym silnikiem, gł. klekotem)

Obrazek

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł:
PostNapisane: 4 grudnia 2008, 08:55 
Zacna persona forum

Moje BMW: e87
Kod silnika: n45b16
Rafał a może pomoże przeczyszczenie któregoś z czujników ?? Spróbuj zacząć diagnozę od tego.

Tytuł:
PostNapisane: 4 grudnia 2008, 08:57 
Przyjaciel forum

chyba Kuba tak zrobię, ale myślałem, że ktoś miał może podobny przypadek i wie za co się zabrać (jeśli to czujnik to który)

Obrazek

Tytuł:
PostNapisane: 4 grudnia 2008, 09:02 
Uzależniony od forum :)

Moje BMW: 535i
Kod silnika: N55
a może poziom jest minimalnie za niski? Gdy olej sie rozgrzeje, zwiększa swoją objętość i objawy wtedy ustępują.

Tytuł:
PostNapisane: 4 grudnia 2008, 09:08 
Przyjaciel forum

stones1 napisał(a):
a może poziom jest minimalnie za niski? Gdy olej sie rozgrzeje, zwiększa swoją objętość i objawy wtedy ustępują.

tak Maćku myślisz? ale dziwne jest to, że od wymiany zrobiłem sporo kilometrów, nigdy tego wczesniej nie było (było cieplej) i wycieku nie widać :niepewny:

Obrazek

Tytuł:
PostNapisane: 4 grudnia 2008, 09:11 

no tak, to sprawia że moja teoria jest dpsyc grubymi nicmi szyta ale oprócz tego co zasugerował Kuba, sprawdził bym poziom ;) .

Tytuł:
PostNapisane: 4 grudnia 2008, 09:16 
Przyjaciel forum

chyba tak zrobię
Maćku, a z tymi sprzęgłami to jest tak jak napisałem :?: to na ciepłym powinny się bardziej ślizgać, tak?
a wiesz może, który czujnik odpowiada za to ślizganie na zimnym? czy przeczyścić wszystkie?

PS
oto jakie info znalazłem w necie (które mogą powodować ślizganie "jedynki"):

elementy dostępne bez demontażu skrzyni:
nieprawidłowy poziom oleju
nieprawidłowa wartość ciśnienia linii
elektrozawór ciśnienia linii
uszkodzenie w płycie sterowania

a teraz elementy dostępne po demontażu skrzyni:
akumulator niskich biegów
sprzęgło niskich biegów
hamulec niskich biegów i biegu wstecznego
sprzęgło jednokierunkowe
konwertor

brzmi to conajmniej zachęcająco.... oby tego oleju było mało lub elektrozawór zabrudzony

Obrazek

Ostatnio edytowano 6 grudnia 2008, 11:54 przez rorafalki, łącznie edytowano 1 raz

Tytuł:
PostNapisane: 4 grudnia 2008, 09:18 

przykro mi, nie umiem Ci odpowiedzieć.

Tytuł:
PostNapisane: 4 grudnia 2008, 09:20 

na innym forum "Herodyn" dał takie linki:

http://www.transmissionpartsusa.com/4L4 ... 080021.htm

http://eatmyshift.net/MONSTERFiles/gene ... index.html

https://www.wittrans.com/c-1164-5l50e.aspx?pagenum=2

jest m.in. rozdetalowana cała skrzynia (przez GM inaczej oznaczana, ale to Twoja skrzynia)

Tytuł:
PostNapisane: 6 grudnia 2008, 12:00 
Przyjaciel forum

wczoraj byłem u speca od automatów. Sprawdził poziom oleju, niestety jest OK :( zapytałem o ktoryś elektrozawór lub czujnik (zabrudzenie/niesprawy). Powiedział, że miał sporo takich przypadków i że przez jakiś czas mogę auto użytkować normalnie pod warunkiem rozgrzania silnika ok. 2min. Do wymiany są sprzęgła "jedynki" bo nie trzyma ciśnienia oleju czy jakoś tak.

Obrazek

Tytuł:
PostNapisane: 10 grudnia 2008, 11:59 
Przyjaciel forum

PS dziś dzwoniłem do innego speca od automatów, powiedział, że w tej skrzyni olej sprawdza się na zimnym silniku, a nie na ciepłym (tak jak mnie sprawdzał), na Neutralu, na zapalonym silniku, ale na zimnym, prawda to :?:

Obrazek

Tytuł:
PostNapisane: 28 grudnia 2008, 22:39 
Administrator

Moje BMW: mityczne
Kod silnika: tłuste konie
Garaż: Było: E36 318i sedan, E36 316i Compact, E39 528i sedan, E46 328Ci, E92 325Xi
Jest: F32 420i, F32 428i
Rafał, czy pod podłączeniu skrzyni pod komputer, pokazały się jakieś błędy?

Tytuł:
PostNapisane: 2 stycznia 2009, 00:40 
Przyjaciel forum

Kyokushin napisał(a):
Rafał, czy pod podłączeniu skrzyni pod komputer, pokazały się jakieś błędy?

no właśnie nie :(
sprawdziełem raz jeszcze poziom oleju i było go jakby troszkę za dużo... zlałem ok. 0.7 litra, jest lepiej, ale nie idealnie. Przed jazdą (zimny silnik) robię to, co podaje większość instrukcji obsługi, czyli czekam, aż auto troszkę się rozgrzeje i jest wszystko OK

PS kto wymyślił te .... skrzynie GM w BMW :zly:

Obrazek

Tytuł:
PostNapisane: 2 stycznia 2009, 01:40 
Administrator

Moje BMW: E60
Kod silnika: M57N
Garaż: Na przylądku, w portowej tawernie.
rorafalki napisał(a):
PS dziś dzwoniłem do innego speca od automatów, powiedział, że w tej skrzyni olej sprawdza się na zimnym silniku, a nie na ciepłym (tak jak mnie sprawdzał), na Neutralu, na zapalonym silniku, ale na zimnym, prawda to :?:

powtarzam po raz SETNY, chociaz nikt mnie nigdy nie słucha i kazdy wie lepiej -

olej sprawdza się przy temperaturze oleju skrzyni ok 30 'C czyli w praktyce odpalamy zimne auto, przelatujemy po dostepnych biegach pauzujac 2-3 sekundy na kazdej pozycji i zaczynamy sprawdzac. Oczywiscie skrzynia na N a klima i swiatła włączone.

Z tego co ja wiem, to slizganie sie na biegach z reguły oznacza zuzyte tarczki, jesli na ciepło troche ustepuje, to dlatego,ze są lekko dociskane ze wzgledu na rozszerzalnosc termiczną wszystkich materiałów w skrzyni.
Ale trudno tak naprawde poprzez forum diagnozowac automat.
Powodzenia w walce z tym chochlikiem.

P.S. Nadmiar oleju powoduje takie samo pienienie się jak jego niedobór, wiec objawy mogą byc podobne.

P.S.S. 5HP30 to A5S 560R ;)

Ostatnio edytowano 2 stycznia 2009, 01:42 przez Frank, łącznie edytowano 1 raz

Tytuł:
PostNapisane: 2 stycznia 2009, 01:40 
Przyjaciel forum

Moje BMW: M4 M6
rorafalki napisał(a):
zlałem ok. 0.7 litra

Huh, no to sporo za dużo było wlane... :zdziwko:

Jest lepiej czyli co ? żadziej już ci się ślizga 1-ka ? czy jakieś inne objawy masz teraz ?

Tytuł:
PostNapisane: 2 stycznia 2009, 01:53 
Forumowicz

Moje BMW: e39 530d
Jeśli masz objawy o których piszesz to podłącz pod kompa ta skrzynia jest dobrze diagnozowalna.Musi to być dobry sprzęt do diagnostyki (nie np.kts) jeśli ślizga się na jedynce błąd zapisał się na pewno,nie wiem jak u Ciebie,ale w niektórych automatach pokaże poziom oleju,a olej sprawdzasz na zimnym a dolewasz na odpalonym .Jutro zapytam skrzyniarza u nas co to może być jego zdaniem i Ci napisze. ;)

Tytuł:
PostNapisane: 2 stycznia 2009, 09:11 
Częsty bywalec

Frank napisał(a):
rorafalki napisał(a):

powtarzam po raz SETNY, chociaz nikt mnie nigdy nie słucha i kazdy wie lepiej -

olej sprawdza się przy temperaturze oleju skrzyni ok 30 'C czyli w praktyce odpalamy zimne auto, przelatujemy po dostepnych biegach pauzujac 2-3 sekundy na kazdej pozycji i zaczynamy sprawdzac. Oczywiscie skrzynia na N a klima i swiatła włączone.

Spece od automatów :hyhy: :rotfl: jak słysze ten tekst to mnie troche scina , bo - ja jestem fanem tych skrzynek a to skutkuje tym iz mialem juz swoich samochodów z takimi skrzynakami 8 sztuk , tych bedacych w handlu - mnustwo , a w sumie klópotów z skrzynkami które sie przytrafiły tez wiele , bo i koledzy pzreciez tez jezdzą na automatach . Po latach wiem juz ze na skrzyniach dobrze to sie znają w Rostkach pod Warszawą i Pan stasio z Katowic z którym stracilem kontakt , warsztat zlikwidowal jakies 5 lat temu i nie wiem dlaczego , choc skrzyn nie naprawial jednak wiedzial co i jak perfekcyjnie gdzie nawet serwis wtedy forada pierdoły pociskał . Ale do czego zmierzam .... skrzynia do sprawdzenia w niej oleju musi byc przygotowana , a kazdy fachowiec powie co innego , ja wierze w to co wierze czyli to co mój fachowiec mi powiedział , a powiedzial tak , nagrzej skrzynię do temperatury około 40 stopni , by jednak ona sie rozgrzała do tej temperatury to trzeba w lato , w miescie gdzies przejechac około 10 km , mieszanie biegami na postoju nie nagrzeje skrzynki a w niej oleju - to jakas bajka ! potem pozycja parking , albo neutral silnik zapalony - choc sa sktzunki co maja miarki róznego rodzaju gdzie to silnik nie musi byc wlaczony itd. i sie sprawdza ! olej w skrzynce , nigdy nie było mowy o zapalonych swiatłach (chetnie posłucham a potem skonsultuje to z swym fachowcem ) dlaczego ? Jak mialem bmw -7 z 90 roku to kazano mi dla bardziej wiarygodnego odczytu wlaczyć bieg w skrzyni wczesniej zaciagają reczny , po to by pompa zassała olej i wtedy mierzyc w tej skrzynce poziom oleju samochód mial duzo pzrejechane ... wszyscy spece od skrzyn łacznie z mikołowem - to przerosty formy nad trescia , ale to moje zdanie , ja wierze tylko w Rostki pod WARSZAWĄ , ale napewno gdzies jeszcze ktos sie zna ! :D

http://blog.tmcnet.com/blog/rich-tehran ... on-big.jpg
Firmie VOTUM - powiedz NIE !

Tytuł:
PostNapisane: 2 stycznia 2009, 10:25 
Przyjaciel forum

Frank, dzięki info od Maćka (stones1) sprawdziłem własnie przy takiej temperaturze (30-50st), na włączonej klimie po kilkukrotnej zmianie biegów, tylko na PARKINGU, a nie neutralu, bo tak głosiła informacja w pliku pdf na jednej ze stron z instrukcją obsługi automatów w BMW

ANDREW E36, no sporo i też zrobiłem wielkie :zdziwko: jak to zobaczyłem (a obsługę powierzyłem specowi od automatów na całe woj. świętokrzyskie....), jest znacznie lepiej, ale nie idealnie

torsten, dzięki za zainteresowanie, jak coś się dowiesz daj proszę znać. A w poniedziałek raz jeszcze podłączę pod kompa, może faktycznie jest gdzieś jakiś błąd

krzys124, czyli robiłem to tak, jak się powinno?

PS oto link, którym się podpierałem sprawdzając poziom oleju: http://www.automatikoelwechselsystem.de ... trolle.pdf

Obrazek

Tytuł:
PostNapisane: 2 stycznia 2009, 10:47 

krzys124, nikt nie mówił o włączaniu świateł tylko klimatyzacji. A robi się to po to by podnieść obroty silnika na biegu jałowym, co z kolei ma ułatwić pełny przepływ oleju w całej skrzyni.

Ze skrzyniami z bagnetami też się mylisz. Sprawdzenie oleju na zgaszonym silniku w takim aucie nic nie da.

Co do nagrzewania skrzyni - nie wiem w jakim czasie skrzynia osiągnie odpowiednią do pomiaru temperature, ale podstawowym narzędziem skrzyniarza musi być czujnik temperatury oleju. Poza tym w instrukcjac serwisowych BMW jest wyraźnie napisane że mowa o temperaturze oleju, nie skrzyni.

Tytuł:
PostNapisane: 2 stycznia 2009, 14:03 
Częsty bywalec

Oj juz sie mnie nie czepiajcie , wiadomo ze w skrzynce jest taka ilosc oleju iż stanowi on znaczną czesc tego ustrojstwa i piszac o temperaturze skrzynki łaczy sie to z temp oleju w niej , podobnie jest z temperatura silnika , mozna sie czepic i napisac , ze chodzi o temp płynu chłodzacego , albo jesli jest czujnik temp oleju , to o niego .
Po drugie , odniosłem sie do całosi skrzynekj a nie do bmw to moze i mój bład ! wiele samochodów ma iz obroty sie nie podbijaja jak sie klima zalacza ! na moja głupia stara omega z 99 roku ma climatronic a obroty po zalaczeniu sie nie dygaja ni ciut !!

o skrzynkach gdzie nie ma miarki jakiejkolwiek , ni korka spustowego , przelewowego oleju juz pisal nie bede ! :D

http://blog.tmcnet.com/blog/rich-tehran ... on-big.jpg
Firmie VOTUM - powiedz NIE !

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 29 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1