BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 5 maja 2025, 20:22

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie, odśwież istniejący podobny temat a jeżeli takiego nie ma, możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji

Tematy związane z ze starszymi modelami BMW takimi jak E36, E34, E32, E12 etc. prosimy zakładać w dziale Young & Oldtimery

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 13 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: [E-34] problem z panelem sterujacym ogrzewaniem
PostNapisane: 3 stycznia 2009, 16:09 
Pierwsze kroki

czy któryś z kolegów bądź któraś z koleżanek posiada instrukcję opisująca działanie panela sterujacego ogrzewaniem lub potrafi cokolwiek na ten temat podpowiedzieć? W moim e-34 tds 96r turing posiadam sterowanie ogrzewniem za pomoca przyciskamów, nie jak w większoći dźwigienek. Nie potrafię znaleźć jakiejś reguły, za każdym razem ustawienie temp. ogrzewania i nadmuchu (nogi, szyba itd) to zadagka. Chociaż siła działanai dmuchawy ustawiona jest na maxa to czasami działa słabiej, ustawienia nadmuchu nie reagują włąściwie tzn. ustawione na nogi a w ogóle tam nie dmucha. Potencjomert temp. po stronie pasażera chodzi lżej od tego po strownie kierowcy. O ile strefa ogrzewania kierowcy działa w miare bez zarzutu to pasazęra jest nie do wyregulowania. Słyszałem opinię, że u pasażera nie będzie leciało ciepło jak u kierowcy jest ustawiony zimny nadmcuh. Może jest jakiś czujnik sterujący tym wszystkim bądź coś podobnego, bo mój system wentylacji działa jak mu się podoba?

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł:
PostNapisane: 3 stycznia 2009, 16:27 
Częsty bywalec

Moje BMW: e34
Kod silnika: M52B28
Garaż: http://www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?t=19757
Jezeli chodzi o temperature to jest tak ze jak kierowca ustawi sobie na max 28 stopni to pasazer moze tylko troche zmniejszyc sobie temperatureale mimo wszystko dalej bedzie cieple i na odwrót przynajmniej u mnie tak jest :D

Zapraszam do oglądania SWAP na M52B28 :)

Tytuł:
PostNapisane: 7 stycznia 2009, 20:26 
Pierwsze kroki

Witam. podepnę się pod temat. Włączam ogrzewanie i wszędzie leci ciepło...prawie wszędzie bo z nawiewów na tył które są zamontowane w tunelu między siedzeniem kierowcy a pasażera zawsze leci zimne powietrze...to tak ma być czy coś mi nie działa??
z góry dzięki za rady.

Tytuł:
PostNapisane: 7 stycznia 2009, 20:37 
Częsty bywalec

piotr3, u mnie w E39 też na tył tylko zimne powietrze leci. Widziałem w jednej e39 że jest z tyłu taka regulacja ciepłe/zimne jak z przodu co są te czerwone i niebieskie kosteczki. U mnie takiej nie ma. Jest tylko zamknij/otwórz.

Tytuł:
PostNapisane: 7 stycznia 2009, 22:36 
Pierwsze kroki

≈piotr3, gdzieś już kiedyś czytałem i sam tak mam, że z tyłu leci tylko zimne, być może w E39 jest juz możliwośc wiania ciepłem.

Tytuł:
PostNapisane: 7 stycznia 2009, 22:41 
Pierwsze kroki

a wracając do mojego problemu, to może ktoś wie gdzie znajduje się jakis główny sterownik całym panelem sterowania ogrzewaniem, bo przy ostatnich mrozach pojawił sie jeszcze jeden objaw, mianowicie, że cały nawiew włącza się dopiero po jakimś czasie, może cos przymarzło albo zaśniedziało i da się napawić?

Tytuł:
PostNapisane: 8 stycznia 2009, 11:41 
Częsty bywalec

Moje BMW: e34
Kod silnika: M50B25
piotr3 napisał(a):
Witam. podepnę się pod temat. Włączam ogrzewanie i wszędzie leci ciepło...prawie wszędzie bo z nawiewów na tył które są zamontowane w tunelu między siedzeniem kierowcy a pasażera zawsze leci zimne powietrze...to tak ma być czy coś mi nie działa??
z góry dzięki za rady.

El-Tomaso napisał(a):
piotr3, u mnie w E39 też na tył tylko zimne powietrze leci. Widziałem w jednej e39 że jest z tyłu taka regulacja ciepłe/zimne jak z przodu co są te czerwone i niebieskie kosteczki. U mnie takiej nie ma. Jest tylko zamknij/otwórz.

ja slyszalem ze jak sie mam wersje z klima (tak jak u mnie ) to z tunelu na tyl bedzie lecialo zimne powietrze

Tytuł:
PostNapisane: 8 stycznia 2009, 12:33 
Częsty bywalec

hyszkin, Od razu to możesz włączyć tylko żeby ci przednią szybę odparowało. Nawiew włącza się dopiero jeżeli silnik się trochę rozgrzeje. U mnie dopiero jak wskazówka od temperatury zacznie opuszczać niebieskie pole. Uważam więc ten objaw za normalny. To jakieś zabezpieczenie przed zbytnim obciążaniem silnika gdy jest zimny.

Tytuł:
PostNapisane: 8 stycznia 2009, 14:38 
Forumowicz

Moje BMW: e46 Touring Automat
Kod silnika: M54B30
odnośnie tematu też mam pytanie, wczoraj jechałem nad ranem temp. na zewnątrz była -23stopnie, wskażik temp. płynu był w połowie czyli wszystko grało z płynem, a mimo to w środku auta było bardzo chłodno, nawiew na najwyższym biegu też bardzo słabo dmuchał, dlaczego czyżby od takiego mrozu na zewnątrz?

ZOBACZ MOJĄ BYŁĄ BUNIE

viewtopic.php?t=34950 i obecną viewtopic.php?f=6&t=117502

Tytuł:
PostNapisane: 8 stycznia 2009, 17:02 
Pierwsze kroki

El-Tomaso dzięki, to co piszesz ma sens i pewnie tak jest, a może coś więcjej na temat moich powyższych pytań? natomiast co do Duchu77 wydaje mi się, że może filtr kabinowy masz zapchany dlatego tak sałobo wieje a co do temparatury to może sprawdź poziom płynu chłodniczego

Tytuł:
PostNapisane: 8 stycznia 2009, 17:37 
Forumowicz

Moje BMW: e46 Touring Automat
Kod silnika: M54B30
filtr kabinowy mam nowy, stan płynu też jest ok, a mimo to nie leci bardzo ciepłe powietrze, tylko takie sobie :(

ZOBACZ MOJĄ BYŁĄ BUNIE

viewtopic.php?t=34950 i obecną viewtopic.php?f=6&t=117502

Tytuł:
PostNapisane: 8 stycznia 2009, 20:18 
Częsty bywalec

Moje BMW: E39 540iA
Kod silnika: M62TUB44
trochę szukałem na ten temat i znalazłem taki wątek będę zmieniał trójniki od gazu na metalowe po plastiki nie trzymaja to i od razu przejrzę te zawory i pompkę

http://www.bmwe34.net/Wiki/tiki-index.p ... ater+valve

rzeczywiście u mnie wcześniej jakoś lepiej te zawory było słychać

E34 Obrazek

E53 Obrazek

Tytuł:
PostNapisane: 8 stycznia 2009, 21:52 
Pierwsze kroki

krilan co masz na myśli pisząc, że lepiej słyszałeś te zawory? u mnie czasami buczą tak jakby się przycierały a kiedy w nie uderzę (lekko i dłonią) to przestaje buczeć, wiesz może za co one dokładnie są odpowiedziale i czy można je jakoś przeczyścić?

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 13 ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1