witam!
moze ty mi pomozesz bo mi juz rece opadaja,kazdy machanik co innego mi mowi...
a mianowicie mam bmw e36,325i,94rok,z vanosem.i jest tak-na zimnym silniku jest ok,na cieplym silniku na wolnych obrotach tez jest ok ale jak tylko sie nagrzeje to jak dodam gazu i przytrzymam na okolo 2-3 tys obrotow to jest okropne zgrzytanie,szorowanie jakby metal o metal.slysze to dokladnie i centralnie na kolektorze ssacym,nigdzie indziej!owe dziwne dzwieki wystepuja rowniez w czasie jazdy jak zmieniam biegi np z 2 na 3 z 3 na 4.im dynamiczniej jade,im szybciej chce przyspieszyc i zmienic bieg to tez to slysze.albo jak np jade ze stala predkoscia powiedzmy 80 i jak popuszcze gazu i troche schodza obroty to tez to slysze.najbardziej tak do biegu 4.
wymienilaem caly rozrzad.w serwisie powiedzilei mi ze to jakis tloczek w vanosie i to jest przyczyna zgrzytania,ale ja w to watpie...auto ma okolo 300tys przejechane i jezdze na mobil 10w-40.gdy te auto kupilem i wymienialem olej to okazalo sie ze ze w silniku byl okropny gnoj a nie olej...!!!koles od ktorego kupilem bmke poprostu zaniedbal wymiane oleju lekko mowiac...
niby szklanki,zawory,hydraulika jest ok tak mowili w serwise...czy mozliwe ze sie pozapychaly kanaliki olejowe i olej nie dociera wszedzie?gdy mam wlaczony zaplon to kontrolka oleju mi nie gasnie dopiero jak uruchomie silnik.wyczulem tez dalikatne luzy na tym kole od pompy olejowej gdzie zachodzi pasek mikro
cale te klopoty pojawily mi sie wlasnie po wymianie oleju,filtrow itd.
dodam ze rozrzad i vanos jest poprawie zalozony
|