BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 8 maja 2025, 00:00

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie, odśwież istniejący podobny temat a jeżeli takiego nie ma, możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji

Tematy związane z ze starszymi modelami BMW takimi jak E36, E34, E32, E12 etc. prosimy zakładać w dziale Young & Oldtimery

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 16 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: [Exx] Koledzy wymieniajcie olej w automatach
PostNapisane: 6 lutego 2009, 10:35 
Pierwsze kroki

Moje BMW: 330xi
Kod silnika: M54B30
Witam posiadam e39 530d z 99r z przebiegiem 300 tyś jest w automacie i teoretycznie nie wymienia się oleju, ale po wymianie naprawdę można odczuć różnice co prawda wcześniej nie narzekałem na jej działanie to teraz zmianę biegów przy normalnej jeździe można tylko zauważyć po spadających obrotach, także jeśli chcecie dłużej jeździć polecam wymianę tego oleju koszt w moim przypadku to 216 zł olej, 235 zł filtr, robocizny nie wiem bo wymieniałem jeszcze kilka rzeczy.

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł:
PostNapisane: 19 lutego 2009, 17:53 
Tak chciał bym wymienic , ale niewiem jaki olej i filtr. Moja to 525 tds 98r , skrzynia aut
GM zielony kolor nalepki. :ok: :ok: :ok:

Tytuł:
PostNapisane: 19 lutego 2009, 17:58 
Forumowicz

wlasnie jaki olej i filtr? ja co prawda mam maly przebieb i skrzynia tylko przy trybie S daje znac, ze zmienia biegi ale profilaktyczna zmiana nie zaszkodzi

Tytuł:
PostNapisane: 19 lutego 2009, 19:18 
Pierwsze kroki

Moje BMW: E46 3.0d
a tak własciwie to gdzie znajde filtr ojeju od automatu w e36?????

Tytuł:
PostNapisane: 19 lutego 2009, 20:31 
Częsty bywalec

Moje BMW: e46 325iA Cabrio
Kod silnika: M54B25
Garaż: R1200GSA K25, E61 520d LCI
tyranus napisał(a):
wlasnie jaki olej i filtr? ja co prawda mam maly przebieb i skrzynia tylko przy trybie S daje znac, ze zmienia biegi ale profilaktyczna zmiana nie zaszkodzi

W BMW 330d,530d itp byly montowane tylko skrzynie GM. Najprawdopodobniej masz skrzynie A5S 390R. Sa to bardzo komfortowe skrzynie, ale niestety bardzo awaryjne. Swoja w tamtym tygodniu odebralem z naprawy. Watkow o tych skrzyniach bylo mnostwo wiec poszukajcie.
Filtr dedykowany do tego modelu, a olej Texaco Texamatic 7045E.

Tytuł:
PostNapisane: 20 lutego 2009, 06:26 
Forumowicz

Olej jak kolega napisał ale lepiej jest sie upewnić w serwisie jaki idzie olej po nr nadwozia filtr znajduje się w skrzyni biegów pod miska olejową wiec wymienia się też uszczelkę miski olejowej w nowszych modelach filtr jest razem z miską i uszczelką a tak na marginesie w karzdej skrzyni biegów automatycznej wymienia się olej

Tytuł:
PostNapisane: 20 lutego 2009, 08:07 
Pierwsze kroki

Olej do skrzyni biegow najlepiej wymienic na "ATS".Na stacjach jest za jakies 40zł/1L. Jest to olej o bardzo dobrych parametrach i mozna go tez wlewac do wspomagania kierownicy.

Tytuł: Re: Koledzy wymieniajcie olej w automatach
PostNapisane: 20 lutego 2009, 08:11 
Częsty bywalec

damian_77 napisał(a):
Witam posiadam e39 530d z 99r z przebiegiem 300 tyś jest w automacie i teoretycznie nie wymienia się oleju,

gdzie jest tak napisane , ze sie oleju nie wymienia ? jak zrobisz 300 tys w 3 lata to wtedy , w innym wypadku kazdy olej podlega wymianie , a już na pewno ten który jest narazony na wielkie pzreciazenia jak i czeste zmiany temperatury w duzych zakresach

http://blog.tmcnet.com/blog/rich-tehran ... on-big.jpg
Firmie VOTUM - powiedz NIE !

Tytuł:
PostNapisane: 20 lutego 2009, 09:26 
Częsty bywalec

marias242 napisał(a):
Olej do skrzyni biegow najlepiej wymienic na "ATS".Na stacjach jest za jakies 40zł/1L. Jest to olej o bardzo dobrych parametrach i mozna go tez wlewac do wspomagania kierownicy.

W e39 530d,525d,e46 330d,320d są montowane skrzynie GM.Są to A5S360R lub A5S390R i do nich absolutnie nie leje się żadnych ATSów i innych wynalazków.leje się Texaco Texamatic 7045E.wałkowane było na forum i mam potwierdzenie z serwisu że taki olej się tam stosuje.

Tytuł:
PostNapisane: 20 lutego 2009, 09:54 
Częsty bywalec

Dla poparcia podaje zestawienie, ktore dostalem w ASO BMW w Niemczech po podaniu VIN mojego auta.

Obrazek
Obrazek

Tytuł:
PostNapisane: 20 lutego 2009, 10:27 
Pierwsze kroki

w mojej koszt wymiany oleju wyniósł ok 650 zł z robocizną i wymianą oleju w dyferencjale. mechanik powiedział że za magnesach było sporo osadu. weszło około 6 litrów oleju do skrzyni a całkowita pojemność 9l.

Tytuł:
PostNapisane: 20 lutego 2009, 10:28 
Pierwsze kroki

w mojej koszt wymiany oleju wyniósł ok 650 zł z robocizną i wymianą oleju w dyferencjale. mechanik powiedział że za magnesach było sporo osadu. weszło około 6 litrów oleju do skrzyni a całkowita pojemność 9l.

Tytuł:
PostNapisane: 20 lutego 2009, 10:58 
Pierwsze kroki

wymieniłem wczoraj olej w skrzyni E60 530D .Filtr znajduje się w misce olejowej więc też należy ją wymieniać .Wymiane przeprowadziła profesjonalna firma "SAMKO" zajmująca się naprawą automatów .Panowie powiedzieli że olej należy wymieniać co 40 -50 tys.km.

Tytuł:
PostNapisane: 20 lutego 2009, 11:27 
Częsty bywalec

Pamietajcir ze olej w automacie mozna zmienic na dwa sposoby:
- statyczny
- dynamiczny

W pierwszym przypadku wymienimy olej z miski i to co nam "zleci"
Przy wymianie dynamicznej stary olej zostanie pod cisnieniem wypchany nowym olejem. Taka wymiana jest oczywiscie lepsza( czyt.drozsza)

Tytuł: E 60 bez wymiany oleju w automacie.
PostNapisane: 21 lutego 2009, 12:52 
Pierwsze kroki

Mam E60 530d w automacie kupione w polskim salonie.Jestem 2-gim właścicielem , na moje pytanie , kiedy należy wymienić olej w skrzyni biegów , pan zajmujący się serwisem stwierdził iz po moim numerze VIN , w tym modelu nie przewiduje się wymiany oleju w skrzyni biegów.Spotkaliście się już z czymś takim?

Tytuł: Re: E 60 bez wymiany oleju w automacie.
PostNapisane: 21 lutego 2009, 17:47 
Częsty bywalec

Cezar633 napisał(a):
Mam E60 530d w automacie kupione w polskim salonie.Jestem 2-gim właścicielem , na moje pytanie , kiedy należy wymienić olej w skrzyni biegów , pan zajmujący się serwisem stwierdził iz po moim numerze VIN , w tym modelu nie przewiduje się wymiany oleju w skrzyni biegów.Spotkaliście się już z czymś takim?

To samo mowiono gdy e39/e39 byly najnowszymi modelami. Mowili ze sa to oleje typu Lifetime i sie ich nie wymienia tylko kontroluje stan, ewentualnie uzupelnia.
I co sie okazalo?
Ci ktorzy sie nie posluchali serwisantow i wymieniali olej co jakies 50tkm i jezdzili "rozsadnie" jezdza tymi automatami do dzisiaj.
Kazy olej sie wymienia, niezalezne czy to silnik, skrzynia, dyfer.

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 16 ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1