BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 26 czerwca 2025, 00:20

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie, odśwież istniejący podobny temat a jeżeli takiego nie ma, możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji

Tematy związane z ze starszymi modelami BMW takimi jak E36, E34, E32, E12 etc. prosimy zakładać w dziale Young & Oldtimery

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 9 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: [e39] problem z podgrz. fotelami, REST, i inne...
PostNapisane: 10 kwietnia 2009, 22:49 
Pierwsze kroki

Moje BMW: E60
Kod silnika: N52 523
Witam
Jestem nowy na tym forum, ponieważ niedawno zakupiłem sobie bmw e39 520i '96.
Nie znam jeszcze dobrze tego auta, dlatego wybaczcie jak będę pytał o spozoru oczywiste pytania... ;p

Więc jak na razaie zauważyłem kilka problemów, tj:
1. Po wciśnieciu przycisku REST(klimatronic), nic się nie dzieje. Co to za przycisk i co on robi...

2. Podobna sytuacja z przyciskiem ASC na panelu klimatronica, koło przycisku podgrzewania foteli. Po wciśnięciu nic się nie dzieje(wcześniej miałem omege, to tam jak wcisnąłem tc, to odłączała się kontrola trakcji, co widac było po zapalonej kontrolce...)

3. Natomiast jeśli chodzi o podgrzewane fotele, to po wciśnięciu przycisku, zapala się lampka na przycisku i po 2-3sek. gaśnie. Jaka może być tego przyczyna??

4. I kolejny problem jaki zauważyłem, to podczas jazdy samo wlącza mi się oświetlenie kabiny, potem gaśnie i tak wkółko. (prawdopodobnie to ma jakiś związek z jkaimś czujnikiem zamykania drzwi, bo jak wyłaczę stacyjkę to czasami, ale tylko czasami brzęczy mi przypomnienie że światła są włączone, mimo zamkniętych drzwi. Tak samo podczas jazdy, jak otworze i zamkne drzwi, to gaśnie lampka, tylko w takim razie gdzie jest ten czujnik?)

POzdrawiam
Wojtek

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł:
PostNapisane: 11 kwietnia 2009, 16:06 
Częsty bywalec

Cabot napisał(a):
1. Po wciśnieciu przycisku REST(klimatronic), nic się nie dzieje. Co to za przycisk i co on robi...

Przycisk ten służy do włączania opcji tzw ogrzewania postojowego wnętrza auta. Czyli jeżeli jest ci zimno a silnik jest rozgrzany to go wciskasz i wtedy działa ci wentylator w nagrzewnicy, który tłoczy do środka ciepełko. Jak silnik jest zimny to go nie włączysz. Jedna zasada- działa tylko na wyłączonym zapłonie.
Cabot napisał(a):
2. Podobna sytuacja z przyciskiem ASC na panelu klimatronica, koło przycisku podgrzewania foteli. Po wciśnięciu nic się nie dzieje(wcześniej miałem omege, to tam jak wcisnąłem tc, to odłączała się kontrola trakcji, co widac było po zapalonej kontrolce...)

Jeżeli po wciśnięciu ASC pomiędzy zegarami nie zapala ci się taki trójkącik w kółeczku, a ponadto jesteś w stanie doprowadzić bardzo łatwo do poślizgu kół przy np ruszaniu z miejsca to masz jakąś awarię i musisz udać się z autem na komputer.
Cabot napisał(a):
3. Natomiast jeśli chodzi o podgrzewane fotele, to po wciśnięciu przycisku, zapala się lampka na przycisku i po 2-3sek. gaśnie. Jaka może być tego przyczyna??

Jeżeli obydwa przyciski zachowują się tak samo to może to wina przekażnika.
Cabot napisał(a):
4. I kolejny problem jaki zauważyłem, to podczas jazdy samo wlącza mi się oświetlenie kabiny, potem gaśnie i tak wkółko. (prawdopodobnie to ma jakiś związek z jkaimś czujnikiem zamykania drzwi, bo jak wyłaczę stacyjkę to czasami, ale tylko czasami brzęczy mi przypomnienie że światła są włączone, mimo zamkniętych drzwi. Tak samo podczas jazdy, jak otworze i zamkne drzwi, to gaśnie lampka, tylko w takim razie gdzie jest ten czujnik?)

Czujnik jest zamontowany w ryglu drzwi.
Obrazek

PS swoją drogą to powiem ci, że się trochę pospieszyłeś z tym autem, albo nie miałeś ze sobą jakiegoś speca od bmw bo by ci na pewno odradził kupno auta z tak spierdzieloną elektryką. No chyba że cena była kosmicznie niska-adekwatna do stanu.

Ostatnio edytowano 11 kwietnia 2009, 16:10 przez El-Tomaso, łącznie edytowano 2 razy

Tytuł:
PostNapisane: 12 kwietnia 2009, 10:19 
Forumowicz

Moje BMW: E36 320iA, E39 520iA
Kod silnika: M50B20, M52B20
ad 4
a nie wyslietla ci na zegarach które drzwi sa otwarte?
W turingu czesto gęsto przecieraja sie kable w tylnej klapie i objawy mogą być podobne.

faktycznie troche duzo tych elektrycznych problemów :(

BMW uchyla nam skrawek nieba za życia :)

Tytuł:
PostNapisane: 16 kwietnia 2009, 04:43 
Pierwsze kroki

Moje BMW: E60
Kod silnika: N52 523
StraHu napisał(a):
ad 4
a nie wyslietla ci na zegarach które drzwi sa otwarte?
W turingu czesto gęsto przecieraja sie kable w tylnej klapie i objawy mogą być podobne.

U mnie nic takiego się nie wyświetla... nie wiem...

StraHu napisał(a):
faktycznie troche duzo tych elektrycznych problemów :(

No jest trochę ale cena była dobra, także nie jest źle... (chociaż widzę że i tak z tymi naprawami to dojde do normalnej ceny)

El-Tomaso napisał(a):
Jeżeli po wciśnięciu ASC pomiędzy zegarami nie zapala ci się taki trójkącik w kółeczku, a ponadto jesteś w stanie doprowadzić bardzo łatwo do poślizgu kół przy np ruszaniu z miejsca to masz jakąś awarię i musisz udać się z autem na komputer.

U mnie taka kontrolka się non stop pali... hmm... to lipa w takim razie...

Dzięki za odpoweidź i pozdrawiam....

Tytuł:
PostNapisane: 16 kwietnia 2009, 09:03 
Forumowicz

Cabot napisał(a):

Cytuj:
Jeżeli obydwa przyciski zachowują się tak samo to może to wina przekażnika. niska-adekwatna do stanu.

Podłączę się,
A jeżeli tylko w przypadku jednego fotela?

pzdr
LETki

Tytuł: Re: [e39] problem z podgrz. fotelami, REST, i inne...
PostNapisane: 23 listopada 2009, 21:10 
Poszukaj zanim zapytasz

Moje BMW: 525
Kod silnika: m51b25
Witam wszystkich na forum kupiłem e39 i mam ten sam problem z podgrzewaniem fotela kierowcy po włączeniu dioda zaświeci sie na 2 sekundy i zgaśnie jeżeli ktoś rozgryzł ten temat to proszę o info

PostNapisane: 24 listopada 2009, 09:19 
Forumowicz

podbijam ;)

PostNapisane: 24 listopada 2009, 13:46 
Zacna persona forum

Moje BMW: E70
Garaż: Była http://www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=82097
Była http://www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=97493
Obecna http://www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=146128
sprawdźcie maty czy działają - czy dochodzi do nich w ogóle prąd.

PostNapisane: 24 listopada 2009, 14:09 
Forumowicz

które to piny na kostce?

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 9 ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1