Witam
podobny problem byl juz poruszany kilka razy na forum, ale niestety po wymianie konkretnych czesci nic nie dalo sie zrobic...
juz jakis czas temu mialem tak ze jak zatankowalem gorsze paliwo (na codzien jezdze na v-power racing 100 oktan) - gdy zatankowalem np bp ultimate 98, samochod zdarzalo sie ze nie chcial zapalic i mulił podczas jazdy...
ostatnimi czasy zdarzylo mi sie ze podskoczylo mi bardzo spalanie, wiec pojechalem na komputer, na ktorym wyszly bledy: czujnik polozenia walka rozrzadu, czujnik temperatury chłodziwa.
jezdzilem okolo miesiaca z tymi bledami az tu nagle zaczal pojawiac sie problem - gdy silnik odpalalem na zimno, zaskakiwal od razu i mial taka moc jak powinien, zbieral sie jak trzeba itd - nawet po nagrzaniu. dzialal ok az do momentu gdy go zgasilem i na cieplym silniku odpalilem na nowo... problem byl taki ze najpierw musialem trzymac rozrusznik po kilka sekund, zeby silnik zaskoczyl... jak juz zaskoczyl to falowal mocno na obrotach - najpierw spadal na 500, pozniej podbijal na 1000, pozniej spadal znowu na 500 i tak w kolko az sie ustabilizowal albo gasl... pozniej jak jechalem okazywalo sie ze jak np stalem na luzie na skrzyzowaniu silnik sam gasl... dopiero po dluzszej jezdzie od momentu odpalenia nie gasl... czasem po odpaleniu gasl mi po 6-7 razy po kilku sekundach od momentu odpalenia
po takim 'wadliwym odpaleniu' kiedy to obroty sie wahaja i rozrusznik dlugo chodzi (praktycznie zawsze przy rozgrzanym silniku), samochod strasznie muli! dopiero okolo 4000 obrotów lapie moc i zaczyna ciagnac - a ponizej 4000 zbiera sie jak matiz...
ostatnio wymienilem czujnik polozenia walka rozrzadu na nowy (kupilem na allegro podrobe 'herzog-germany'), wymienilem termostat wraz z czujnikiem temperatury chlodziwa, wyczyscilem filtr powietrza (BMC Carbon Dynamic Airbox) i przeplywomierz... niestety nie ma poprawy!
po wymianie czesci nie bylem jeszcze na komputerze usuwac bledow...
kiedy odlaczam czujniki (polozenia walka rozrzadu, przeplywomierz) to nic sie nie zmienia w zachowaniu samochodu...
Co moze powodowac problemy? filtr paliwa? sondy lambda? podkreslam ze komp wykazal wczesniej tylko bledy czujnika pol. walka rozrz. i temp chlodziwa...
w najblizszym tygodniu jade na pelna diagnostyke silnika, ale moze jest to zbedne i znajdzie sie jakies inne rozwiazanie? HELP!