BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 25 czerwca 2025, 20:59

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie, odśwież istniejący podobny temat a jeżeli takiego nie ma, możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji

Tematy związane z ze starszymi modelami BMW takimi jak E36, E34, E32, E12 etc. prosimy zakładać w dziale Young & Oldtimery

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 40 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: [E39] Ciche tak jakby klekotanie
PostNapisane: 11 maja 2009, 13:57 
Forumowicz

Moje BMW: 728i Sport
Witam mój problem jest taki. Gdy silnik jest włączony i stoje np przy scianie to słychać tak jakby klekotanie ten dzwięk dochodzi z dołu a gdy stoje np na pustej drodze to jest kompletna cisza. Mam BMW e39 528I Wie ktoś co to za problem??

Obrazek

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł:
PostNapisane: 11 maja 2009, 14:03 
Specjalista

Moje BMW: E39
Kod silnika: M52B28
Może to nic konkretnego, a może panewki, łożysko oporowe, szklanki, wtryskiwacze. Trudno powiedzieć, tym bardziej że Tobie będzie ciężko opisać słowami ten dźwięk :(

Tytuł: ...
PostNapisane: 11 maja 2009, 14:06 
Forumowicz

No właśnie. To tak jakby odgłos jakichś blaszek i jak lekko wcisnę gaz to słychac jeszybciej :/

Obrazek

Tytuł:
PostNapisane: 11 maja 2009, 14:42 
Przyjaciel forum

Moje BMW: E46 325Ci bez dach
Kod silnika: M54B25
Mam to samo kolego...mi sie wydaje, ze moze to byc dzwiek wydobywajacy sie na laczeniu kolektora z rura wydechowa...jak sie rozgrzeje to to slychac bo sie metal rozszerza...panweki slychac inaczej...wiec to napewno nie to, popychacze tez to nie beda bo dzwiek dobiega z dolu i na 100% z prawej strony na wysokosci kola przedniego prawda? Niektorzy mowia, ze ta sa rowniez elektrozawory...mysle, ze nie masz sie co mocno przejmowac...bede mial chwile to sprawdze te laczenie wydechu, ale narazie nie mam kiedy...Jak Toudi pisze, moga to byc wtryskiwacze, tak wiec luzik...tak one chodza...tylko troche glosniej :zdziwko:
Pocieszyc Cie moge,ze u mojego kumpla w E36 sa podobne dzwieki jesli chodzi o silnik M52B28

Tytuł: hmm
PostNapisane: 11 maja 2009, 14:50 
Forumowicz

Tak ten dzwięk wydobywa się stamtąd.... Wiesz jest to troszke denerwujace :( Klekotanie przy tak pięknym silniku powinna być cisza.

Obrazek

Tytuł: Re: hmm
PostNapisane: 11 maja 2009, 15:03 
Przyjaciel forum

Moje BMW: E46 325Ci bez dach
Kod silnika: M54B25
bestdj napisał(a):
Tak ten dzwięk wydobywa się stamtąd.... Wiesz jest to troszke denerwujace :( Klekotanie przy tak pięknym silniku powinna być cisza.

Doskonale Cie rozumiem kolego...dlatego nie jezdze przy murkach :rotfl: :rotfl: a tak powaznie, to mnie to tez wkurza, ale juz sie troche przyzwyczailem. Najgorsze jest to, ze wydaje mi sie, ze hmmm jak go kupilem to wydaje mi sie, ze bylo ciszej :zdziwko: :zdziwko:

Tytuł: Re: [E39] Ciche tak jakby klekotanie
PostNapisane: 16 lutego 2010, 17:15 
Forumowicz

Moje BMW: e36 Compact 323ti
Kod silnika: M52B25
Troszkę odświeżę temat. Mój silnik to M52B25. Mi też coś klekocze, zawsze stawiałem na popychacze, dzisiaj już myślałem że to może nieszczęsny Vanos, ale ciężko określić. Najmocniej klekocze na rozgrzanym silniku, gdy jest np mróz to tego nie ma, pojawia się dopiero po pewnej chwili, jak tylko temp. silnika lekko podskoczy. Po otworzeniu maski słychać klekotanie z lewej strony stojąc przodem do auta, ale za cholerę nie mogę dojść skąd to, raz wydaje mi się że to popychacze raz że vanos, a zaraz ze jeszcze gdzieś indziej :kwasny: . Po zamknięciu maski słychać to dokładnie przy prawym kole wtedy. Wyczytałem tu o "łączeniu kolektora z rura wydechowa", jak to sprawdzić czy to to , da się to naprawić jakoś? Dodam że klekotanie zanika przy około 2000 tys obrotów.

Brzmi to dokładnie jak w tym filmiku, chodzi mi o to klekotanie, nic nie rzęzi http://www.youtube.com/watch?v=a9xTn0vY ... re=related
Na tym filmiku słychać jeszcze lepiej, jest identycznie jak u mnie, filmik jest skopiowany z innego tematu, może ktoś już wie co tak klekocze jak w Dieslu? http://okti22.wrzuta.pl/film/5ATEE5xNxzI/
Z góry dziękuje za wszelkie odpowiedzi.

PostNapisane: 16 lutego 2010, 23:00 
Forumowicz

Moje BMW: E36
Kod silnika: M50B20
TRIBUL napisał(a):
Brzmi to dokładnie jak w tym filmiku, chodzi mi o to klekotanie, nic nie rzęzi

ja dziś zauważyłem u siebie identyczne klekotanie ale raczej wydawało mi się że to z okolicy cylindrów, ale głowy nie dam sobie urwać. co o to może byc?

PostNapisane: 16 lutego 2010, 23:56 
Forumowicz

Moje BMW: e46 cabrio
Moze jestescie przewrażliwieni na ten tzw. klekot.
Ja mam w moim taki dziwk
http://www.youtube.com/watch?v=4KEpNe171ac

Bylem u paru mechanikow,mowili,ze na pewno to nie panewka,szklanka,napinacz ...no jeden przylozyl stetoskop i stwiedzil,ze dzwiek wydobywa sie wlasnie z obudowy vanosa(choc nie wiedzial co to vanos :hyhy: )

A wsluchajcie sie dokladnie w mijscu drzwi pasazera,czy klekot nie jest glosniejszy??

PostNapisane: 17 lutego 2010, 00:13 
Forumowicz

Moje BMW: E36
Kod silnika: M50B20
Vanos111 napisał(a):
Moze jestescie przewrażliwieni na ten tzw. klekot.
Ja mam w moim taki dziwk
http://www.youtube.com/watch?v=4KEpNe171ac

kolego w moim przypadku to te klekotanie z linka jest o wiele głośniejsze od tego które ja zauważyłem u siebie. mój klekot usłyszałem dzisiaj, wcześniej go nie było. zajrzałem pod maskę bo wymieniałem dziś termostat chciałem sprawdzić czy wszystko ok i usłyszałem ten dzwiek. myślałem że może visko delikatnie obciera o obudowę, ale nie dźwięk wydobywał się gdzieś przy cylindrach pod instalką od gazu. myślicie żę to nowa instalka podtlenku lpg może wytważać delikatny klekot? dodam że gdybym maski nie otworzył to na pewno bym go nie usłyszał

PostNapisane: 17 lutego 2010, 15:24 
Forumowicz

No u mnie też jest o wile cichsze niż na tych filmikach, i uspokaja się powyżej 2 tyś obrotów. Po prostu chodzi jak diesel na wolnych obrotach, jak go odpale rano to przez pierwsze 30 sekund tego nie ma a potem słychać to coraz głośniej. I tak jak mówię, przy zamkniętej masce słychać to przy prawym kole, przy podniesionej dobiega tak jak by z nad wysokości świec, ale też nie jestem pewien do końca. Mi mechanicy mówili że to nie nowe auto a silnik chodzi idealnie jak zegarek, a w dupie tam idealnie jak klekocze niczym Golf II!!! Panowie co to jest??? Ktoś coś kiedyś grzebał przy tym łączeniu kolektora z wydechem??? Mogą się stamtąd wydobywać takie dzwięki jak na drugim filmiku????

PostNapisane: 17 lutego 2010, 16:56 
Forumowicz

Kolego TRIBUL ma ten same objawy co Ty.
Silnik zimny,odpalam cisza po okolo 20sek pojawia sie klekot ktory juz nie znika ,czy silnik pracuje z 5min czy jest rozgrzany.
Do tego klekot jest bardziej odczuwalny przy prawym kole(lewe jak sie stoi przed silnikiem).
Tak jak pisalem wyzej ,mechanik przykladal stetoskop i stwierdzil ,ze dzwiek wydobywa sie z obudowy vanosa....
Dobrze by bylo jak bys podjechal do jakiegos mechaniora i niech Ci to obada.

Ja sie biore za vanosa jak sie zrobi cieplej,wymiana talerzykow plus jedna podkladka sprezynujaca(z M52)
Raz z ciekawosci mialem wykreconego vanosa bo sie dziwilem skad sie moga brac te dzwieki,do dzis to jest dla mnie dziwne choc wiem co powoduje klekot na wolnych/srednich obrotach oraz grzechot w zakresie obrotow 1.5-2.0tys.

PostNapisane: 17 lutego 2010, 17:11 
Forumowicz

Kurde no ja grzechotu nie mam ani nic w tym stylu, i ja mam M52 tak że nie wiem jaki zestaw naprawczy mógłbym tam zastosować :kwasny: Musze podjechać z tym do jakiegoś mechanika konkretnego co zna się na rzeczy bo szału dostane.

PostNapisane: 17 lutego 2010, 17:30 
Pierwsze kroki

Moje BMW: e36
panewka po kilku kilometrach halasuje co raz bardziej

PostNapisane: 17 lutego 2010, 17:40 
Forumowicz

kielek487 napisał(a):
panewka po kilku kilometrach halasuje co raz bardziej

Gdzie tam panewka,panewka ma swoj dziek ;)

A co kolego kielek487 miales stukajaca panewe w swojej buni?

PostNapisane: 17 lutego 2010, 17:51 
Forumowicz

Na 100% to nie panewka

PostNapisane: 17 lutego 2010, 18:07 
Częsty bywalec

Moje BMW: e46 320d Touring '00
Sprawdźcie dokładnie elastyczny łącznik wydechu - jak się ma już ku końcówce wpada w rezonans i stąd problem. Miałem to samo, tylko mocniejsze (co prawda w dieslu), ale po wymianie słyszę tylko właściwe bociany :hyhy: Najgłośniej to było słychać właśnie od dołu i przy kole.

PostNapisane: 17 lutego 2010, 22:12 
Forumowicz

Więc tak, pojechałem do mechanika, dał mi stetoskop bo jemu się nie chciało i przesłuchałem silnik. Nadal ciężko określić, ale stukanie czy tam klekotanie wydaje mi się że pochodzi stąd:
Obrazek

Co tam jest??? :wstyd:

Przy obudowie Vanosa też niby coś słyszałem ale tylko w jednym miejscu, na tej płaszczyźnie na obudowie pierwszej od prawej, i nie wiem może to się tak stamtąd niosło.

PostNapisane: 17 lutego 2010, 22:48 
Forumowicz

Halo? :hyhy:

PostNapisane: 17 lutego 2010, 22:53 
Forumowicz

Tak slucham :rotfl:

No tam sa wtryski,a troche w lewo walek ssacy.

A mechanoir nie raczyl zajrzec,choc posluchac tego klekotu??

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 40 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1