BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 6 maja 2025, 14:03

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie, odśwież istniejący podobny temat a jeżeli takiego nie ma, możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji

Tematy związane z ze starszymi modelami BMW takimi jak E36, E34, E32, E12 etc. prosimy zakładać w dziale Young & Oldtimery

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 8 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: [E46] Pytanie do publiczności:D olej
PostNapisane: 16 maja 2009, 11:09 
Pierwsze kroki

witam, to mój pierwszy temat możliwe że już był gdzieś poruszany.. wiec proszę o wyrozumiałość....
Sprawa wygląda tak iż rok temu przyprowadziłem z Niemiec BMW E46 320D 150koni 2002r.... wymieniłem olej u polecanego przez innych mechanika.
Mechanik wlał mi Shell Ultra 5W40
Przy drugiej wymianie oleju zalał ten sam

Moje Pytanie brzmi jaki najlepiej zalać olej przy tej wymianie. Zalecany jest podobno Castrol.
Dużo osób mówi mi by przejść na Castrol bądź Mobil (ESP czy jakoś tak??)
Byłem dziś w sklepie i był Castol edge 5W30 (w dziale dla benzyny) i Castrol Edge Diesel Turbo 5W40(w dziale dla disel) -- który z nich wybrać?
W katalogu Olejów podają by do tej marki i modelu wlać 5W30, wiec czemu był w dziale dla benzyny? Może dla wielu z Was to pytanie moje jak i opis wydają się durne ale byłbym wdzięczny za pomoc..

Drugie pytanie To jakich firm najlepiej kupić filtry???Słyszałem że Filtron daje dupy
Filtr paliwa- ?
Filtr oleju - ?
filtr powietrza - ?
filtr kabinowy - ?

Będe bardzo wdzięczny za Wasze rady
Pozdro

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł:
PostNapisane: 16 maja 2009, 12:05 
Specjalista

Moje BMW: E39
Kod silnika: M52B28
Jak chcesz coś w miarę przyzwoitego to HART, albo KAGER może być.

Tytuł: Re: Pytanie do publiczności:D olej
PostNapisane: 16 maja 2009, 12:33 
Forumowicz

prostoo69 napisał(a):
witam, to mój pierwszy temat możliwe że już był gdzieś poruszany.. wiec proszę o wyrozumiałość....
Sprawa wygląda tak iż rok temu przyprowadziłem z Niemiec BMW E46 320D 150koni 2002r.... wymieniłem olej u polecanego przez innych mechanika.
Mechanik wlał mi Shell Ultra 5W40
Przy drugiej wymianie oleju zalał ten sam

Moje Pytanie brzmi jaki najlepiej zalać olej przy tej wymianie. Zalecany jest podobno Castrol.
Dużo osób mówi mi by przejść na Castrol bądź Mobil (ESP czy jakoś tak??)
Byłem dziś w sklepie i był Castol edge 5W30 (w dziale dla benzyny) i Castrol Edge Diesel Turbo 5W40(w dziale dla disel) -- który z nich wybrać?
W katalogu Olejów podają by do tej marki i modelu wlać 5W30, wiec czemu był w dziale dla benzyny? Może dla wielu z Was to pytanie moje jak i opis wydają się durne ale byłbym wdzięczny za pomoc..

Drugie pytanie To jakich firm najlepiej kupić filtry???Słyszałem że Filtron daje dupy
Filtr paliwa- ?
Filtr oleju - ?
filtr powietrza - ?
filtr kabinowy - ?

Będe bardzo wdzięczny za Wasze rady
Pozdro

olej castrol longlife o parametrach jakie tam masz aktualnie a filtry najlepiej MANN

Tytuł:
PostNapisane: 16 maja 2009, 13:28 
Pierwsze kroki

czyli zalac Castrol edge 5W40?? a nie lepiej 5W30? słyszałem że na lato lepiej bardziej rzadki zalać??

Tytuł:
PostNapisane: 16 maja 2009, 13:37 
Forumowicz

prostoo69 napisał(a):
czyli zalac Castrol edge 5W40?? a nie lepiej 5W30? słyszałem że na lato lepiej bardziej rzadki zalać??

ja zalalem castrol edge 5w40 bo taki byl zalany wczesniej, Ty jak masz zalany jakis shell czy co tam 5w40 to zalej castrolem edge 5w40 longlife , 5w40 jest tez rzadki jak woda :)
na longlifie mozna smigac 25000km miedzy wymianami ale rozsadnie jest wymienic juz po 22000 km

Tytuł:
PostNapisane: 16 maja 2009, 21:31 
Poszukaj zanim zapytasz

Mam BMW E46 320d 136 KM z 2001 roku. Ma przejechane na liczniku 197000 km i aktualnie zalany jest Mobil OW-40. Na jaki olej mam teraz wymienić. Myślałem o Castrol Edge 5W-40 Turbodiesel. Tylko on jest podobno do silników z pompowtryskiwaczami. Nie wiem co to jest i czy moje auto to posiada. Prosze o porade w prawie oleju jaki wybrac.

Tytuł:
PostNapisane: 17 maja 2009, 10:58 
Zacna persona forum

jak juz napisales pompowtryskiwacze -znaczy sie ze ma wtrysk bezposredni bez pompy wtryskowej -no troche sie zakrecilem ale prosto np . nie ma pompy jak np. golf 2disel - zreszta twe auto zapewne ma ten system - co do oleju to tylko longlaif - jezdze juz dlugo na 5w30 a autko ma 255000 i bez problemu - wymieniam co 25000 -filter-kupuje w bmw-podpowiem ci jeszcze zebys wymienil filter odmy - w niemczech wymieniaja kompletny i ja tez tak uczynilem - po pierwsze dlatego zae tu nie sprzedaja filterkow oddzielnie a po wymianie dowiedzialem sie dlaczego -otoz ma on jeszcze jakies zaworki i moga nie dzialac jak trzeba -pozdrawiam

Tytuł:
PostNapisane: 17 maja 2009, 20:32 
Częsty bywalec

Moje BMW: e46 320d Touring '00
Mam podobyn problem e46 320d 136KM 226tys km, do tej pory zalany był Castrol Edge 5W40 Turbodiesel. Lać dalej taki czy może lepiej Castrol Edge LONGLIFE-01 0W30? Oleju nic nie ubylo od ostatniej wymiany.

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 8 ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1