BorysKrystian napisał(a):
condor, ja też mam inne zdanie niż ty.
Jeżeli było by mało gazu to w trasie i na wolnych obrotach klima ty chłodziła tak samo.
Nam chodzi o to że jak wentylator nie działa to, podczas postoju powietrze nie przepływa przez chłodnice i nie odprowadza ciepłego powietrza które generuje klimatyzacja w chłodnicy klimy, a zatem jak auto stoi klima kiepsko działa...
Za to jak w trasie auto jedzie, przez chłodnice przepływa powietrze które odprowadza ciepło.
Tak jak napisał Pinczer wisko poradzi sobie z uszkodzonym wentylatorem klimy w miarę normalnych warunkach. Te nienormalne warunki to powyżej 30 stopni i sporawy korek. Wtedy najlepiej wyłączyć klimę.
Panowie, mam wrazenie, ze mowimy o tym samym tylko sie dogadac nie mozemy
Klima przy jezdzie z duza predkoscia a klima podczas jazdy z predkoscia spacerowa dziala inaczej (jest roznica w wydajnosci) a wynika to z faktu, ze pracuje na powietrzu o innej temperaturze. Przy postoju lub jezdzie w korku klima pobiera rozgrzane powietrze z okolic silnika / asfaltu itp. Wszyscy pewnie zauwazyli, ze termometr temp. zew., ktory w miescie w korku moze pokazac 40 i wiecej st. C na trasie pokaze rzeczywiste np. 25 st. Zgadzam sie, ze wydajnosc klimy jest taka sama przy tej samej ilosci gazu, zmieniaja sie natomiast inne parametry pracy ukladu.
Podczas postoju, klima dobrze dziala. A dokladnie, przy niesprawnym wentylatorze, tak jak napisales cieple powietrze nie jest odprowadzane z okolic chlodnicy klimatyzacji, co prowadzi do nieskutecznego chlodzenia czynnika chlodzacego w ukladzie klimatyzacji, a tym samym do wzrostu jego cisnienia w ukladzie. Gdy cisnienie przekroczy pewna wartosc, aby uniknac zniszczenia elementow ukladu, gaz zostanie czesciowo wyrzucony przez zawor wysokiego cisnienia. Ale dopoki to nie nastapi klima bedzie dzialac prawidlowo, a nawet lepiej bo cisnienie w ukladzie bedzie wyzsze, zatem wieksze chlodzenie w procesie rozprezania gazu.
Co do warunków to jest własnie to co ja napisalem. Temperatury ok 30st i niekonczace sie korki to rzeczywistosc w centrum kazdego wiekszego polskiego miasta (czyt. Warszawa, Łódź, Poznań, Katowice, Kraków, Wrocław). Visco da sobie rade tak dlugo, jak sobie da rade, a czy ciagle daje rade bedzie widac po wskazniku temperatury, ktory zacznie powoli wzrastaci, a to jest sygnal klima off.
Czy teraz juz sie zgadzamy i co dla mnie wazniejsze, czy wiadomo wreszcie co sie dzieje z autkiem autora watku? Sprawdziles cos? Cos sie wyjasnilo?
Pozdr.,
PS. Zebysmy dalej nie prowadzili akademickiej dyskusji, to o czym pisze to nie teoretyzowanie, tylko sprawdzone empirycznie na moim autku fakty z czasow zanim wstawilem nowy wentylator klimy.