BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 19 czerwca 2025, 22:37

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie, odśwież istniejący podobny temat a jeżeli takiego nie ma, możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji

Tematy związane z ze starszymi modelami BMW takimi jak E36, E34, E32, E12 etc. prosimy zakładać w dziale Young & Oldtimery

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 5 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: [E39] Wahacz dolny tyl
PostNapisane: 8 września 2009, 09:48 
Pierwsze kroki

Witam wszystkich forumowiczow.
Mam do wymiany wahacze tylne dolne w kombi ktore kosztuja kupe kasy i mam pytanko czy moze juz ktos je wymienial i czy sa jakies zaminniki lub same tuleje.Na zdjeciu to czesc nr 14.
http://bmwfans.info/parts/catalog/E39/T ... uspension/

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł:
PostNapisane: 8 września 2009, 10:13 
Pierwsze kroki

Ja je wymieniałem 10 i 6 lecz trochę za późno, wiedziałem że są walnięte, ale mówię poczekam jeszcze z wymianą, jeden z nich trzasnął podczas jazdy, całę szczęście że jechałem za MPK czyli około 30km/h, w momencie strzału tył zachowuje się jakby ktoś zaciągnął ręczny i skręcił koła :) przy 100km/h dachowanie gwarantowane.
Jeżeli chodzi o 14 to chcesz wymienić bo Ci autko skrzypi na dołkach ? Ja wymieniałęm same tuleje pływające i jak ręką odjął.

Tytuł:
PostNapisane: 8 września 2009, 11:46 
Pierwsze kroki

Mechanik stwierdzil ze yuleje na tym wahaczu sa pozrywane i dlatego auto na dziurach myszkuje na boki

Tytuł:
PostNapisane: 8 września 2009, 22:47 
Pierwsze kroki

Nie chce Cię wprowadzać w błąd ale z tego co pamiętam to gumy w tym wachaczu są wymienne, jedna ja obstawiam że to nie to jest przyczyną delikatnego braku przyczepności.
Powiedz mi jeszcze czy ten objaw który opisujesz jest widoczny szczególnie przy skrętach na delikatnych wybojach ? A oprócz tego masz wrażenie że na dołach wewnątrz auta słychać straszne dźwięki dochodzące z tyłu :) Ja bym obstawiał nie mały wydatek ale jakże przydatny

http://www.realoem.com/bmw/showparts.do ... g=33&fg=30

Chodzi o 4 gumy umieszczone w tylnej belce część nr 2.
Ja mam 528 i z tego co się orientuje mam te najdroższe, chyba u Ciebie są nieco tańsze. Proponuje pojechać jeszcze do innego mechanika, albo na stację diagnostyczną, za sprawdzenie zawiasu zapłacisz 20zł, a za nowy wachacz który może się okazać zbędnym wydatkiem kilkaset :)

Tytuł: Re: Wahacz dolny tyl
PostNapisane: 9 września 2009, 10:02 
Uzależniony od forum :)

Moje BMW: 535i
Kod silnika: N55
nowik2000 napisał(a):
Witam wszystkich forumowiczow.
Mam do wymiany wahacze tylne dolne w kombi ktore kosztuja kupe kasy i mam pytanko czy moze juz ktos je wymienial i czy sa jakies zaminniki lub same tuleje.Na zdjeciu to czesc nr 14.
http://bmwfans.info/parts/catalog/E39/T ... uspension/

Nr 14 jest dostępny tylko jako całość (same tuleje nie wymienne) i jako część OE BMW. Cena jednego wahacza w ASO BMW - 1260 zł.

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 5 ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1