BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 6 maja 2025, 05:00

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie, odśwież istniejący podobny temat a jeżeli takiego nie ma, możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji

Tematy związane z ze starszymi modelami BMW takimi jak E36, E34, E32, E12 etc. prosimy zakładać w dziale Young & Oldtimery

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 5 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: [E39] Coś zaciera w silniku podczas pracy 525 tds
PostNapisane: 21 września 2009, 08:56 
Pierwsze kroki

Witam na początku chciałbym przywitać sie ze wszystkimi jestem tu nowy i może problem nie jest zbyt skomplikowany ,lecz podjąłem decyzje że zasięgne opini fachowców .

Jakiś tydzień temu zakupiłem 525 tds powiem że jestem zadowolony wziąłem bryke na firme i musze nią jezdzić rok więc na początku powymieniałem wszystko w zawieszeniu bryka przyjechała z niemiec na początku falowały obroty ale usterka została usunięta , więc do czego zmierzam praca silniczka jest równa delikatnie trzęsie mi drążkiem zmiany biegów jak pracuje ale to chyba nic, lecz zauważyłem że podczas pracy coś zaciera jakby pasek ale przecież go wymieniłem może jakieś łożysko albo coś ,słychać cyklicznie jak się to dzieje oraz wraz ze wzrostem obrotów zacieranie analogicznie zwiększa się wraz z obrotami co to może być proszę o odpowiedz może miał ktoś ten problem w swoim bmw 525 tds 1996 po lifcie :niepewny:
Dziękuje

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł:
PostNapisane: 21 września 2009, 09:35 
Forumowicz

hmmm dziwne rzeczy piszesz. LIFT w 1996 roku? Jak żyje to w tym roczniku o lifcie nie słyszałem a już napewno nie TDS. Lift był w 2000r, a TDS zakończono wkładać do E39 w roku 99. Kolejna sprawa jeśłi masz biegówke i np drga Ci lewarek zmiany biegów auto wibruje to możliwe jest że dwumas masz do wywalenia co w BMW jest nagminnym uszkodzeniem i dość kosztownym. To taki najgorszy scenariusz bo winę mogą ponosić np poduchy pod silnikiem lub skrzynią. Jeśłi z kolei chodzi o te dzwięki to z opisu nie wiele moze wynikać. Najlepiej było by jak byś np zarzucił jakiś filmik z tymi dzwiękami w roli głównej.

Tytuł:
PostNapisane: 21 września 2009, 13:47 
Pierwsze kroki

a przypadkim nie drga ci lewarek podczas wyzszych obrotów mocniej bo ja mialem to samo i musialem wymienic gume laczaca wal napedowy ze skrzynia a przy tym jest jeszczetulejka w srodku którą musisz poprosic w sklepie. Jak chcesz to sprawdzic to zajdz w kanal i popatrz na gume czy nie jest popekana czy nie ma sznurkow na wierzchu

Tytuł:
PostNapisane: 22 września 2009, 07:25 
Pierwsze kroki

Dziękuje chłopaki za szybką pomoc lewarek drga ale naprawde delikatnie więc myśle ze nie jest aż tak drastycznie aby coś zmieniać ale jak sie pogorszy to będe wiedział od czego zacząć a z tym dzwiękiem to podjade do mechanika u mnie na dzielnicy jest facet co pracuje tylko z beemami może coś poradzi pozdrawiam

Tytuł:
PostNapisane: 22 września 2009, 08:46 
Pierwsze kroki

Moje BMW: e46
Kod silnika: m47TU
Ja miałem podobne odgłosy przycierania w silniku m40 wraz ze wzrostem obrotów narastały , myślałem ze to pompa wspomagania , ale po jej zamianie na inną problem nie zniknął, po dokładniejszym przysłuchaniu okazało sie ze odgłosy docierają z wałka rozrządu , który przycierał się na łożysku ślizgowym , problemem były zapchane kanaliki smarowania wałka rozrządu.

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 5 ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1