BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 9 czerwca 2025, 05:33

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie, odśwież istniejący podobny temat a jeżeli takiego nie ma, możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji

Tematy związane z ze starszymi modelami BMW takimi jak E36, E34, E32, E12 etc. prosimy zakładać w dziale Young & Oldtimery

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 7 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: e 46 wpiecie do kompytera poprzez gniazdo obd
PostNapisane: 12 grudnia 2009, 19:33 
Pierwsze kroki

Moje BMW: e46
Kod silnika: m57
co można zrobic poprzez wpiecie kompa do mojej buni i jakim programem operowac żeby było przejżyscie ,czy można sprawdzic czy wszystko gra w mojej buni np w module komfortu

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł: Re: e 46 wpiecie do kompytera poprzez gniazdo obd
PostNapisane: 12 grudnia 2009, 19:38 
Pierwsze kroki

Jakie programy? INPA, DIS <- do diagnozowania, NCS oraz DIS do kodowania. Mozna duzo rzeczy zrobic, ale malo jest informacji w necie na ten temat, najwiecej jest opisow do zmian w module komfortu (zeby swiatla sie same odpalaly, drzwi automatycznie blokowaly itp). Z diagnoza jest jeszcze trudniej - mozna przeprowadzic samemu testy dynamiczne, odczytac bledy, ale z ich interpretacja czasami sa problemy.

PostNapisane: 12 grudnia 2009, 19:41 
Pierwsze kroki

program inpa jest do sciągniecia na forum??? jak sprawdzic samemu te testy dynamiczne i do czego takie testy służą

PostNapisane: 12 grudnia 2009, 19:51 
Pierwsze kroki

Nie orientuje sie, czy sa na forum dostepne - jak sciagalem z torrentow. Opis instalacji (ktora nie jest prosta) zrobil uzytkownik "nerwus".

Sama obsluga INPY jest bardzo intuicyjna - testy dynamiczne to na przyklad ladowanie turbiny, cisnienie na CR, przeplywosciomierz, korekcje na wtryskach i inne, ktorych nie kojarze. Poza tym mozesz odczytac i skasowac bledy. I pewnie wiele innych rzeczy, o ktorych, ja zwykly amator, nie wiem. Kodowanie NCSem (jest w pakiecie z INPA) jest troche trudniejsze, ale zmian w module komfortu mozna dokonac opierajac sie na instrukcji forumowej.

Pzdr,

PostNapisane: 12 grudnia 2009, 20:01 
Specjalista

Moje BMW: E36 320i
Kod silnika: M50B20++
Garaż: Murowany w szeregu :P
Jest zarówno INPA jak i carsoft... w dziale przydatne linki, kody błędów jak już je odczytasz to opisu szukaj w dziale Mechanika&eksploatacja i tam na samej górze jest link kody błędów carsoft, itd...

PostNapisane: 12 grudnia 2009, 20:03 
Specjalista

Moje BMW: E36 320i
Kod silnika: M50B20++
Garaż: Murowany w szeregu :P
wejdź na moje posty i poszukaj, ja dużo piszę o diagnostyce i opisach błędów.:) jak coś to pisz...

PostNapisane: 15 grudnia 2009, 20:33 
Pierwsze kroki

troche niemoge wczytac sie w twoje posty generalnie mam kabel obd-2 i chciał bym podpiąc kompa do mojej buni i sprawdzic np czy działa czujnik w kolektorze dolotowym ,dlaczego niedziała ogrzewanie tylnej szyby(BESPIECZNIKI SPRAWNE) niemoge też otwierac tylnej szyby w klapie bagażnika i niedziała otwieranie z kluczyka ...posiadam wnetrze kluczyka ale musze zaprogramowac imobilaiser....i jeszcze jedno kiedys widziałem na forum ładny opis jak sprawdzac błedy ,na kompie wciskając przycisk na liczniku ,,może ktos wie gdzie jest ten opis po polsku

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 7 ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1