BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 28 sierpnia 2025, 06:24

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie, odśwież istniejący podobny temat a jeżeli takiego nie ma, możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji

Tematy związane z ze starszymi modelami BMW takimi jak E36, E34, E32, E12 etc. prosimy zakładać w dziale Young & Oldtimery

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 16 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: [E46] Drżący pedał sprzęgła, 150KM '02
PostNapisane: 26 stycznia 2010, 17:42 
Pierwsze kroki

Moje BMW: e 46
Kod silnika: M47TU
Witam i proszę o pomoc, jestem nowy na forum, szukałem ale niestety żadnej konkretnej odpowiedzi pasującej do mojego problemu nie znalazłem wiec pisze, a wiec do rzeczy:
chodzi o to ze jak chce ruszyć płynnie przy niskich obrotach to autko wpada mi w duże wibracje, dosłownie trzęsie całym samochodem, a jak dodam gazu np 1500-2000 obrotów wtedy ruszam normalnie. Dodam jeszcze ze na pedale sprzęgła jest odczuwalna nieduża wibracja podczas jazdy, jak położę nogę delikatnie na pedale sprzęgła podczas jazdy to tez czuć wibracje, a jeżeli sprzęgło jest wciśnięte do końca wtedy wibracji niema, dodam jeszcze ze dzieje się to raz na 7-8 ruszeń czyli nie za każdym razem tak jest, podpora walu była sprawdzana i jest w idealnym stanie, może miał ktoś podobny przypadek? bardzo proszę o pomoc

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł: Re: [e46,150km,2002] Drżący pedał sprzęgła
PostNapisane: 26 stycznia 2010, 17:55 
Uzależniony od forum :)

Moje BMW: E46 Touring
Kod silnika: Klekot M47
Ja miałem tak samo i pomogła wymiana sprzęgła, które miało się ku końcowi a sprężyna docisku miała te blaszki powyginane w różne strony. Ale muszę ci powiedzieć, że to tak na 90% pomogło. Teraz co jakiś czas muszę przypalić sprzęgło i jest ok. :)

PostNapisane: 26 stycznia 2010, 18:02 
Pierwsze kroki

Moje BMW: e46 323ci
witam. mam pytanie czy w ciagu tygodnia mogło sie tak spalic sprzęgło ze teraz na 1biegu mam problem z ruszeniem???? a slizga sie bardzo mocno ale wogule nie czuc spalonym sprzęgłem bmw e46 323ci .

PostNapisane: 26 stycznia 2010, 18:03 
Pierwsze kroki

Moje BMW: e46 323ci
witam. mam pytanie czy w ciagu tygodnia mogło sie tak spalic sprzęgło ze teraz na 1biegu mam problem z ruszeniem???? a slizga sie bardzo mocno ale wogule nie czuc spalonym sprzęgłem bmw e46 323ci .

PostNapisane: 26 stycznia 2010, 19:55 
Częsty bywalec

Moje BMW: [e46] 320d
Kod silnika: m47
adrian1816 napisał(a):
witam. mam pytanie czy w ciagu tygodnia mogło sie tak spalic sprzęgło ze teraz na 1biegu mam problem z ruszeniem????

Oj mogło mogło.

adrian1816 napisał(a):
wogule nie czuc spalonym sprzęgłem bmw e46 323ci

I nie będzie czuć skoro tarcza już nie ma na sobie okładziny :rotfl:

PostNapisane: 26 stycznia 2010, 21:30 
Pierwsze kroki

Vanduch napisał(a):
Ja miałem tak samo i pomogła wymiana sprzęgła, które miało się ku końcowi a sprężyna docisku miała te blaszki powyginane w różne strony. Ale muszę ci powiedzieć, że to tak na 90% pomogło. Teraz co jakiś czas muszę przypalić sprzęgło i jest ok. :)

dziękuje kolego za odpowiedz, nie znam się za bardzo na mechanice ale tez myślę ze to sprzęgło, oby nie kolo dwumasowe :( a czy można jakoś sprawdzić kolo dwumasowe jak już będzie wyjęta skrzynia? chodzi mi o to czy mechanik będzie mógł stwierdzić w jakim stanie jest dwumas? bo jak mechanik stwierdzi ze jest dobre to chciałbym wiedzieć jak on to sprawdził żeby uniknąć kosztów roboty i czasu, bo wyczytałem na tym wspaniałym forum ze się wymienia razem cały komplet, a to jednak troszkę kosztuje

PostNapisane: 26 stycznia 2010, 23:10 
Pierwsze kroki

Moje BMW: Bmw 320ci e46 coupe
Kod silnika: M54B22
kolego ja stawiam na lozysko sprzegla, mialem podobny problem, mechanik rozebram sprzeglo i okazalo sie ze tarcza jest ok ale lozysko rozsypalo mu sie w rekach, wiec niech lepiej obejrzy to fachowiec. pozdro

PostNapisane: 26 stycznia 2010, 23:19 
Specjalista

Moje BMW: E46 320d
Kod silnika: M47
pejek39 napisał(a):
chodzi mi o to czy mechanik będzie mógł stwierdzić w jakim stanie jest dwumas

Musisz jechac do zaufanego mechanika bo mi tez tak gadali jak pytalem o sprzeglo to zeszli sie fachowcy z warsztatu i jeden przez drugiego mowili ze jak sprzeglo to odrazu najlepiej zrobic kolo dwumasowe bo i tak bedzie do wymiany(tyle ze policzyli koszt czesci na 2500zl + robocizna). Nie wiem jak to w naszych BMW jest ale znajomy ostatnio w Pajero Pini wymienial samo sprzeglo ( mechanik obejrzal i powiedzial ze kolo dwumasowe moze zostac).

PostNapisane: 26 stycznia 2010, 23:38 
Zacna persona forum

siem - oczywiscie ze dla laika trudno jest okreslic stan kola dwumasowego - natomiast jak sie zebralo paru mechanikow to juz cos znaczy -nie sadze by kazdy cie naciagal na wymiane kola - po prostu wyrazili swoja opinie - ale tak do rzeczy jesli po zdjeciu sprzegla ruszysz kolem dwumasowym i mozesz je swobodnie przekrecac w lewo i prawo bez oporu -to doradzalbym jego wymiane - nie pamietam w tej chwili jaki jest dopuszczalny luz w stopniach mierzony- ale dobry mechanik na oko okreslic potrafi stan kola - pzdtr

PostNapisane: 26 stycznia 2010, 23:47 
Pierwsze kroki

dziękuje za zainteresowanie się tematem, wracam za 2 tyg do kraju wiec mam nadzieje ze przez ten czas się nie rozsypie do końca, wymieniałem sprzęgło w Audi a4 i tam do dwumasa nie wymieniałem ponieważ mechanik stwierdził ze jest w bdb stanie (nie mam pojęcia jak to sprawdził), po wymianie zrobiłem 70 tys i było wszystko ok, ale właśnie nie wiem jak to jest w BMW, jeszcze raz wielkie dzięki

PostNapisane: 26 stycznia 2010, 23:47 
Częsty bywalec

Moje BMW: E38
Kod silnika: M62B44
Jak koledzy podejrzewam dwumasę. :cool:

PostNapisane: 26 stycznia 2010, 23:49 
Pierwsze kroki

harnas621 napisał(a):
siem - oczywiscie ze dla laika trudno jest okreslic stan kola dwumasowego - natomiast jak sie zebralo paru mechanikow to juz cos znaczy -nie sadze by kazdy cie naciagal na wymiane kola - po prostu wyrazili swoja opinie - ale tak do rzeczy jesli po zdjeciu sprzegla ruszysz kolem dwumasowym i mozesz je swobodnie przekrecac w lewo i prawo bez oporu -to doradzalbym jego wymiane - nie pamietam w tej chwili jaki jest dopuszczalny luz w stopniach mierzony- ale dobry mechanik na oko okreslic potrafi stan kola - pzdtr

o właśnie kolego dobra uwaga, będę przy wymianie i na pewno zwrócę uwagę na to co piszesz, dzięki wielkie

PostNapisane: 27 stycznia 2010, 08:06 
Specjalista

Moje BMW: E46 320d
Kod silnika: M47
harnas621 napisał(a):
siem - oczywiscie ze dla laika trudno jest okreslic stan kola dwumasowego - natomiast jak sie zebralo paru mechanikow to juz cos znaczy -nie sadze by kazdy cie naciagal na wymiane kola - po prostu wyrazili swoja opinie

Nie kolego to wygladalo troche inaczej :) Ja powiedzialem im ze mi drzy auto przy gaszeniu no i zeszlo sie chyba ze 3 otworzyli tylko maske i to ja im podsunalem ze moze to dwumasa, to wtedy powiedzieli ze jak wymieniac to razem ( nic nie ogladali). Pojechalem jednak do serwisu BMW a szef powiedzial ze wymienia poduszki pod silnikiem i bedzie OK a kolo i sprzeglo jest dobre (tam tez nie ogladali kola). No i wymienilem te poduszki i teraz wszytsko jest jak nalezy :D

Tytuł: Re: [E46] Drżący pedał sprzęgła, 150KM '02
PostNapisane: 27 stycznia 2010, 09:00 
Zacna persona forum

siem - pisalem o kole dwumasowym poniewaz bylo i takie pytanie - ale jesli nierozbierane bylo jak u ciebie to sie zgodze ze oczywiscie trzeba wyeliminowac zewnetrznre objawy drgan np. poduszki -w zasadzie to jest podstawa do dalszych gdyban -pzdr

PostNapisane: 27 stycznia 2010, 11:15 
Częsty bywalec

Moje BMW: E38
Kod silnika: M62B44
Od takich rzeczy jak poduszki się zaczyna ale to chyba oczywiste. :cwaniak:

PostNapisane: 27 stycznia 2010, 13:09 
Specjalista

Moje BMW: F07 535dx