Witajcie
Odgrzewam kotleta co prawda, ale odpowiadam na zadane pytanie
Sam szukałem w kilku miejscach informacji na ten temat...
Mam poliftowe E39 z 2001r, oryginalnie było bez relingów.
Zaszła potrzeba ich zamontowania pod trumnę i potrzeba wożenia rowerów...
Zakupiłem komplet relingów z listwami i wziąłem się do pracy w ten czwartek bez znalezionej informacji jak to zrobić
Nie mam zdjęć co prawda, bo czas mnie gonił, ale postaram się opisać po kolei co robiłem.
Zacząłem o 18 - skończyłem o 23.
Potrzebne podstawowe narzędzia:
- wrętaki prosty i krzyżak
- torkxy, inbusy
- klucze nasadowe z grzechotką
- wiertarka+wiertła 5,8,10
- masa uszczelnijąca
Zacząłem od demontażu listew dachowych, po zdjęciu których okazało się, że nie mam otworów w dachu.
Niestety do montażu oryginalnych relingów musimy zdjąć również podsufitkę
Demontowałem od dołu uszczelki drzwiowe (nie całkiem), listwy progowe-przód całkiem, tył odchyliłem.
Zdemontowałem uszczelkę bagażnika, listwę progową z dwoma uchwytami bagażu, boczki plastikowe.
Dodatkowo najlepiej złożyć tylne opacia i odchylić boczne części oparć.
Od dołu demonotwałem a w zasadzie odchylałem boczki dolne i górne prócz przednich słupków, które zostawiłem.
Musimy zdemontować osłony głośników w podsufitce z tyłu w dachu, wszystkie uchwyty, 4 mocowania rolety w dachu, wszystkie lampki oświetlenia i osłony przeciwsłoneczne.
U mnie podsufitka wysunęła się do tyłu bez problemu ją wyjąłem z auta przez bagażnik. Należy zwrócić uwagę na tylne uszczelki szyb, podsufitka jest nimi podparta też. Wersja bez szyber dachu.
Pod podsufitką mamy zaślepki plastikowe we wzmocnieniach dachu. Przymierzając relingi widać które należy zdemontować. (6szt.)
Po przymiarce relingów do dachu widać miejsca gdzie należy wywiercić otwory w dachu, 6szt. U mnie ich nie było, nie wiem jak u innych...
Zwracałem uwagę przy wierceniu na przednie kurtyny, gdyż otwory wychodziły pod nimi i nie chciałem im zrobić krzywdy.
Po wywierceniu otworów możemy zabezpieczyć ich krawędzie antykorozyjnie, ja tego nie robiłem. Użyłem masy uszczelniającej pod podkładki relingów. Zamontowałem relingi z listwami (dwie albo cztery spinki z poprzednich listew się demontuje bodaj z przodu)
, skręciłem od spodu nakrętkami M8 z podkładkami i poskładałem wszystko w odwrotnej kolejności.
Jest trochę pracy ale jestem zadowolony efektu końcowego.
Pogoda i myjnia przetestowały szczelność
Mam nadzieję, że pomogłem cokolwiek.
Jeśli ktoś ma jakieś pytania to piszcie. Jeśli o czymś zapomniałem to przepraszam.
Pozdrawiam