BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 10 lipca 2025, 08:33

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie, odśwież istniejący podobny temat a jeżeli takiego nie ma, możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji

Tematy związane z ze starszymi modelami BMW takimi jak E36, E34, E32, E12 etc. prosimy zakładać w dziale Young & Oldtimery

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 9 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: [E39] ABS, ASC - swiecia sie kontrolki
PostNapisane: 12 marca 2010, 16:30 
Pierwsze kroki

Witam

Mam problem z ABS'em i kontrola trakcji. Pod odpaleniu swiecia sie kontrolki na zolto i nie gasna. Diagnostyka wywala bledy na czujnikach, ale wymiana czujnikow nie pomaga. Facet w warsztacie powiedzial ze to prawdopodobnie sterownik ABS'u. Ile mniej wiecej moze mnie kosztowac naprawa tego i czy procz czujnikow i sterownika przyczyna takiego stanu rzeczy moze byc jeszcze inna usterka. O cene pytam bo nie mam pojecia ile tego typu usluga moze kosztowac a nie chce przeplacac. Samochod jest z konca 99 roku. Czesci moga byc uzywane (byle by sprawne) ;)

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł: Re: E39 / ABS, ASC - swiecia sie kontrolki
PostNapisane: 12 marca 2010, 18:59 
Pierwsze kroki

Moje BMW: 530 ia
Witam kolego jak mialem 523 z 99 mialem to samo problem z ABS .Mechanik ci dobrze mowi sterownik abs ci padl najprawdopodbniej... ile to bendzie kosztowalo hmm okolo 1200zl-max do 1500 zl nowy! wejsc sobie na allegro i poszukaj ..
jesli cie interesuja uzywane to na pewno mniej bede kosztowac a ile to nie mam pojencia..
Powodzenia :)

PostNapisane: 12 marca 2010, 19:30 
Przyjaciel forum

Moje BMW: E92 335i Msport
Kod silnika: N55
Jeśli zakładałeś czujniki oryginalne a nie jakieś tanie podróby i dalej nie działa to napewno winny jest sterownik
Przejrzyj allegro tam goście naprawiają te sterowniki za ~250zł z gwarancją...
Poczytaj też na forum bo było mnóstwo postów na temat nie działającego ABS i z tego co pamiętam ktoś tam polecał jakiegoś człowieka
który naprawia te sterowniki

Pozdrawiam Lukasz_S

PostNapisane: 12 marca 2010, 20:13 
Pierwsze kroki

Nie wiem na jakich czujnikach byla robiona diagnoza ale facet w warsztacie powiedzial mi ze to prawdopodbnie sterownik. Nowy ponoc kosztuje ok 1300-1400 PLN. Dziwie sie tylko ze sterowniki na Allegro (uzywane) mozna kupic po 80-200 PLN. Czy to ma jakies znaczenie. Moze ja myle czesci?

PostNapisane: 13 marca 2010, 19:06 
Przyjaciel forum

Moje BMW: E92 335i Msport
Kod silnika: N55
Tu masz przykładowy link z allegro http://www.allegro.pl/item951819830_026 ... 00001.html

Pozdrawiam Lukasz_S

PostNapisane: 14 marca 2010, 09:13 
Pierwsze kroki

Moje BMW: E60
Kod silnika: N54b30A
Lukasz_S napisał(a):
Nie wiem na jakich czujnikach byla robiona diagnoza ale facet w warsztacie powiedzial mi ze to prawdopodbnie sterownik. Nowy ponoc kosztuje ok 1300-1400 PLN. Dziwie sie tylko ze sterowniki na Allegro (uzywane) mozna kupic po 80-200 PLN. Czy to ma jakies znaczenie. Moze ja myle czesci?

zmieniki tych czujników się wo gole nie sprawdzają tak mi powiedzieli na serwisie sprawdź na ori możliwe ze mechanik ci sprawdza na zmienikach bo zmienik kosztuje 120zl około a ori ponad 300zl takie ceny były rok temu. Bo kupisz nowy sterownik wydasz kasę a będzie wina czujnik bo jest nie ori

Tytuł: Re: [E39] ABS, ASC - swiecia sie kontrolki
PostNapisane: 16 marca 2010, 17:11 
Pierwsze kroki

Szukalem na Allegro ale nie znalazlem magika od regeneracji tych sterownikow w Warszawie. Znacie moze jakiegos elektonika z Warszawy, ktory robi takie zabiegi?

PostNapisane: 17 marca 2010, 10:06 
Forumowicz

Moje BMW: E39
Kod silnika: M52B20
Może się mylę ale takie rzeczy to chyba lepiej komputerem zdiagnozować zamiast kupować w ciemno sterownik za niezłą kasę ;). 10 min. + 100 zł i masz pewność co i jak...

PostNapisane: 17 marca 2010, 12:16 
Pierwsze kroki

Moje BMW: E39 525 TDS Touring
Kolego na 99% to sterownik umieszczony na pompie ABS. Sterownik musisz kupić dokładnie taki sam jak w oryginale, ten sam nr Boscha. A potem czeka cię komputerem adaptacja tego sterownika. Na allegro możesz kupować bo sporo części jest z anglików i są ok, warto jednak jakąś gwarancję rozruchową z gościem uzgodnić. Z tego co zauważyłem to sterowniki do benzyn są o wiele tańsze niż do diesla. Ja za swój do diesla na allegro dałem 500 zl z miesięczną gwarancją rozruchową, a nowy kosztował wtedy 1400 zł.

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 9 ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1