BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 26 czerwca 2025, 11:01

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie, odśwież istniejący podobny temat a jeżeli takiego nie ma, możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji

Tematy związane z ze starszymi modelami BMW takimi jak E36, E34, E32, E12 etc. prosimy zakładać w dziale Young & Oldtimery

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 6 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: [E39] Problem z ABS, ekonomizerem, predkosciomierzem i ASR
PostNapisane: 1 kwietnia 2010, 07:19 
Witam Panowie i Panie (mam nadzieje ze nie jestem sama hihi)

Mam problem tak jak w temacie a rozwiajac mysl. Przedwczoraj normalnie jezdzilam autem i wsyzstko bylo ok (mam BMW 530d 03' 193km automat), rano wsiadlam do auta i zapalila sie kontrolna od ABS na liczniku i ten znaczek wykrzyknika w trojkacie w obwodce ze strzalka (chyba kontrola trakcji). Do tego nie dziala ta strzalka ktora pokazuje spalanie (chyba ekonomizer) i licznik :( Czytalam ze to moga byc dwie rzeczy: czujnik przy tylnik lewym kole lub sterownik ABS. Jakie sa koszta narpawy jednego i drugiego?
Dodatkowo mam pytanie, czy jezeli kupie taki interfejs http://www.allegro.pl/item974876141_bmw ... _obd2.html to bedzie pasowal do mojego auta i bede mogla zczytywac i kasowac bledy? Co jeszcze bede mogla, lub jakie to ma ograniczenia? Jaki proglram bedzie mi potrzebny do obslugi tego, bo rozumiem ze podlacza sie do laptopa i auta to?

Z gory dziekuje za pomoc i przepraszam jezeli ktores pytania powtarzaja sie po raz setny i sa tendencyjne.

Tytuł: Re: [E39] Problem z ABS, ekonomizerem, predkosciomierzem i ASR
PostNapisane: 1 kwietnia 2010, 23:29 
Forumowicz

Moje BMW: E36 323i Turing
Kod silnika: M52B23
Co do interfaceu to mam taki i działa dobrze z Carsoftem 6.5 ale lepszej INPY nie mogę odpalić :(.
Co do twojego problemu to jeśli nie działa ci prędkościomierz (nie napisałaś dokładnie bo ciężko rozgryźć termin licznik jednoznacznie) to prawdopodobnie wina czujnika prędkości ekonomizer też bez niego nie działa. Nie jestem tylko pewien czy ABS i ASC bez niego też się wyłączy bo te systemy korzystają z czujników w kołach, ale może to być powiązane. Najlepiej podłączyć auto pod kompa i sprawdzić czy auto czegoś samo nie podpowie.

Zobacz profil Wyślij e-mail  

PostNapisane: 2 kwietnia 2010, 02:16 
Zacna persona forum

Moje BMW: R6+R4
Kod silnika: M52+M42
Garaż: http://www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=23277
Ania na 99% lewy tylny czujnik ABS częsta usterka w E-39 (sam niedawno przerabiałem) ale dla pewności lepiej podjedź na kompa.Koszt nowego czujnika ok 410 zł.Nie kupuj jakiś chińskich zamienników szkoda kasy a może 1 na 10 będzie działał poprawnie ;)

PostNapisane: 2 kwietnia 2010, 12:00 
Forumowicz

Moje BMW: E39
Tez bym obstawiał ze to czujnik w kole, do pewnosci podepnij pod kompa.Ale tak jak kolega wyzej napisał nie kupuj zamienników bo z nimi to roznie jest...

PostNapisane: 2 kwietnia 2010, 17:15 
Częsty bywalec

Moje BMW: 2xe36
Kod silnika: s50,m52
Garaż: http://bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t ... 9#p1261989
http://bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=112163
Moze byc tak ze padl ci jeden z przekaznikow lub od wjazdu w dziure poluzowal ci sie modul ABS. Nie ma co zakladac najgorszego. przerabiale to sam pare tygodni temu. NIe ma co gdybac, podjedz do kogos na kompa, ale jezeli komp nic nie wykryje to znaczy ze sterownik ABS padl calkowicie, tracisz wtedy mozliwosc diagnostyki auta, silnik tylko sprawdzisz a z reszta sie nie polaczysz.
U mnie objawy byly identyczne, ekonomizer przestal dzialc razem z predkosciomierzem. To samo z abs i trakcja. Okazalo sie ze przekaznik mialem walniety i modul poluzowany po nocnych szalenstwach na dziurawych drogach...

PostNapisane: 2 kwietnia 2010, 17:35 
Specjalista

Moje BMW: E39
Kod silnika: M52B28
Może koleżanka powie skąd jest, napewno w okolicy znajdzie się ktoś kto może podłączyć auto pod komputer i przy tym nie skasować za mocno :hyhy:

Tak poważnie. Najpierw trzeba przeprowadzić diagnostykę, bez tego można tylko gdybać.

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 6 ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1