BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 8 maja 2025, 21:29

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie, odśwież istniejący podobny temat a jeżeli takiego nie ma, możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji

Tematy związane z ze starszymi modelami BMW takimi jak E36, E34, E32, E12 etc. prosimy zakładać w dziale Young & Oldtimery

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 29 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: [e46] 330d czy po wymianie tulei robi się zbieżność?
PostNapisane: 6 maja 2010, 19:18 
Pierwsze kroki

Kod silnika: M57
Jak w temacie. Czy po wymianie tulei przednich wahaczy zbieżność trzeba ustawiać? i ile z tym roboty?

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł: Re: [e46] 330d czy po wymianie tulei robi się zbieżność?
PostNapisane: 6 maja 2010, 19:57 
Forumowicz

Moje BMW: e46
Kod silnika: M47
Garaż: Było.. BMW e46 320d -> było.. e87 118d -> jest.. e60 525d
Sam zbieżności nie ustawisz, jeśli chodzi o same tuleje zbieżności nie trzeba ustawiać

PostNapisane: 6 maja 2010, 20:01 
Zacna persona forum

A włąśnie ze trzeba :]

PostNapisane: 6 maja 2010, 20:05 
Zacna persona forum

Moje BMW: e91,e39
Trzeba z pewnoscia

PostNapisane: 6 maja 2010, 20:53 
Forumowicz

Moje BMW: w trakcie zakupu
Nie trzeba...

PostNapisane: 6 maja 2010, 20:55 
Zacna persona forum

:faint: Nie sądzisz ze wachacz bedzie w innym połozeniu po załozeniu nowej tulei? a skoro będzie w innym położeniu to znaczy ze koła juz innaczej stoja i trzeba je ustawić :ok:

PostNapisane: 6 maja 2010, 21:08 
Uzależniony od forum :)

Moje BMW: e39
Kod silnika: m52b28
Garaż: http://www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?p ... 0#p2043810
Jesli zbieznosc byla ustawiana gdy wszystko bylo ok to po zmianie tulei na nowa dalej bedzie dobrze. Rozmawialem z facetem ktory twierdzil ze na upartego to moznaby przy kazdej zmianie kol z letnich na zimowe robic zbieznosc ale w praktyce robi sie przy wymianie drazkow kierowniczych na nowe. Dla mnie to brzmi sensownie. Drazki sie reguluje a swozni czy tulei nie, wiec ich wymiana nie ma wplywu na zmiane zbieznosci.

PostNapisane: 6 maja 2010, 21:31 
Pierwsze kroki

Moje BMW: E46 328i
Kod silnika: M52B28
Wymieniałem niedawno owe tuleje tez sie tutaj dopytywałem jak z geometrią i koledzy forumowicze stwierdzili ze nie trzeba.No i wydaje mi sie ze mieli racje bo ja zrobiłem i tak tą geometrie ze względu na to że mi zaczeło bic kierownica po wymianie tulei i myślałem ze to może przez brak geometri ale po jej zrobieniu dostałem wykaz z komputera ze było wszystko z nią ok. A problemu z wibracjami do dzisiaj nie rozwiązałem.

PostNapisane: 7 maja 2010, 20:01 
Forumowicz

dejwid1979 napisał(a):
Wymieniałem niedawno owe tuleje tez sie tutaj dopytywałem jak z geometrią i koledzy forumowicze stwierdzili ze nie trzeba.No i wydaje mi sie ze mieli racje bo ja zrobiłem i tak tą geometrie ze względu na to że mi zaczeło bic kierownica po wymianie tulei i myślałem ze to może przez brak geometri ale po jej zrobieniu dostałem wykaz z komputera ze było wszystko z nią ok. A problemu z wibracjami do dzisiaj nie rozwiązałem.

może masz balona (guza) w oponie i dlatego masz bicie

PostNapisane: 7 maja 2010, 22:06 
Forumowicz

Clatrine, nie trzeba....

wymienijąc tuleje odkręcasz dwie śruby mocujące ją do podłużnicy (nawet jak przeprasowałeś same gumy w mocowaniu tulei bo to da się zrobić na prasie) to i tak przykręcasz ją w te same otwory które nie mają regulacji więc co Ty chcesz tu ustawiać.....

Za niedługo to po wymianie koła na zbieżność trzeba będzie jeżdzić....ustawiać....

a z tym guzem kolega dobrze Ci podpowiada,do gumiarza na oględziny ew. wyważenie butów....

PostNapisane: 8 maja 2010, 00:01 
Pierwsze kroki

Moje BMW: E46 328i
Kod silnika: M52B28
Jasiu 1979 napisał(a):
Clatrine, nie trzeba....

wymienijąc tuleje odkręcasz dwie śruby mocujące ją do podłużnicy (nawet jak przeprasowałeś same gumy w mocowaniu tulei bo to da się zrobić na prasie) to i tak przykręcasz ją w te same otwory które nie mają regulacji więc co Ty chcesz tu ustawiać.....

Za niedługo to po wymianie koła na zbieżność trzeba będzie jeżdzić....ustawiać....

a z tym guzem kolega dobrze Ci podpowiada,do gumiarza na oględziny ew. wyważenie butów....

Co do mojego problemu to nie jest takie proste jak wy przypuszczacie.Taką błachostke jak balon w oponie to odrazu sprawdziłem ,( wyważyłem,przełożyłem koła z przodu na tył i nic sie nie zmieniło) a po za tym to są nowe opony,, Wymieniłem nawet tarcze myśląc że po wymianie tych tulei sie coś usztywniło i przez to dopiero teraz czuje wibracje których przed wymianą tulei nie bylo, ale to też nic nie pomoglo.(nie dotykał bym ich ale diagnosta na przeglądzie stwierdził ze są zużyte) Kupilem tuleje MEYLE na niemieckim ebay i teraz sam już nie wiem co jest nie tak,czy trafiłem na wadliwe tuleje(jak wadliwe to czy powodowały by wibracje) czy mechanik coś uszkodził przy ich wymianie (jak uszkodził to co?) ,dziwna historia

PostNapisane: 8 maja 2010, 00:37 
Forumowicz

dejwid1979 napisał(a):
Jasiu 1979 napisał(a):
Clatrine, nie trzeba....

Co do mojego problemu to nie jest takie proste jak wy przypuszczacie.Taką błachostke jak balon w oponie to odrazu sprawdziłem ,( wyważyłem,przełożyłem koła z przodu na tył i nic sie nie zmieniło) a po za tym to są nowe opony,, Wymieniłem nawet tarcze myśląc że po wymianie tych tulei sie coś usztywniło i przez to dopiero teraz czuje wibracje których przed wymianą tulei nie bylo, ale to też nic nie pomoglo.(nie dotykał bym ich ale diagnosta na przeglądzie stwierdził ze są zużyte) Kupilem tuleje MEYLE na niemieckim ebay i teraz sam już nie wiem co jest nie tak,czy trafiłem na wadliwe tuleje(jak wadliwe to czy powodowały by wibracje) czy mechanik coś uszkodził przy ich wymianie (jak uszkodził to co?) ,dziwna historia

Hm? Jeśli mówisz że przed wymianą było ok a po wymianie teraz masz wibracje przyczyn może być kilka może faktycznie wadliwe tuleje jakieś stare sparciałe gumy i zamiast amortyzować pływają, może masz sforznie wyrobione na maxa w wahaczach sprawdź drążki kierownicze łączniki stabilizatora gumy stabilizatora może to być błahostka

PostNapisane: 8 maja 2010, 11:48 
Forumowicz

Moje BMW: e46 320d touring
Kod silnika: M47N
ja mam to samo:( tez mi bije przy hamowaniu:( ymienielm tarcze i kolcki zrobiłem jakieś 1tys km i bylo dobrze ale pozniej nawe tarcze sie skrzywily:( dalem na reklamacje, wymienieli. Z dugim kompletem to samo:( znów do reklamacji i wymienili:) ale jakas przyczyna jest, ze sie ciagle krzywia:( dodam, ze tarcze to ziemmermann sport wiec nie jakas tania podróbka) no to zacząłem szukać przyczyny i... wymienielm całe zawieszenie (wachacze, łączniki stabiliztora i gumy na stabilizatorze) opony odpadaja bo przekladalem i sprawdzalem a drazki ok bo sprawdzalem na stacji diagnostycznej... i co?... troche pojezdilem i czuc bicie :cenzura: :cenzura: więc kolejny zakup i... dziś biore sie za wymiane obu piast :chytry: jak to nie pomorze to ja już nie wiem co jest :cenzura: dodam, ze maglownica tez jest ok. zero luzów

PostNapisane: 8 maja 2010, 15:38 
Forumowicz

aces, to powiem Ci że masz.....problem...

U mnie biło jak sworzeń sie wybił tylko nie ten przy kole tylko główny....

Ale pierw wymieniłem tuleje jak karamba_5, było ok i potem zaczeło bić...też myślałem że tuleje do dup :cenzura: kupiłem, ale jak podniosłem auto i przejżałem zawiasa to wyszedł ten sworzeń...
po wymianie (samego sworznia dodam) ręką odjoł....

PostNapisane: 9 maja 2010, 10:25 
Forumowicz

:rozpacz: :rozpacz: :rozpacz: wymieniłem piasty i... dalej to samo :cenzura: ręce opadają... nie mam już pomysłów co to może byc :mad: załamka Wydałem 2tyś i efektów nie widać :cenzura: :cenzura: :cenzura:

PostNapisane: 9 maja 2010, 10:57 
Częsty bywalec

Garaż: http://www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=79102
aces napisał(a):
bije przy hamowaniu:( ymienielm tarcze i kolcki

tarcze zimmermann, a klocki to jakie założyłeś, też tej firmy?
a czy na pewno tarcze krzywe? U mnie e46 trzęsło przy hamowaniu jak wahacze miałem do wymiany.
aces napisał(a):
tarcze to ziemmermann sport wiec nie jakas tania podróbka)

może i tak, ale czemu się krzywią :kwasny:
U mnie w e36 328 też biło - bo raz założyli mi jakieś "dobre klocki", bo nie było tych co chciałem(ATE) i pokrzywiło mi tarcze :dobani: , a klocki skończyły się po 17 tyś :zdziwko: .
Więc założyłem komplet - ATE Power Disc & klocki ATE (zawsze kupuję takie klocki) i nie ma żadnych problemów do dziś :super:
pmalu napisał(a):
Czy po wymianie tulei przednich wahaczy zbieżność trzeba ustawiać?

moim zdaniem trzeba, bo nie zawsze tak samo się ustawi jak było wcześniej.
Jak ja wymieniałem u siebie wahacze & tuleje to robiłem geometrię, a przecież do wymiany tulei też trzeba wyciągać wahacze.

Obrazek

PostNapisane: 9 maja 2010, 14:31 
Forumowicz

Moje BMW: E65 730d
Kod silnika: M57N
trzeba robić geometrie nieważne, że tuleja jest przykręcona na 2 śruby które trafiają w te same miejsce. Ale wprasowując tuleje w wachacz nigdy nie uda się jej wprasować równo tak jak była wprasowana wcześniej

PostNapisane: 9 maja 2010, 18:44 
Forumowicz

Klocki mam z firmy JURID więc myśle, że nie najgorsze :/ a tarcze na 100% sie krzywią i to w przeciągu ok 1000km:( najpierw drga bardzo delikatnie pozniej mocniej mocniej a na koncu prawie kiere wyrywa :przestraszony: i to na bank tarcze skoro oddaje na reklamacje bo sa krzywe i wymieniaja mi na nowe :ok: ale juz mi glupio sie robi bo oddawel dwa razy... i tak jak mowilem wymienilem juz cale zawieszenie i piasty i dalej to samo...a trzeci raz oddawac na reklamacje tarcze az mi glupio:(( nie wiem juz czego szukac... jutro jeszcze pojade na diagnostyke sprawdze wszystko... moze cos znajde... ale watpie :znudzony:

PostNapisane: 9 maja 2010, 20:26 
Zacna persona forum

Moje BMW: AR 159
Po wymianie tulei, oczywiście jedzie się na zbieżność

PostNapisane: 9 maja 2010, 20:54 
Forumowicz

Moje BMW: E34
Kod silnika: m51b25+Chip
SCHNITZER napisał(a):
Po wymianie tulei, oczywiście jedzie się na zbieżność

Tak jest.

Ci co twierdzą innanczej krzyzyk na drogę :cisza:

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 29 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1