BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 7 lipca 2025, 00:30

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie, odśwież istniejący podobny temat a jeżeli takiego nie ma, możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji

Tematy związane z ze starszymi modelami BMW takimi jak E36, E34, E32, E12 etc. prosimy zakładać w dziale Young & Oldtimery

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 7 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: [e46] dźwiek z tyłu skąd?, dlaczego wtedy?
PostNapisane: 11 maja 2010, 11:35 
Pierwsze kroki

Moje BMW: e46 330d
Kod silnika: m57
Witam ,e46 330D Automat, problem wygląda następująco gdy na przykład jade 50km/h i gwałtownie dodam gazu załóżmy auto redukuje bieg i mocno przyspiesza (i teraz ważne bez zmiany biegu na wyższy uderzenia Nie ma)po czym załącza wyższy bieg i zaraz po załączeniu wyższego biegu ja załóżmy puszczam nagle gaz bo np jakiś zwierzak mi wybiegł na drogę lub po prostu muszę :? po odpuszczeniu nogi z gazu po ok 1 sekundzie słychać głuche nie metaliczne uderzenie z tyłu auta i takie szarpnięcie nim dzieje się tak gdyż skrzynia wykonuje jakis manewr po Całkowitym odjęciu nogi z gazu, załącza luz kiedy koła jeszcze napędzają silnik nie wiem strzelam :x . Dodam ze dzieje sie takie coś przy opisanym przypadku, i tylko przy niskich prędkościach, zapewne dlatego iż w automacie OD ok 100km/h po puszczeniu nogi z gazu auto hamuje silnikiem nie zwalniając biegu na luz, po niżej tej prędkości skrzynia włącza bieg neutralny, innych problemów nie ma zadnego wycia z dyfra pukania czy stukania, nie mam takich sytuacji dość często kiedy przyspieszam auto zmienia bieg na wyższy i nagle puszaczam gaz, jednak jeśli czasem sie nadarzy taka sytuaja to bardzo mnie to denerwuje. :duh: koledzy czekam na jakąś odpowiedz lub więcej pytań w razie jakichś szczegółów. Pozdrawiam

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł: Re: [e46] dźwiek z tyłu skąd?, dlaczego wtedy?
PostNapisane: 11 maja 2010, 11:46 
Forumowicz

Moje BMW: E90 2007r
Kod silnika: 320D 163PS
mam podobna przypadłośc w e46 325 (m54b25) automat 5hp19, tylko u mnie objawia sie to głuchym puknięciem przy redukowaniu po mocnym nacisnieciu hamulca np z 3na2 lub 2na1
byłem z mechanikiem na rolkach na stacji diagnostycznej, zawieszenie kół i tylnego mostu jest sztywne
tylny most raczej nie (choć nie wykluczam) olej na full, żadnych opiłków czy innych niepokojących rzeczy
w weekend mechanik ma mi zajrzec do przegubu wału napędowego, moze wtedy coś sie wyjaśni.
walcze z tym od 2 mieś i chyba musze poczekac aż nasili sie troche to pukanie bo na podnośniku i rolkach nie puka bo ma za małe obciązenia

PostNapisane: 11 maja 2010, 11:57 
Pierwsze kroki

u mnie dzieje sie to własnie na tych niskich biegach, jednak nie ma tego przy gwałtownym hamowaniu, zresztą troche dziwne mi sie to wydaje bo u mnie jak jade na trzecim biegu czy np na drugim i nagle wcisne hamulec to nie robi zadnych redukcji tylko poprostu przechodzi na luz.

PostNapisane: 11 maja 2010, 13:35 
Specjalista

Moje BMW: E46
Kod silnika: M57N
Garaż: www.sjnet.pl
automat z tego co się orientuje nie przechodzi na luz

jak przyspieszasz i on redukuje bieg z np 3na2 czy nawet z 4na2 i potem puszczasz gaz to on wtedy zmienia bieg na wyższy np 3 czy 4

czyli np jedziesz od 0km/h i normalnie dodajesz gazu przyśpieszasz do ok 80km/h-100km/h w tedy skrzynia jest na 4 biegu żeby skrzynia zmieniła bieg na 5nie trzeba wcale przyspieszyć do większej prędkości wystarczy puścić gaz i delikatnie dodać wtedy wbiję sam 5 przynajmniej tak mi się wydaję że jest u mnie
patrząc na obrotomierz i equalizer
jak się mylę niech ktoś poprawi

a co do pukania jeżeli nie w skrzyni to pewnie most albo hmmm ta guma na wale ten łącznik ? zgaduję

www.sjbud.pl Remonty domów mieszkań od A do Z
www.ania.sjnet.pl Biżuteria na każdą okazję
Mapy 2017, Softy do nawi , programy,
hasło: bmw
Obrazek

PostNapisane: 12 maja 2010, 06:27 
Pierwsze kroki

dalej nie wiem skad ten dźwięk :zly: a co do zmiany biegów to opisałeś zmiane biegów :super: tak jak u mnie jest

PostNapisane: 22 października 2010, 21:22 
Forumowicz

Moje BMW: E90 2007r
Kod silnika: 320D 163PS
wymienilem juz poduszki pod skrzynia (nie byly zle ale..) tuleje w tylnych wachaczach, 2 tuleje od mostu, lacznik wału jest w super stanie półosie sprawdzone w specjalistycznym zakładzie i dalej to samo
spec od ksrzyni po wymianie oleju przejechal sie samochodem i powiedzial ze to nie skrzynia.
te pukniecia nie sa cykliczne, nie za kazdatemat chyba na doktorat redukcja czy mocnym hamowaniem wystepuja
temat chyba na doktorat :mur: :cenzura:

PostNapisane: 23 października 2010, 05:29 
Zacna persona forum

Moje BMW: e46 323i
Kod silnika: M52tuB25
Sprawdź czy nie rozwarstwiła się blacha na zgrzewie, (łączenie podłogi bagażnika i wnęki kielicha, od spodu).
Jest to stary temat w e46... tylko niby mówią że przed liftem to było, ale czytałem o dwóch przypadkach w modelach poliftowych.
Walczyłem z kolegą mechanikiem przez trzy miechy (średnio 2 razy w tygodniu, po kilka godzin).
Wymieniliśmy komplet gum w zawieszeniu i wycieliśmy pół podłogi w bagażniku, ale koleś znalazł.

Sprawdź ten wątek z jakimś kumatym mechanikiem.

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 7 ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1