dorian134 napisał(a):
Witam to może ja tutaj dodam swój problem z klimatyzacją a mianowicie byłem nabić wczoraj czynnik chłodniczy i sprawdzić szczelność okazało się że wszystko jest ok ale kłopot mam ze sprężarką gdyż słychać jak się załańcza i widać to po pracy silnika ale z momentem załączenia klimatyzacji nie włącza się wentylator od klimatyzacji.Fachowiec od klimatyzacji stwierdził uszkodzenie sprężarki mówi że brak jej siły popychać czynnik chłodniczy po układzie.Dodam jeszcze że przewody aluminiowe od klimatyzacji przy chłodnicy mają cały czas normalną temperaturę czyli nie zimne i nie gorące. A teraz moje pytanie czy to na pewno sprężarka bo ciężko wydać kilka stówek tak w ciemno na zakup sprężarki i czy istnieje jakiś sposób na sprawdzenie wydajności sprężarki.
Spróbuj dobić więcej czynnika niż zalecane (troszkę więcej, choć to nie jest zalecane).
Ja jak nabiłem tyle co powinno być (ok.750dag) to dmuchało zimne ale tylko od strony kierowcy, zwiększałem stopniowo i dopiero przy ok 1kg ruszyło regulacją i mam ok.
Tylko powtarzam, wiecej czynnika to większe ciśnienie w układzie, i każdy zrobi jak uważa.