BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 4 maja 2025, 11:09

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie, odśwież istniejący podobny temat a jeżeli takiego nie ma, możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji

Tematy związane z ze starszymi modelami BMW takimi jak E36, E34, E32, E12 etc. prosimy zakładać w dziale Young & Oldtimery

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 3 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: [E46] ASC
PostNapisane: 14 lipca 2010, 13:33 
Forumowicz

Moje BMW: E39 530DA
Kod silnika: M57N
Witam,

to jeden z moich pierwszych postów. Więc na początek chciałem się przywitać. Wczoraj nabyłem E46 1998r 320d 136km. No i wszytsko ładnie. Ale martwi mnie jedna rzecz. Kontrolki ABS i ASC normalnie gasną przed odpaleniem samochodu. ABS działa na suchej nawierzchni przy mocnym hamowaniu, bo czuję go pod nogą. Ale chciałem dzisiaj z włączonym ASC zerwać opony ruszająć z miejsca. No i większe obroty, puszczam sprzęgło, no i lekki szok, bo opony zapiszczały a ASC się nie zaświeciło... Nie miałem jeszcze czasu żeby wypróbować na bardziej śliskiej nawierzchni ale wydaje mi się, że nawet przy nagrzanym asfalcie i mocnym dodaniu gazu kiedy jest sucho, to nie powinno tracić przyczepności. Mam też E39 530d 193km, w automacie, no i tam jeśli się postaram to na suchej nawierzchni potrafi się zapalić i zadziałać ASC. Czy to normalny objaw jaki mam w E46? Czy jest możliwe, żeby ASC nie załączało się od razu i doposzczało do piszczenia opon przy ruszaniu? Kontrolni normalnie gasną po odpaleniu a ABS działa. Spotkał się ktoś czymś takim?

PS> przeszukałem szukajkę i nie znalazłem na to odpowiedzi.

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł: Re: [E46] ASC
PostNapisane: 15 lipca 2010, 00:46 
Częsty bywalec

Moje BMW: E36 328i
Kod silnika: M52B28
Zobacz jak będzie na trawie. U mnie w 328i jak depne na asfalcie z asc to też przekręci troche ale to tylko troche bo potem klapka od asc przytyka dolot powietrza. Jak długie zrobiłeś te ślady na asfalcie?

Tytuł: Re: [E46] ASC
PostNapisane: 15 lipca 2010, 09:25 
Forumowicz

Moje BMW: E39 530DA
Kod silnika: M57N
Hej,

Dzięki za odpowiedź:) Ślady były niedługie ale jak wracałem z pracy, to jednak przełamałem postanowienie żeby nowo nabytego samochodu nie katować na powitanie;) no i stanąłem w miejscu (asfalt mocno nagrzany) parę tysięcy obrotów no i pisknęło i ASC zadziałało:) Więc na trawie pewnie też będzie ok:)

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 3 ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1